Opština Budva odobrila put preko dvorišta vrtića

Roditelji mališana koji pohađaju JPU “Ljubica V. Jovanović Maše” najavili su za utorak mirni protest

18482 pregleda 92 reakcija 44 komentar(a)
Ograda u dvorištu JPU "Ljubica V. Jovanović - Maše", Foto: Vuk Lajović
Ograda u dvorištu JPU "Ljubica V. Jovanović - Maše", Foto: Vuk Lajović

Opština Budva je ta koja je dala saglasnost da se pristupni put budućem devetospratnom kondo hotelu sa pet zvejzdica nadomak Staroga grada izgradi preko dijela dvorišta centralnog vrtića.

To proizilazi iz dokumentacije dostavljene redakciji „Vijesti“.

Roditelji mališana koji pohađaju JPU “Ljubica V. Jovanović Maše” najavili su za utorak veliki, mirni protest ispred centralnog vrtića, nakon što je Opština Budva dozvolila da se ogradi dio dvorišta radi izgradnje kondo hotela..

“Dođite da sačuvamo naš vrtić”, navodi se u proglasu koji je podijeljen na društvenim mrežama, gdje se pozivaju svi roditelji da dođu na mirni protest kako bi spriječili da vrtić ostane bez dvorišta.

Sekretarijat za investicije zatražio je krajem februara od kolega u Sekretarijatu za urbanizam Opštine Budva da im izdaju Urbanističko-tehničke uslove za izradu tehničke dokumentacije pristupne saobraćajnice budućem kondo hotelu. Zahtjev potpisuje sekretar za investicije Joko Popović, koji je dostavio i izvod iz Detaljnog urbanističkog plana “Budva centar – izmjene i dopune” sa obilježenom pristupnom saobraćajnicom.

Sekretarijat za zaštitu imovine dao zeleno svjetlo

Kako je “Vijestima” rečeno u Sekretarijatu za urbanizam nakon što su dobili zahtjev, oni su se obratili Sekretarijatu za zaštitu imovine zatraživši od njih mišljenje da li pristupna soabraćajnica može biti na pomenutoj trasi. Iz tog sekretarijata, kojim sada rukovodi Vlado Ivanović, navedeno im je da je u pitanju opštinska zemlja, a ne zemlja Javne predškolske ustanove “Ljubica V. Jovanović - Maše”, nakon čega su iz Sekretarijata za urbanizam izdali UT uslove.

Do bunta roditelja je došlo kada je investitor zagradio 137 kvadrata dvorišta vrtića, koje je dva metra viskom metalnom oradom pregrađeno. Sekretarijat za komunalno stambene poslove izdao je investitoru, kompaniji “ Barquito” saglasnost da privremeno zauzme 137 kvadrata dvorišta, i to do 14. maja, nakon čega prostor treba da vrati u prvobitno stanje.

Saglasnost pomenutog sekretarijata se nije odnosila na izgradnju ulice, već za rušenje ograde.

Međutim, nakon što je uslijedila žalba rukovodstava vrtića, Sekretarijat za komunalno stambene poslove, na čijem je čelu Srđan Gregović, obavijestio je investitora da obustavi zauzimanje javne površine, te po službenoj dužnosti dokumentaciju dostavio glavnoj administratorki na odlučivanje. Ujedno je obaviještene Komunalna policija i inspekcija da reaguje.

Cijeli slučaj problematizovao je bivši sekretar za zaštitu imovine Opštine Budva Đorđe Zenović, koji je pozvao lokalnu samoupravu da bez odlaganja ponište saglasnosti za gradnju ulice u dvorištu centralnog vrtića.

Zenović: Svi koji se posljednjih dana pozivaju na zaštitu interesa neka provjere sopstvene usluge

Zenović, koji predvodi Demokrate na predstojećim lokalnim izborima, danas je “Vijestima” kazao da je, dok je bio pomoćnok sekretara za zaštitu imovine, u februaru uložio žalbu na parcelaciju po DUP-a za izgradnju ulice, jer investitor ima prilaz objektu iz ulice Mila Milunovića i ne postoji nikakva potreba da se uzimanjem dijela dvorišta vrtića radi ulica.

“Šta se desilo nakon imenovanja novog sekretara ne znam, ali pretpostavljam da je odlučio suprotno od mene i pitanje za njega i ostale u Opštini iz kojih razloga su odlučili da je privatna ulica kroz srce vrtića dobar potez. Takođe, da budemo do kraja korektni, ministar Janko Odović je svojim potpisom odobrio saglasnost da se na susjednoj parceli koja se graniči sa dvorištem vrtića, a koja u osnovi ima nekih 500 metara kvadratnih kopaju dvije podzemne etaže i devet nadzemnih, čime se direktno ugrožava bezbjednost djece. Svi koji se pozivaju na zaštitu javnog interesa poslijednih dana i navodno su odjednom zabrinuti za bezbjednost djece i vaspitača neka provjere sopstvenu i ulogu onih koje populistički brane. To je jedina istina, sve ostalo je licemjerstvo i nije vrijedno daljeg komentara”, istakao je Zenović.

SDT pozvan, političari se oglasili

Nakon što su roditelji najavili protest, oglasio se i i nosilac liste grupe birača „Budva naš grad", odlazeći predsjednik Skupštine opštine Budva Nikola Jovanović, koji je dao podršku roditeljima, navodeći da očekuje da će glavna administratroka donijeti pravednu odluku.

Podršku roditeljima su dali i iz Građanskog pokreta URA, čiji nosilac liste Blažo Rađenović je kao glavne krivce označio Opštinu Budva, ali i premijera Milojka Spajića, te predsjednika Skupštine Crne Gore Andriju Mandića. I nosilac liste “Čist izbor - Petar Odžić" (SDP, SD, LP i građani), Petar Odžić reagovao je , navodeći da ukoliko Opština Budva ne riješi problem, da neće dozvoliti dalju devastaciju grada. O cijelom slučaju obaviješetno je Specijalno državno tužilaštvo.

Ristić: Vrtić pola vijeka koristi dvorište

Direktor JPU “Ljubica V. Jovanović Maše” Žarko Ristić kazao je ranije Vijestima da su od investitora - firme „Barquito“ D.O.O. Budva, 22. aprila dobili obavještenje da će pristupiti rušenju ograde na prostoru koji se graniči sa parcelom koju vrtić koristi sa južne strane, 137 kvadrata.

“Priloženo nam je Rješenje Sekretarijata za komunalno stambene poslove po kome se zabranjuje saobraćaj svih kategorija vozila i učesnika na dijelu javne površine u ul. Mila Milunovića na pomenutoj parceli, a na osnovu obraćanja investitora radi zauzimanja dijela javne površine radi izgradnje objekta. Svu dokumentaciju smo proslijedili glavnom administratoru Opštine Budva, Sekretarijatu za zaštitu imovine opštine Budva i Ministarstvu prosvjete, nauke i inovacija, obzirom da dvorište u ovim granicama koristimo poslednjih 48 godina. Podsjećamo da smo mi, kao predškolska ustanova, u Listu nepokretnosti upisani samo kao korisnici objekta, ali ne i dvorišta. Pravo raspolaganja dvorištem ima Opština Budva”, kazao je Ristić.

Opština oslobodila plaćanja komunalija

„Vijesti“ su prije nekoliko dana objavile da je investitor kondo hotela zaključio ugovor sa Opštinom Budva, njenom Služnom za naplatu naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta, koji je u ime pritvorenog predsjednika Opštine Mila Božovića, čije ime stoji na ugovoru, potpis stavila potpredsjednica Jasna Dokić.

Investitor je, kako piše u ugovoru, pozivajući se na zakon privremeno oslobođen plaćanja komunalija u iznosu od 299 hiljada eura. Tu sumu investitor će platiti u slučaju da umjesto kondo hotela sa pet zvjezdica izgradi objekat drugačije namjene.

Bonus video: