Ministarstvo prosvjete: Vlada Japana doniraće više od 110 hiljada eura

Sekretar Ministarstva prosvjete, Omer Mehmedović, zahvalio se u ime tog resora ambasadoru i Vladi Japana na dugogodišnjoj podršci i podsjetio da je u prethodne dvije decenije Vlada te države donirala Crnoj Gori više od 2,5 miliona eura
1 komentar(a)
Ministartvo prosvjete, Japan, Foto: Ministarstvo prosvjete
Ministartvo prosvjete, Japan, Foto: Ministarstvo prosvjete
Ažurirano: 08.03.2017. 18:15h

Vlada Japana doniraće više od 110 hiljada eura za opremanje Osnovne škole "Boško Buha" u Pljevljima i Službe zaštite i spasavanja Opštine Herceg Novi, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

Ugovore o donaciji za "Projekat opremanja Osnovne škole „Boško Buha“ u Pljevljima vozilom za prevoz djece i opremom za nastavu“ i "Projekat opremanja Službe zaštite i spasavanja Opštine Herceg Novi vatrogasnim vozilom i opremom“ potpisali su ambasador Japana u Podgorici, Đuići Takahara, v.d. direktora škole Albin Kondo i potpredsjednik hercegnovske Opštine Dragan Janković.

„Vrijednost ugovora o donaciji je 110,49 hiljada eura“, precizira se u saopštenju.

Sekretar Ministarstva prosvjete, Omer Mehmedović, zahvalio se u ime tog resora ambasadoru i Vladi Japana na dugogodišnjoj podršci i podsjetio da je u prethodne dvije decenije Vlada te države donirala Crnoj Gori više od 2,5 miliona eura.

On je rekao da je značajan dio tog novca uložen u obnavljanje infrastrukture školskih objekata, što je umnogome pomoglo nastojanjima Ministarstva prosvjete da stvori što kvalitetnije uslove za obrazovanje.

Takahara je, kako je saopšteno, rekao da je zadovoljan zbog ulaganja u bezbjednost djece na putu do škole. On je istakao važnost kvaliteta obrazovanja djece sa posebnim obrazovnim potrebama, koji će uz pomoć donacije biti značajno unaprijeđen.

„Takođe, on je ukazao na značaj donacije opštini Herceg Novi, koja će od sada biti bogatija za jedno protivpožarno vozilo i spasilačku opremu“, kazali su iz Ministarstva.

Kondo je rekao da veliki broj učenika pješači i po deset kilometara od kuće do škole i nazad, i vozilo obezbijeđeno donacijom služiće za prevoz djece koja u Pljevljima pohađaju isključivo Osnovnu školu "Boško Buha", kao i djece iz Područnog odjeljenja Komini.

Navodi se da je Kondo rekao da posebno odjeljenje Osnovne škole “Boško Buha” radi u skromnim uslovima, a donacijom će kvalitet rada biti poboljšan i kroz opremanje tzv. senzorne sobe.

Janković je istakao da će donacija Vlade Japana biti izuzetno značajna za Spasilačku službu Herceg Novog i dodao da ona predstavlja simbol povjerenja i prijateljskih odnosa naroda Crne Gore i Japana.

“POPOS grantovi japanske Vlade, u koje spada i pomenuta donacija, imaju za cilj da podrže društveni razvoj i obezbijede finansijsku pomoć neophodnu za realizaciju projekata koji će doprinijeti ekonomskom i socijalnom razvoju. Zaštita životne sredine, zdravstvena zaštita, obrazovanje i socijalna zaštita su glavne oblasti interesovanja Vlade Japana”, pojašnjavaju iz Ministartsva.

Dodaju da je od 1998. godine u Crnoj Gori realizovan 41 POPOS grant.

Bonus video: