CBCG demantovala Gvozdenovića: Nijesmo provjeravali garancije za As

Ministar je na kontrolnom saslušanju rekao da je tekst garancije dostavljen i CBCG na provjeru
53 pregleda 10 komentar(a)
Branimir Gvozdenović, Foto: Zoran Đurić
Branimir Gvozdenović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 20.04.2016. 05:58h

Centralna banka (CBCG) nije ocjenjivala validnost garancije koju je izdala ruska Sber banka za potrebe izgradnje hotela As, zvanično je juče saopšteno “Vijestima” iz vrhovne monetarne institucije.

Ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović je prije dva dana na kontrolnom saslušanju na sjednici skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet rekao da je tekst garancije dostavljen Tenderskoj komsiji i Ministarstvu finansija i CBCG da bi provjerila bonitet Sber banke.

“Centralna banka, shodno zakonu, nije ovlašćena niti ima obavezu da vrši provjeru validnosti bankarskih garancija, kako sa aspekta njihove formalno-pravne validnosti, tako i sa aspekta boniteta njihovih izdavaoca. Saglasno ovome, CBCG nije vršila ocjenu validnosti garancije koja je od strane Sber banke izdata za potrebe izgradnje hotela As”, objasnili su iz vrhovne monetarne institucije na čijem je čelu guverner Milojica Dakić.

As je prodat firmi Nega turs u maju 2002. za pet miliona maraka uz obavezu da ulože 22 miliona maraka i da hotel završe do kraja 2003. Obaveze nijesu ispunjene ni nakon 12 godina, pa je potpisan aneks ugovora. Uz aneks je Nega turs dostavila garanciju vrijednu tri miliona eura.

Pošto investitor nije ispoštovao ni nove rokove Ministarstvo turizma je pokrenulo proceduru naplate garanciju, ali ih je, kako su saopštili, Sber banka posredstvom crnogorske ambasade u Rusiji obavijestila da nije izdala garanciju. Ministarstvo je zbog toga podnijelo krivične prijave protiv predstavnika investitora (kompanija Montena invest i Nega turs) Dejana i Nedeljka Gardaševića, Vladislava Popovića, Viktora Mazanova i dva NN lica. Investitori tvrde da je garancija validna i da su Sber banku izabrali na predlog Vlade. Protiv banke su u Rusiji podnijeli tužbu jer je, kako su naveli, oštetila njihove fime u toj državi zbog garancije.

Gvozdenović je poslanicima priznao da je resor kojim rukovodi pokušao da prepiše hotel As na Budvansku rivijeru, iako ugovor još nije raskinut i da je budvanska Uprava za katastar odbila da to uradi. On je kazao da će u slučaju raskida ugovora za izgradnju hotela As pravosudni organi utvrditi koliko će novca morati da isplati država investitoru.

Bonus video: