Kad platite uvećani račun za porez na stan, punite kase javnih prihoda

Utvrdili smo blizu tri miliona poreza na nepokretnosti više ove godine nego prethodne, a dva su glavna uzroka tog povećanja, kaže Marić.
208 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 28.06.2011. 16:57h

Uvećane račune za porez na stan ili poslovni prostor, koji ovih dana stižu na adrese Podgoričana, direktor gradske Uprave lokalnih javnih prihoda Borivoje Marić pravda novim Zakon o finansiranju lokalne samouprave, kojim su ukinuti neki prihodi opština (porez na potrošnju, na igre na sreću, firmarine), a porez na nepokretnosti postao njihov osnovni izvor finansiranja”.

Marić objašnjava da je zakonodavac izmjenama Zakona o porezu na nepokretnosti pokušao da nadomjesti taj gubitak prihoda i propisao poreske stope u rasponu od 0,1 do jedan odsto od vrijednosti nepokretnosti, s tim da se za neke nepokretnosti stopa može i dvostruko uvećati.

Tako se, tvrdi prvi čovjek Uprave, Glavni grad opredijelio da iskoristi oko trećine dozvoljenog poreskog opterećenja, s tim da za ogromnu većinu nepokretnosti stopa bude i ispod toga.

Kada su u pitanju stanovi, Marić tvrdi da je poresko opterećenje približno isto kao i prethodne godine, dok je najveće za one koji imaju drugi ili treći stan, od 0,56 odsto.

"Motiv zakondavca je bio da onaj ko ima više, treba i da plati više. Utvrdili smo blizu tri miliona poreza na nepokretnosti više ove godine nego prethodne, a dva su glavna uzroka tog povećanja. Prvo, obuhvatili smo oko 14 hiljada nepokretnosti više nego prethodne godine, i detaljno iskontrolisali poreske prijave pravnih lica, što je rezultiralo povećanjem poreske osnovice. Drugi razlog su veće poreske stope za poslovne objekte i građevinsko zemljište, a kod fizičkih lica, duplo veće poreske stope na sekundarne stanove", kazao je Marić.

Visina računa zavisi od nekoliko faktora

Takođe, visina računa zavisiće i od prosječne cijena kvadratnog metra u prošloj godini, koja je, prema podacima Monstata, iznosila je 1.176 eura, a koja služi za utvrđivanje poreske osnovice.

Prvi čovjek Uprave naglašava i da na visinu poreza na stanove najviše utiče činjenica da li taj stan vlasniku, odnosno poreskom obvezniku, služi kao glavno mjesto stanovanja ili se radi o „sekundarnom“ stanu (drugi, treći stan..).

"Ovaj dio metodologije jednom dijelu građana nije jasan i bez potrebe ulažu prigovore kako to da polazna prosječna cijena stana bude ista za sve djelove grada", istakao je Marić.

Prvi čovjek Uprave naglašava i da na visinu poreza na stanove najviše utiče činjenica da li taj stan vlasniku, odnosno poreskom obvezniku, služi kao glavno mjesto stanovanja ili se radi o „sekundarnom“ stanu (drugi, treći stan..).

Na primjer, za stan od 70 kvadrata na Zabjelu, u kojem stanuje četvoročlana porodica poreska obaveza iznosi 76 eura, a ako je u pitanju sekundarni stan, onda je 304 eura.

"Zbog visine poreske obaveze na sekundarne stanove, dio poreskih obveznika takođe ulaže prigovor, iako je Zakon u tom dijelu precizan. Naime, ako stan poreskom obvezniku ne služi kao glavno mjesto stanovanja, onda se on oporezuje duplo većom stopom i poreski obveznik nema pravo na poreske olakšice po osnovu članova domaćinstva", pojasnio je sagovornik “Vijesti” napominjući da iako poreski obveznik posjeduje samo jedan stan, ali nema prijavljeno prebivalište na teritoriji grada, taj stan mu se tretira kao sekundarni.

Za stan od 70 kvadrata na Zabjelu, u kojem živi četvoročlana porodica poreska obaveza iznosi 76 eura, a ako je u pitanju sekundarni stan, onda je 304 eura

"Napominjem da su nam njihove evidencije i podaci neophodni, ali sam nezadovoljan kvalitetom i tačnošću tih podataka. S druge strane, naši sugrađani nijesu naučili da je neophodno sprovoditi ostavinske postupke, te se ne mali broj nepokretnosti i dalje vodi na umrla lica. Začuđuje me da neki kupci stanova neće da uknjiže promjenu vlasništva, već se i dalje ne mali broj stanova vodi na ranije vlasnike", istakao je Marić.

Iz tog razloga na adresu Uprave svakodnevno stižu primjedbe ranijih vlasnika, jer im je već utvrđena poreska obaveza, i to dosta visoka, jer im se taj stan najčešće tretira kao sekundarni stan.

"Sve nam to otežava postupak utvrđivanja poreza, ali i stvara neprijatnost i nama i poreskim obveznicima. Takođe, građani se olako odnose prema poreskoj obavezi i ne prijavljuju članove domaćinstva da bi im Uprava utvrdila poreske olakšice, saglasno Zakonu. Sugerišem našim sugrađanima da, ako to nijesu učinili, prijave članove domaćinstva, da prijave eventualne netačnosti u podacima, da zbog toga ne moraju da dolaze, već da mogu slobodno koristiti mej adresu uljp@pggrad.co.me", poručio je direktor Uprave.

Za stan od 70 kvadrata na Zabjelu, u kojem živi četvoročlana porodica poreska obaveza iznosi 76 eura, a ako je u pitanju sekundarni stan, onda je 304 eura

Bitna i starost nekretnine

Uprava lokalnih javnih prihoda ove godine donijela je oko 74.500 rješenja, 14 hiljada više nego prethodne godine, a u prethodnoj godini, po osnovu poreza na nepokretnosti, ukupno je naplaćeno oko 3.544.000 eura, ali Uprava nije zadovoljna.

Kako visina poreza zavisi od površine nepokretnosti, starosti, kvaliteta i lokacije objekta, za stan prosječnog kvaliteta gradnje, starosti 20 godina i površine od 30 kvadrata u centru Podgorice, koji vlasniku služi kao glavno mjesto stanovanja, porez iznosi između 39 i 63 eura, zavisno od broja članova domaćinstva. Za isti takav stan na Zabjelu (dio koji pripada III zoni), vlasnik će ove godine morati da plati između 32 i 52 eura.

"Za stan od 70 kvadratnih metra u centru grada račun za porez je između 91 i 145 eura. a na Zabjelu između 76 i 122 eura. Za stan u centru od 100 kvadrata račun će biti između 129 i 206 eura, a na Zabjelu od 109 do 174 eura. Porez na poslovni prostor starosti 20 godina i prosječnog kvaliteta gradnje, u centru od 30, 70 i 100 kvadrata iznosi 125, 290 i 415 eura, a na Zabjelu 105, 245 i 351 euro", objasnio je Marić.

Marić: Patriotizam je platiti porez

Marić poručuje da Uprava neće imati razumijevanja, ni milosti, za one koji izbjegavaju plaćanje poreza, te su prvo krenuli od onih čije se plate finansiraju upravo iz poreza. Za poreske obveznike, koji nastoje da izbjegnu poresku obavezu ili neće da ispoštuju dogovoreni rok za plaćanje obaveze, Uprav pokreće postupak prinudne naplate. - Za pravna lica prinudnu naplatu sprovodimo preko Centralne banke, a kada su fizička lica u pitanju, prvo smo krenuli od sebe.

"Za sve one koji ne izmire svoju obavezu u narednih nekoliko dana, naplatićemo je obustavljanjem od njihovih ličnih primanja", najavio je Marić

"Za sve one koji ne izmire svoju obavezu u narednih nekoliko dana, naplatićemo je obustavljanjem od njihovih ličnih primanja", najavio je Marić. On smatra da “nije moralno primati platu iz gradskog budžeta, a izbjegavati poresku obavezu kojom se puni taj budžet”.

"Drugi krug čine zaposleni u organima državne uprave, jer i oni platu primaju iz državnog budžeta i tu akciju sprovešćemo u julu, za šta smo dobili i podršku od ministra finansija. Posebnu pažnju ćemo posvetiti javnim funkcionerima. Patriotizam je plaćanje poreske obaveze i funkcioneri moraju prednjačiti u tome ", istako je Marić.

Bonus video: