Radnici "Simon vojaža": Blokiraćemo stanicu, vlasnik nam prijeti

Radnici najvećeg autobuskog prevoznika na sjeveru, zaprijetili da će vrlo brzo radikalizovati štrajk, ako državne institucije ne prestanu da štite vlasnika, koji im duguje 24 plate

6127 pregleda 192 reakcija 1 komentar(a)
Nastavili štrajk: Dio radnika “Simon vojaža”, Foto: Tufik Softić
Nastavili štrajk: Dio radnika “Simon vojaža”, Foto: Tufik Softić

Radnici “Simon vojaža”, najvećeg autobuskog prevoznika na sjeveru, zaprijetili su da će radikalizovati štrajk koji su započeli prije pet dana, ako, kako su kazali, “državne institucije ne počnu da rade svoj posao i ne prestanu da štite vlasnika koji je visoki funkcioner DPS”.

“Vrlo brzo ćemo biti prinuđeni da potpuno blokiramo autobusku stanicu i počnemo štrajk glađu”, kazao je vozač Staniša Novović.

On je rekao da nijedna inspekcija niti tužilaštvo još nijesu preduzeli ništa prema vlasniku “Simon vojaža” Mehmedu Adroviću, koji navodno krši zakone u poslovanju, a radnicima dvije godine nije isplatio plate.

“Još nam preko nekih ljudi prijeti”, rekao je Novović.

Radnici “Simon vojaža” štrajk su započeli prije desetak dana zbog neizmirenih 24 plate. Posljednja plata koju su primili bila je za jun 2018. godine.

Oni ističu da žele dobro firmi u kojoj su mnogi radili i prije privatizacije, ali da su dovedeni na rub egzistencije.

“Ako vlasnik misli da ćemo se samo mirno okupljati, vara se. Blokiraćemo autobusku stanicu i nećemo dozvoliti ulazak nijednom autobusu. Treba da se zna da je ovo najprometnija autobuska stanica na sjeveru”, kazao je Nenad Radičević.

On je ponovio da kriza u kompaniji traje već nekoliko godina, a da je račun firme blokiran na oko dvjesta hiljada eura.

“To je blokada uglavnom od strane drugih prevoznika, kojima ‘Simon vojaž’ duguje za prodate karte. Zbog toga, nijedan prevoznik odavno ne dozvoljava da se karte prodaju na biletarnici, već isključivo u autobusu”, rekao je Radičević.

Štrajkači traže da se razjasni ko je i u kolikom procentu vlasnik “Simon vojaža”, jer se Luksemburžanin Simon Bernar za sada ne javlja, dok drugi suvlasnik, Mehmed Adrović, kako tvrde, postavlja za menadžere ljude kojima manipuliše i koji ignorišu radničke zahtjeve.

Adrović se nakon privatizacije bivšeg “Jugoprevoza”, odnosno nadaleko i iz vremena eks Jugoslavije čuvenog “Ivangrad prevoza”, partijski angažovao i postao visoki funkcioner DPS. On je trenutno predsjednik lokalnog odbora te partije u Petnjici, kao i predsjednik Skupštine opština Petnjica. “Simon vojaž”, kao firma registrovana u Beranama sa stranim partnerom, kompaniju “Jugoprevoz” je poslije duge agonije i stečaja kupio za svega 850.110 eura, krajem 2005. godine.

Zatim je, odmah nakon privatizacije, ukinuo kamionski prevoz, rasprodao kamione i samo od toga povratio sva uložena sredstva, a onda, u vremenima krize, ukinuo i mnoge autobuske linije.

Danas je lokalnih linija sve manje, a linije prema velikim mjesnim centrima na teritoriji opštine Berane, više ne postoje.

Ne odgovarajući na direktne pozive, Adrović je u nekoliko navrata preko menadžmenta poručio samo da je kriza “trenutna i posljedica pandemije koronavirusa”.

“Ko hoće da štrajkuje, samo neka štrajkuje po zakonu. Firma će raditi i neće propasti”, kazali su iz menadžmenta.

Šta god tvrdili iz menadžmenta kompanije, činjenice govori u prilog tome da se najveće autoprevozno preduzeće na sjeveru Crne Gore, vozeći u rikverc, našlo na istom mjestu i u sličnoj krizi kao onda kada su ga kupili Mehmed Adrović i Simon Bernar.

Od radnika koji su stupili u štrajk moglo se čuti da je jedna od banaka već zaplijenila radnu jedinicu Tehnički pregled, zbog toga što je vlasnik stavio pod hipoteku kada je podizao kredit za izgradnju fabrike peškira u selu Bor kod Petnjice.

“Kakve veze mi imamo sa tom fabrikom koja još na kraju i ne radi, i kako je za taj kredit mogao garantovati imovinom ‘Simon vojaža’, nije nam jasno”, pitaju štrajkači.

Odbor lokalnog vladajućeg SNP u Beranama pozvao je tužilaštvo da preispita poslivanje “Simon vojaža” i izrazio čuđenje nad činjenicom da je račun tog preduzeća blokiran godinu dana na iznos od oko 222.000 eura, a da bez obzira na blokadu iskazuju stanje na računu od 35.000 eura.

Adrovićev tast vozi do Bijelog Polja

Radnici kažu da veoma dobro znaju “da gdje god funkcioneri DPS-a imaju udio ili vlasništvo, tu teško da su čista posla”.

“Simon vojaž” trenutno održava samo lokalnu liniju do Bijelog Polja. I to, kako kažu radnici, tako što je Adrović angažovao tasta koji je penzioner da vozi, i jednog štrajkbrehera iz druge firme za konduktera.

“Žao nam je što je naša nekada velika firma spala na te grane. Niko od nas ne želi da ona propadne. Samo neka da plate, i odmah sjedamo za volane”, kaže predstavnik štrajkača Nenad Radičević.

Bonus video: