Kinezi iz Škaljara ulažu za pasoše

Na listi razvojnih projekata i kondo hotel na Žabljaku, koji gradi firma osnovana prošle godine

19356 pregleda 6 komentar(a)
Do sredine jula podijelili 12 pasoša strancima (ilustracija), Foto: Arhiva Vijesti
Do sredine jula podijelili 12 pasoša strancima (ilustracija), Foto: Arhiva Vijesti

Kineski osnivači stoje iza firme “Galaxy Europe”, čiji je projekat izgradnje hotela „Bobotov hotel and resort’’ na Žabljaku Vlada krajem prošle sedmice dodala listi razvojnih projekata iz oblasti turizma za koje se može dobiti crnogorsko državljanstvo.

Prema zvaničnim podacima, firma čije je sjedište u Škaljarima osnovana je u oktobru prošle godine za djelatnost razrade građevinskih projekata. U svom vlasništvu ima 62.000 kvadrata zemljišta na Žabljaku od 17. februara ove godine. Osnivači preduzeća su Qingmin Wu, Ying Jin, koji je i izvršni direktor, Chong Wang i Chengdong Liu.

“Prihvaćen je predlog za kandidovanje projekta izgradnje hotela „Bobotov hotel and resort’’ na Žabljaku, po kondo modelu poslovanja na listu razvojnih projekata u oblasti turizma. Prema dokumentaciji koju je dostavila kompanija „Galaxy Europe“ sa sjedištem u Kotoru, planirana je izgradnja hotelskog kompleksa ukupnog kapaciteta 160 smještajnih jedinica, od čega u samom hotelu 40, a 120 u vilama. Predračunska vrijednost investicije iznosi 16,16 miliona eura s PDV-om, a namjera investitora je da u okviru kompleksa otvori 153 nova radna mjesta (90 stalnih i 63 sezonska). U cilju potvrde raspoloživosti finansijskih sredstava investitor je dostavio neopozivu finansijsku garanciju na iznos od 2,5 miliona u korist Vlade. Planirani datum početka pripremnih radova je 1. septembar, a početak gradnje 1. januar 2021. godine, dok je završetak predviđen za 31. decembar 2023. godine”, saopšteno je nedavno iz Vlade.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma izdalo je početkom aprila urbanističko-tehničke uslove za gradnju trafo-stanice, koja je neophodna da bi počeli radovi i obezbijedilo se snabdijevanje za budući turistički kompleks.

Na listi prioritetnih projekata u turizmu su projekti iz Kolašina - izgradnja kondo hotela „Kolašin Resort&Spa“, „Breza“, „Bjelasica 1450“ i „K16“, na Žabljaku - kondo hotel „Durmitor Hotel & Vilas“ i u Budvi - kondo hotel „Kraljičina plaža“ u Miločeru, kao i “Boka Place” u Porto Montenegru. Kupovina apartmana u kondo hotelu ili hotelu koji je po mješovitom modelu poslovanja, a koji su na listi razvojnih projekata, računa se kao investicija za koju se može dobiti crnogorski pasoš.

Neki od investitora s te liste već imaju crnogorsko državljanstvo, poput Petrosa Statisa i Vei Seng Pol Pua. Nisu poznata imena onih koje investitori kandiduju za ekonomsko državljanstvo kroz odobrene povlastice. Iako je Vlada obećala transparentnost za trogodišnji projekat dodjele 2.000 crnogorskih pasoša, koji je startovao u januaru prošle godine od toga nema ništa, jer se ne otkrivaju imena novih crnogorskih državljana.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je u okviru ovog projekta do sredine prošlog mjeseca izdalo 12 pasoša stranim državljanima. Prvi zlatni pasoš dobio je državljanin Ruske federacije.

Do crnogorskog pasoša može se doći ulaganjem u neki od projekata u oblasti turizma, prerađivačke industrije i poljoprivrede.

Bonus video: