Stanišić od Borda direktora traži zaštitu od Grbovića

Ovo nije prvi slučaj da se zaposleni u željezničkom preduzeću žale na ponašanje izvršnog direktora

13767 pregleda 93 reakcija 10 komentar(a)
Stanišić, Foto: Privatna arhiva
Stanišić, Foto: Privatna arhiva

Radnik željezničkog preduzeća „Montekargo“ Radislav Stanišić prijavio je zbog mobinga izvršnog direktora Muradifa Grbovića i to Odboru direktora i direktorima sektora. Stanišić je od članova uprave zatražio i zaštitu.

Direktor “Montekarga” Grbović odbacuje ove optužbe.

Stanišić navodi u zahtjevu da je “mobing, poniženje i omalovažavanje nad njim počelo još sredinom 2018”, kada je od šefa stanice u Nikšiću, i uz saglasnost direktora sektora, predložen za najboljeg radnika za 2017. godinu.

“Kada je zahtjev stigao do izvršnog direktora Muradifa Grbovića, on je to kategorički odbio, navodeći da sam ja protiv preduzeća i da nemam adekvatan odnos prema poslu, odnosno, poslodavcu, jer sam bio u sporu sa preduzećem u vezi neisplaćenih (radnih) sati”, navodi Stanišić.

Kada je dobio taj sudski spor, Stanišić je zatražio prijem kod direktora radi isplate nagrade, a potom krajem novembra 2019. uzalud pokušao da preda za to pismeni zahtjev.

Umjesto nagrade, u januaru ove godine dobio je najprije prijavu sekretarke izvršnog direktora “zbog neprofesionalnog i nekulturnog ponašanja”, a početkom februara i tromjesečnu novčanu kaznu umanjenja zarade po 10 odsto.

Kao drugi primjer mobinga i diskriminacije navodi raspodjelu stambenih kredita u ovom preduzeću kada mu je iako ima 35 godina radnog staža dodijeljeno svega 1.500 eura kredita.

“Očekivao sam da ću u skladu sa godinama radnog staža u ovoj firmi i uslovima u kojima živim dobiti neki normalni kredit, a ne 1.500 eura jer se iz dokumentacije koju sam priložio vidi da je kuća u kojoj živim stara tačno 100 godina, bez elementarnih uslova za život i da joj je potrebna totalna adaptacija”, istakao je Stanišić.

On je napomenuo da je direktor Grbović poslije samo tri provedene godine u Montekargu dobio kredit u iznosu od 120.000 eura.

“Vi ste, izvršni direktore, od sredine 2017, kada ste došli u ‘Montecargo’ koji je poslovao pozitivno, za ove tri godine napravili višemilionske gubitke. Ovo je više od mobinga, ovo je kriminal. Ja se nadam da će nova vlada usvojiti zakon o lustraciji”, zaključio je Stanišić na kraju zahtjeva za zaštitu od mobinga upućenom direktorima firme.

Ovo, inače, nije prvi slučaj da se zaposleni u željezničkom preduzeću za prevoz robe žale na ponašanje izvršnog direktora.

Budući predstavnik zaposlenih u željezničkom preduzeću “Montekargo” Rajko Maraš izjavio je nedavno da se osjećao ugroženim tokom verbalne rasprave sa direktorom preduzeća Muradifom Grbovićem. Grbović je prethodno protiv Maraša pokrenuo disciplinsli postupak jer je navodno „ustao sa stolice i krenuo put njega da se s njim fizički obračuna“, pa je tom prilikom direktor udaren po ruci.

Maraš je, takođe, objavio da je Grbović ranije “fizički napao” direktora Sektora za prevoz Rajka Koprivicu, ali i da je navodno nedavno izvršio mobing nad direktorom Sektora za vuču Miloradom Lukićem.

Krajem prošle godine direktor “Montekarga” je bivšeg šefa Sindikata radnika Mila Adžića “nazivao psihopatom i bio spreman s njim da se fizički obračuna”. Ubrzo nakon tog nemilog događaja, Adžić je zbog bolesti morao u bolnicu, a menadžment je pokrenuo postupak za oduzimanje reprezentativnosti tom sindikatu.

Purišić naložio utvrđivanje reprezentativnosti

Ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić usvojio je žalbu Sindikata radnika “Montkarga” u osnivanju i naložio poslodavcu da u skladu sa Zakonom o reprezentativnosti sindikata sprovede postupak po zahtjevu Sindikata radnika.

Maraš se 21. avgusta ove godine žalio Ministarstvu rada zbog prethodno nesprovedenog postupka, a sa žalbom je upoznat i Odbor direktora “Montekarga” na sjednici održanoj 15.septembra.

Ministar rada je ocijenio da poslodavac nije u potpunosti sproveo propisani postupak utvrđivanja reprezentativnosti druge radničke organizacije u kompaniji.

Grbović: Sve što je pretrpio od mene, želim svom najmilijem

Na pitanje “Vijesti” da prokomentariše prijavu za mobing radnika Stanišića, izvršni direktor “Montekarga” Muradif Grbović je rekao da “zaposleni koji svoja prava (bila ona osnovana ili ne) traži putem suda bez prethodno sprovedene procedure i izjašnjavanja pretpostavljenih unutar društva, po mom dubokom uvjerenju nema adekvatan odnos prema poslu, odnosno prema poslodavcu i privrednom društvu gdje uredno prima zaradu za svoj učinak”.

Stanišić od Borda direktora traži zaštitu od Grbovića “Na kraju, što se tiče mobinga koji je zaposleni, Radislav Stanišić, navodno pretrpio od mene, reći ću da takav mobing želim mom najmilijem”, poručio je Grbović.

Bonus video: