Komisija Budvanske rivijere provjerava posao sa „Cubom”

Vlasnik firme je Damir Asović, koji se pominjao u duvanskoj aferi i spornoj prodaji akcija EPCG

5302 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Vuk Lajovic
Foto: Vuk Lajovic

Nova uprava Budvanske rivijere formirala je dvije komisije koje se bave spornim ugovorima, plaćanjima i odlukama bivše uprave predvođene DPS-om, a jedan od sumnjivih ugovora koje istražuju je posao sa firmom “Cubo” iz Podgorice kojoj je prošle godine plaćena 261 hiljada eura.

Ova firma je registrovana za “konsultantske aktivnosti u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem”, a za Budvansku rivijeru je radila rekonstrukciju dijala hotela “Palas” u Petrovcu.

Vlasnik ove firme je Damir Asović, koji se pominjao u italijanskoj optužnici za šverc cigareta iz 90-tih godina kao veza Dušanke Jeknić čiji je, navodno, rođak. Njega je vlasnik Atlas grupe Duško Knežević naveo kao jednog od učesnika u osnivanju fantomske firme koja je naplatila višemilionsku proviziju za prodaju akcija EPCG italijanskoj A2A.

Asović ima još tri firme, “Divino Art” koja je izbrisana iz registra, dok se “Bart” i “IWT CG” zbog dugova nalaze u dugogodišnjim blokadama računa.

”Bart” je u neprekidnoj blokadi od aprila 2013. godine zbog duga od 135 hiljada eura, a “IWT CG” su računi blokirani od decembra 2008. godine zbog duga od 6,6 miliona eura. “IWT CG” ima i poreski dug prema Opštini Budva od 440 hiljada eura, kojeg lokalna vlast pokušava da naplati rješenjem o prinudnoj naplati iz marta ove godine. Dio imovine ove firme u Tudurovićima kod Budve zaplijenili su izvršitelji zbog dugova.

U izvještaju menadžmenta Budvanske rivijere, objavljenog uz finansijske izvještaje za 2020. godinu, navedena je lista deset najvećih dobavljača gdje se “Cubo” nalazi na četvrtom mjestu sa isplaćenim iznosom od 261 hiljadu eura.

U finansijskom izvještaju firme “Cubo” navodi se da su im ukupni neto poslovni prihodi u 2020. godini iznosili 244 hiljade eura, manje nego što im je uplatila Budvanska rivijera prema njihovom izvještaju.

Na sajtu firme “Cubo” www.cuboconsulting.me piše da postoje od 1999. godine, međutim, ova firma je prema podacima iz centralnog registra privrednih subjekata osnovana tek 2011. godine. Prema podacima iz registra zvanično su registrovani za konsultantske aktivnosti u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem, dok na njihovom sajtu piše da se bave dizajnom enterijera i prodajom italijanskih i međunarodnih marki namještaja.

Na sajtu je navedeno da su opremali namještajem i dizajnirali enterijer u više hotela, restorana i luksuznih rezidencija u Crnoj Gori, kao i jedne porodične vile - rezidencije u San Francisku. Međutim, poreskim izvještajima ukupni godišnji prihodi kompanije iznosili su od 170 do 400 hiljada eura.

Na sajtu je navedena i adresa za kontakt u Milanu u stambenoj zgradi bez oznaka te firme.

“Cubo”: Posao smo dobili na poziv Budvanske rivijere

Iz kompanije “Cubo” “Vijestima” su odgovorili da su na poziv HG Budvanska rivijera dostavili ponudu za prenamjenu prostora aperitiv bara u hotelu “Palas Lux” Petrovac i stavljanja u funkciju prostora platoa ispred hotela (Gradska kafana Petrovac).

”Ponuda je prihvaćena od strane Budvanske rivijere i 16.06.2020 je potpisan ugovor za sljedeće radove na istom objektu: građevinski radovi na pripremi platoa, isporuka i postavljanje montažno-demontažne podne obloge, nabavka isporuka i montaža namještaja i mobiliara za cijelu terasu, isporuka i montaža pergole, nabavka isporuka i ugradnja rasvjete, ograde, žardinjera i hortikulture, predlog projekta kompletnog eksteriera. Radovi su izvedeni u roku. Vrijednost ugovora je 212.484 eura plus PDV”, saopštili su iz kompanije “Cubo” na pitanja “Vijesti” kako su dobili posao, šta su radili za Budvansku rivijeri i koliko su to naplatili.

Oni su naveli i da niko od vlasnika ni zaposlenih u “Cubo” doo nije u rodbinskim ili kumovskim vezama sa pređašnjim rukovodstvom Budvanske rivijere.

Bonus video: