Ako planirate kupovinu nekretnine u 2022, evo na šta treba obratiti pažnju

Porast potražnje nekretnina u Crnoj Gori i regionu je zabilježen u 2021, i bili smo svjedoci poskupljenja cijene kvadrata stana.

106662 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Posjetite estitor.com
Foto: Posjetite estitor.com

Istraživanje koje je uradio Zilou (Zillow) pokazuje da će ove godine, više od 6 miliona kupiti kuću, mnogi od njih i po prvi put. Takođe, zbog uticaja pandemije, mnogi nisu bili u mogućnosti da uštede novac, između ostalog za učešće. Sa druge strane, oni koji već imaju određeni kapital zbog prethodne kupovine, moći će da priušte sebi novi stan ili kuću mnogo lakše nego oni koji to rade prvi put, jer prije svega izdavanjem nekretnine kupovine otplaćuju stan, ali i zarade.

INFLACIJA! Da li treba da brinete ako kupujete nekretninu?

Prema informacijama podijeljenim na održanom forumu „Balkans Property Forum 2021” tržište nekretnina je izašlo iz krize izazvane pandemijom. Ova informacija se odnosi na Jugoistočnu Evropu prije svega. Prema zvaničnim informacijama, inflacija iznosi 5-7% (subjektivni osjećaj na osnovu nekih anketa je između 7 i 10%).

Međutim, za mnoge će inflacija igrati ključnu ulogu kod odluke o kupovini nekretnine u 2022. Ovo se posebno odnosi na one koji imaju kreditne obaveze prema bankama. Mnogi kupci će ove troškove vidjeti na neki način kao zaštitu od inflacije jer stope na hipoteke ostaju niske, s toga je to olakšica i podsticaj da iz podstanara pređete u vlasnika nekretnine.

Ponudu za Podgoricu možete pogledati ovdje:

Prodaja Stanova Podgorica

Prodaja Kuća Podgorica

Prodaja Placeva Podgorica

Gdje pronaći sve agencije, napraviti poređenje i odlučiti za kupovinu?

Upravo zbog ovakvih olakšica potrebno je pristupiti mudro i pregledati šta sve postoji na tržištu. Inspirisani brojnim aplikacijama namijenjenim da olakšaju korisniku da riješi određeni problem, estitor.com je zahvaljujući tehnološkim dostignućima u digitalnom ekosistemu, uspio da plasira konkretno rješenje za tržište nekretnina.

Naime, istraživanja pokazuju da korisnik koji želi da kupi ili iznajmi nekretninu u prosjeku pogleda 7-9 različitih sajtova i drugih društvenih kanala, uključujući i stotine oglasa za nekretnine, prije nego se zvanično odluči za neku od ponuđenih opcija. I pored svih pretraga postavlja se pitanje da li je korisnik propustio pravu priliku i da li je to zaista najbolja ponuda?

Posjetite estitor.com
foto: Posjetite estitor.com

Ovakvim pristupom korisnik ulazi u „paradoks izbora“, tj. psihološko stanje gdje zbog prevelikog broja mogućnosti teže donosi odluku. Uz sve dileme, pandemija dodatno otežava obilazak nekretnina.

Pronađite nekretninu ovdje:

Prodaja Stanova Podgorica

Prodaja Stanova Budva

Prodaja Stanova Crna Gora

Umreženjem sa najpouzdanijim agencijama, estitor.com nudi isključivo pouzdane aktuelne ponude, stoga na Estitoru se ne mogu pronaći stare objave, oglasi za već izdate ili prodate nekretnine koje troše vrijeme i energiju.

Preko 20 000 nekretnina na Estitor.com i napredna pretraga

Na sajtu Estitor.com već sada možete pretraziti više od 20 000 nekretnina u Crnoj Gori sa naprednim opcijama pretrage po statusu nekretnine (prodaja, izdavanje, stan na dan), kategoriji nekretnine (kuća, stan, zemljište, poslovni prostor) i naravno strukturi stanova, cijeni, gradovima i naseljima.

Posjetite estitor.com
foto: Posjetite estitor.com

Sve nekretnine objavljene na Estitor.com sadrže detaljne informacije kao što su reprezentativne fotografije, detaljni opis, osnovne karakteristike stana, institucije koji se nalaze u blizini itd.

Bez skrivenih troškova, estitor.com je dostupan svima i to potpuno besplatno. Estitor ne uzima proviziju i ne zahtijeva članstvo. Prijava putem mejla je jedina neophodna stavka, kako biste uvijek bili u toku sa novostima. Uporedite cijene, pogledajte kompletnu ponudu i budite sigurni da ćete pronaći najbolje za vas.

Da li će cijene nekretnina da rastu u 2022?

Ovo je pitanje na koje niko nema siguran odgovor. Na ovo utiče i velika potražnja, ali i manjak ponude, što utiče velikim dijelom na formiranje cijene nekretnine, uglavnom u formi poskupljenja. Prema nezvaničnim izvorima, ovaj trend neće nestati uskoro.

Posmatrajući tržište nekretnina u Crnoj Gori posljednjih 5 godina, grafik rasta cijena izgleda ovako:

Posjetite estitor.com
foto: Posjetite estitor.com