Utvrdili Predlog izmjena i dopuna Zakona o akcizama

Vlada utvrdila Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o energetici s Izvještajem sa javne rasprave. Donošenjem tog propisa uspostavlja se obaveza markiranja tečnog goriva naftnog porijekla i biogoriva koji se stavljaju na tržište Crne Gore

8192 pregleda 0 komentar(a)
Sa današnje sjednice Vlade, Foto: Gov.me/Bojana Ćupić
Sa današnje sjednice Vlade, Foto: Gov.me/Bojana Ćupić

Vlada je utvrdila Predlog izmjena i dopuna Zakona o akcizama, kojim se omogućava Vladi da može da smanji akcizu na gorivo do 20 odsto.

“U cilju obezbjeđenja stabilnosti cijena naftnih derivata kao i zaštite životnog standarda građana, odredbama predloženog zakona daje se mogućnost Vladi da donese odluku o umanjenju iznosa akcize do 20 odsto, za bezolovni benzin i gasna ulja, na period od mjesec”, rekli su iz Vlade.

Oni su naveli da, pored navedenog, predloženim zakonskim rješenjem se redefiniše oporezivanje bezdimnih duvanskih proizvoda za koje bi se akciza plaćala po kilogramu duvanske smjese, čime bi se osigurala regionalna usklađenost, kao i stabilnost prihoda.

“Naime, visina akcize na ove proizvode u periodu od 1. juna do 31. decembra ove godine iznosila bi 100 eura po kilogramu. Od 1. januara do 31. decembra naredne godine 145 eura po kilogramu, dok bi od 1. januara 2024. godine akciza iznosila 190 eura po kilogramu”, kaže se u saopštenju.

Predloženim zakonskim rješenjem predviđa se i uvođenje akcize na duvan za žvakanje čija visina akcize je planirana u iznosu od 40 eura po kilogramu.

Kako se navodi, predloženim zakonom se uvode u sistem oporezivanja i novi duvanski proizvodi za koje se predlaže visina akcize u iznosu od 35 eura po kilogramu.

Iz Vlade su kazali da se predlaže i uvođenje akcize za proizvoda od plastike za jednokratnu upotrebu, u cilju smanjenja negativnih uticaja koje njihova upotreba ima na životnu sredinu.

Vlada je utvrdila i Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o energetici s Izvještajem sa javne rasprave.

Oni su kazali da se donošenjem tog propisa uspostavlja obaveza markiranja tečnog goriva naftnog porijekla i biogoriva koji se stavljaju na tržište Crne Gore.

Oni smatraju da će novi pravni okvir omogućiti bolje praćenje i kontrolu trgovine ovim gorivom jer je obezbijeđen sistem kontrole u svakoj fazi prometnog lanca.

“Samim tim, sprečava se i nelojalna konkurencija, čime će se doprinijeti da učesnici na tržištu koji posluju u skladu sa zakonom, odnosno redovno izmiruju svoje fiskalne obaveze, imaju veći promet i učešće na tržištu”, rekli su iz Vlade.

Oni su naveli da se istovremeno, kroz suzbijanje nelegalne trgovine, eliminišu negativni efekti poslovanja kompanija koje u procesu nabavke i prometa tečnog goriva ne izmiruju svoje poreske obaveze.

Vlada je donijela Odluku o prestanku važenja Odluke o Izmjenama i dopunama Detaljnog urbanističkog plana (DUP) „Rekreativno - kulturna zona na obali rijeke Morače - južni dio” u Podgorici.

U donošenju Odluke pošlo se od inicijativa Inženjerske komore i udruženja arhitekata KANA u kojima je navedeno da je ovaj planski dokument donijet prije skoro deset godina, pod okolnostima koje su 2015. godine problematizovane od zainteresovane javnosti u vrijeme izgradnje staklenog solitera visine 13 spratova.

Oni su podsjetili da je inspektor za urbanizam 2016. godine utvrdio da planski dokument nije donijet u skladu sa tada važećim Zakonom o uređenju prostora i izgradnji objekata i da građevinska dozvola investitoru Normal tours nije izdata na osnovu valjane dokumentacije.

Inspektor je takođe, kako su kazali iz Vlade, utvrdio da urbanističko-tehnički uslovi nijesu izdati u skladu sa planskom dokumentacijom i Zakonom.

“Ocijenjeno je i da se ovim planskim dokumentom uvodi preizgrađenost i novogranja na štetu javnog parka, i da se ne prepoznaju objekti od značaja za graditeljsko nasljeđe, kao što je hotel Podgorica”, rekli su iz Vlade.

Vlada je usvojila Informaciju o Finansijskom planu sa programom rada za ovu godinu za društvo sa ograničenom odgovornošću “Skijalista Crne Gore” Mojkovac i dala saglasnost na Finansijski plan.

“U Informaciji se navodi da su prihodi, odnosno rashodi, ovog Društa za ovu godinu planirani u iznosu od 1,64 milona eura”, kaže se u dokumentu.

Vlada je usvojila Informaciju o učešću Crne Gore na 59. Bijenalu umjetnosti u Veneciji i zaključivanju Ugovora o zakupu izložbenog prostora.

Iz Vlade su kazali da je prihvaćen tekst ugovora koji predviđa uplatu godišnje naknade za zakup prostora u iznosu od 28,5 hiljada eura, koja se uplaćuje u dvije jednake tranše.

“Potpisivanjem ovog Ugovora stvaraju se uslovi u za prezentaciju crnogorske savremene umjetnosti na Bijenalu na kojem izložbe organizuje preko sto država i koje ima preko pola miliona posjetilaca”, rekli su iz Vlade.

Radi realizacije Programa osposobljavanja za rad kod poslodavca u tekućoj godini, Vlada je Zavodu za zapošljavanje odobrila iznos od 825.105 eura iz Tekuće budžetske rezerve za 250 osoba u trajanju od šest mjeseci.

Bonus video: