Iskoristiti bogate potencijale za privrednu saradnju sa Sjevernom Makedonijom

On je na forumu privrednika Crne Gore i Sjeverne Makedonije održanom danas u organizaciji privrednih komora dvije države, kazao da postoji prostor za nove projekte, posebno ako se uzme u obzir neiskorišćenost resursa za razvoj primarne poljoprivredne proizvodnje

1521 pregleda 0 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Privredna komora Crne Gore
Sa sastanka, Foto: Privredna komora Crne Gore

Posebna šansa za saradnju sa partnerima iz Sjeverne Makedonije ogleda se u dijelu prenosa dobre prakse uspješnog povezivanja sektora proizvodnje hrane i turizma, kao i direktnog međukompanijskog povezivanja, ocijenio je potpredsjednik Privredne komore (PKCG), Pavle D. Radovanović.

On je na forumu privrednika Crne Gore i Sjeverne Makedonije održanom danas u organizaciji privrednih komora dvije države, kazao da postoji prostor za nove projekte, posebno ako se uzme u obzir neiskorišćenost resursa za razvoj primarne poljoprivredne proizvodnje.

"Postoji prostor za nove projekte i ako se uzme u obzir činjenica da kao turistička destinacija iz godine u godinu i rastemo i dobijamo na značaju u očima zahtjevnih zapadnih turista", naveo je Radovanović.

Razgovori predstavnika poslovnih zajednica su, kako je saopšteno iz PKCG, realizovani na marginama posjete predsjednika Sjeverne Makedonije Steva Pendarovskog našoj zemlji.

PKCG
foto: Privredna komora Crne Gore

Radovanović je kazao da je poslovni forum organizovan sa ciljem sagledavanja mogućnosti za unapređenje i poboljšanje ekonomskih odnosa dvije zemalje, upoznavanja sjevernomakedonskih privrednika sa poslovnim mogućnostima u Crnoj Gori kao i direktnog povezivanja privrednika dvije zemlje.

On je napravio kratak osvrt na razvoj crnogorske ekonomije od obnove državne nezavisnosti, izazove sa kojima smo se susreli tokom pandemijske i najnovije krize zbog agresije Rusije na Ukrajinu.

Prema njegovim riječima, saniranje ranjivosti privrednog sistema Crne Gore trebalo bi da prate strukturne reforme u cilju obezbjeđenja održivog ekonomskog razvoja. Ulaganja u zelenu energiju, odnosno hidro, solarnu i energiju vjetra obezbijediće održivije upravljanje životnom sredinom i prirodnim resursima, te korišćenje sredstava iz Zelenog dogovora EU.

“Organska poljoprivreda, prehrambena industrija, šumarstvo i drvoprerada, cjelogodišnji zdravstveni turizam i digitalna transformacija društva, pružaju mogućnosti za dalju diverzifikaciju ekonomije i izlazak na međunarodno tržište. Razvoj i ulaganje u navedene grane značilo bi valorizaciju komparativnih prednosti, kao i ekonomski opravdano, a održivo korišćenje prirodnih resursa kojima raspolažemo”, rekao je Radovanović.

Prema njegovim riječima, važno bi bilo u bliskoj budućnosti nastojati da ostvarimo saradnju na polju upravljanja otpadom i zaštiti životne sredine uopšte.

“Preduslov ekonomske saradnje jeste kvalitetna saobraćajna povezanost. Očekivanja Crne Gore od Jadransko jonske ceste su velika. Akcenat treba staviti i na povezivanje preko Luke Bar, koja bi, revitalizacijom željeznice i izgradnjom autoputa, mogla da postane logistički centar koji povezuje zapadnu i jugoistočnu Evropu”, kazao je Radovanović.

On je istakao povoljnosti crnogorskih poslovnih zona za investiranje posebno u razvoj malih i srednjih biznisa.

PKCG
foto: Privredna komora Crne Gore

Potpredsjednica Stopanske komore Sjeverne Makedonije, Aneta Trajkovska, naglasila je potrebu brzog i efikasnog djelovanja u uslovima neizvjesnosti i nepredvidljivosti koje nosi kriza.

“Iako je prošla bila godina pandemije zabilježili smo rast međusobne trgovinske razmjene od osam odsto. Ali ove brojke su i dalje veoma male imajući u vidu mogućnosti koje možemo zajednički ostvariti”, rekla je Trajkovska.

Prema njenim riječima, mora se pronaći modus da se zajedničkim snagama nadogradi dodatna vrijednost proizvoda i usluga na nivou cijelog Zapadnog Balkana, te intenzivira regionalna saradnja.

Ona je ukazala na važnost Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana na povezivanju privreda i realizaciji zajedničkih projekata.

Član Upravnog odbora Stopanske komore, Zoran Martinovski, akcentovao je na važnost dodatnog ekonomskog, ali i kulturnog povezivanja dvije zemlje.

“U nekim segmentima ekonomije Sjeverna Makedonija je napravila iskorak i može biti dobar primjer za Crnu Goru, a posebno u energetskom sektoru gdje Crna Gora treba dodatno da iskoristi svoje potencijale. Turistički potencijal vaše zemlje još nije u dovoljnoj mjeri promovisan u Sjevernoj Makedoniji. Vi imate turizam, mi proizvođačku bazu i moramo ih upariti”, kazao je Martinovski.

Makroekonomske pokazatelje i investicione potencijale Crne Gore predstavio je Vladimir Blečić iz Sektora za međunarodnu saradnju Privredne komore. On je posebno apostrofirao mogućnost saradnje sa Sjevernom Makedonijom u oblasti energije iz obnovljivih izvora i realizacije zajedničkih projekata.

Poslovni forum okončan je bilateralnim razgovorima privrednika o mogućnostima povezivanja kompanija na konkretnim poslovima.

Bonus video: