Cijena paklice cigareta od 1. juna biće veća za oko 10 centi

Ministar finansija Aleksandar Damjanović predložio da se ubrza primijene obaveze iz akciznog kalendara pa obaveze koje su trebale da se primijene 1. januara naredne godine važiće od 1 juna ove godine, a obeveze koje su pristizale 1. januara 2024.godine da se počnu primjenjivati od 1. januara 2023.godine

31948 pregleda 24 komentar(a)
Sa sjednice Odbora, Foto: Skupština Crne Gore
Sa sjednice Odbora, Foto: Skupština Crne Gore
Ažurirano: 05.05.2022. 23:32h

Odbor za ekonomiju,finansije i budžet je prihvatio predlog ministra finansija Aleksandra Damjanovića da se amandman poslanika Građanskog pokreta URA Miloša Konatara o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama o povećavaju akcize na duvanske proizvode koriguje tako što bi se cijena paklice povećala za oko 10 centi od 1. juna, a do čega će se doći korekcijom akciznog kalendara.

Ta korekcija podrazumijeva da od 1.juna se ubrza primijene obaveza iz akciznog kalendara koje su trebale da se primijenjuju 1.januara naredne godine, a obeveze koje su pristizale 1. januara 2024.godine da se počnu primjenjivati od 1.januara 2023.godine što bi značilo još 10 centi po paklici od januara naredne godine.

Konatar se saglasio sa korekcijom.

Njegov prvobitni predlog je značio da bi od 1.juna kroz usklađivanje cijene paklice cigareta mogle poskupiti za oko 30 centi, a zatim dodatno 1. januara 2023. i 1. januara 2024, kada bi one bile na nivou EU odnosno samo ova dažbina bi iznosila minimalno 1,83 eura po paklici.

On je objasnio da je predložio amandman kako bi se uvela obaveze i za cigarete, a ne samo za bezdimne proizvode, a podsjetio je da je to bio predlog u decembru prošle godine.

"Moja namjera je da moramo voditi računa o realizaciji budžeta i da zbog poremećaja na tržištu nadomjestimo budžetski prihod koji će nedostajati zbog smanjenja akciza na gorivo. Uz to, razlog za amandman je i potreba usklađivanja obaveza iz akciznog kalandara sa EU", pojasnio je Konatar.

Skupština je usvojila izmjene i dopune Zakona o akcizama, glasovima 49 poslanika i Zakona o porezu na dodatnu vrijednost, glasovima 50 poslanika.

Bonus video: