Željezarci pisali Abazoviću, Đuroviću i Damjanoviću: Davidoviću odobriti izgradnju vjetrogeneratora i solarnih panela

Oni su zamolili Abazovića, da se razmotri mogućost da Vlada ovlasti ministre Đurovića i Damjanovića da sa Davidovićem potpišu predugovor "kojim se garantuje da će moći da izgradi sopstvene izvore električne energije do nivoa snage neophodne za napajanje električnom energijom postojećih proizvodnih postrojenja i postrojenja koja budu instalisana shodno investicionom planu Investitora"

14840 pregleda 6 komentar(a)
Sa ranijeg protesta radnika Željezare ispred Vlade, Foto: Ivan Ivanović
Sa ranijeg protesta radnika Željezare ispred Vlade, Foto: Ivan Ivanović

Pregovarački tim radnika nikšićke Željezare "Tosčelik" uputio je urgenciju premijeru Dritanu Abazoviću i ministrima Goranu Đuroviću i Aleksandru Damjanoviću, da se prije održavanja sjednice Vlade razmotri mogućnost da se zainteresovanom investitoru, Miodragu Daki Davidoviću, odobri izgradnja vjetrogeneratora i solarnih panela.

To je ujedno, kako ističu u urgenciji, bio jedini zahtjev Davidovića, kako se ne bi desilo da "nakon nekoliko godina postojeći snabdjevač ne bude imao dovoljno energije neophodne za kontinuirano napajanje fabričkih postrojenja ili ponuđena cijena bude toliko visoka da ugrozi proizvodnju čelika , kao što se desilo u slučaju KAP (Kombinat aluminijum Podgorica)".

Oni su zamolili Abazovića, da se razmotri mogućost da Vlada ovlasti ministre Đurovića i Damjanovića da sa Davidovićem potpišu predugovor "kojim se garantuje da će moći da izgradi sopstvene izvore električne energije do nivoa snage neophodne za napajanje električnom energijom postojećih proizvodnih postrojenja i postrojenja koja budu instalisana shodno investicionom planu Investitora".

"Na bazi tog predugovora, nakon što investitor potpiše kupoprodajni ugovor o kupovini fabrike, potpisao bi se Ugovor kojim bi mu se garantovala izgradnja pomenutih izvora energije, pri čemu bi obaveza investitora bila da na vrijeme podnese zahtjeve i pribavi sve neophodne dozvole za postavku vjetrogeneratora i solarnih panela od nadležnih organa lokalne samouprave i nadležnih državnih organa i agencija / regulatornih tijela u skladu sa zakonima Crne Gore", navodi se u urgenciji pregovaračkog tima zaposlenih u Željezari.

Ističu da su slični ili identični ugovori potpisivani i sa prethodnim investitorima pa ne vide razlog zašto se ovo pitanje ne bi riješilo odmah i time eliminisala i poslednja prepreka za preuzimanje fabrike.

"Stoga ovaj zahtjev smatramo opravdanim, posebno u kontekstu dešavanja u KAP-u, jer bi se moglo dogoditi da investitor investira milione eura u nova postrojenja i da za nekoliko godina mora da obustavi proizvodnju zbog nedostatka električne energije ili previsokih cijena iste pod kojim uslovima bi proizvodnja postala nerentabilna. Osim toga ovi predlozi su i u interesu i države, jer ukoliko Vlada obezbjeđuje pet miliona eura za preuzimanje fabrike, onda i ona postaje akcionar fabrike i u njenom interesu je sve što doprinosi održivosti proizvodnje u fabrici na duži rok", zaključuje se u urgenciji.

Pregovarački tim je prethodno poslao dopis Vladi u kome zahtijevaju da se do sjutra organizuje sastanak Vlade i Davidovića koji je zainteresovan da od turskog "Tosčelika" preuzme nikšićku fabriku.

Željezarci očekuju da će na sastanku sa premijerom Abazovićem, koji im je najavljen za sjutra, pored ministara Đurovića i Davidovića, biti i predsjednik Odbora direktora Elektroprivrede Crne Gore, Milutin Đukanović.

Poručili su da ako sjutra ne bude najavljeno konačno rješenje za Željezaru da će radikalizovati proteste.

Davidović je izrazio spremnost da kupi Željezaru za 15 miliona eura, dok je vlasnik ponudio cijenu od 25 miliona eura.

Nakon sastanaka Vlade i vlasnika Željezare, kako su radnici saopštili, turska kompanija je najavila mogućnost niže cijene, a Vlada spremnost da jednim dijelom postane suvlasnik Željezare i na taj način pomogne Davidoviću da preuzme fabriku.

Radnici od 2. juna danonoćno borave u upravnoj zgradi fabrike zbog najave menadžmenta da će od oko 250 zaposlenih otpustiti njih 229.

"Tosčelik" je u martu prošle godine obustavio proizvodnju, a početkom juna su najavili da će Željezara, kako su kazali radnici, ubuduće biti firma za prodaju metala i rude.

Bonus video: