Građani da koriste digitalne usluge

digitalizacija i ekološke inovacije omogućavaju povećanje efikasnosti i jednostavniji pristup tržištu finansijskih usluga uz istovremeno smanjenje vremena čekanja za klijente, kazao je guverner CBCG Radoje Žugić

3845 pregleda 4 komentar(a)
Svega 10 do 20 odsto klijenata koristi digitalne servise: Sa jučerašnje konferencije, Foto: CBCG
Svega 10 do 20 odsto klijenata koristi digitalne servise: Sa jučerašnje konferencije, Foto: CBCG

Banke u Cnoj Gori prate savremene tehnološke trendove i u kontinuitetu rade na razvoju digitalnih servisa, ali postoji veliki potencijal kada je u pitanju njihovo korišćenje, ocijenio je na jučerašnjoj međunarodnoj Fintek konferenciji u organizaciji Centralne banke (CBCG) guverner Radoje Žugić.

On je kazao da digitalizacija i ekološke inovacije omogućavaju povećanje efikasnosti i jednostavniji pristup tržištu finansijskih usluga uz istovremeno smanjenje vremena čekanja za klijente.

“Sa iskustvom interneta, mobilnog bankarstva, QR kodova, klijenti ne pokazuju želju da se vrate na staro. Naprotiv, zadovoljni novim i obogaćenim korisničkim iskustvom oni diktiraju jasnu potrebu prelaska sa fizičkog kontakta na digitalno, bezgotovinsko i beskontaktno poslovanje”, rekao je Žugić, prenosi Mina biznis.

On je kazao da je ranije istraživanje CBCG pokazalo da svega deset do 20 odsto klijenata banaka koristi digitalne servise, što je pokazatelj velikog neiskorišćenog potencijala.

Ministar finansija Aleksadar Damjanović na konferenciji je kazao da su taj resor i Vlada svjesni značaja digitalne ekonomije i finteka u kontekstu pružanja građanima efikasnih i bezbjednih usluga.

“Zajedničkim naporima uspjeli smo da u jednom nimalo jednostavnom političkom ambijentu donesemo Zakon o platnom prometu i da napravimo iste uslove poslovanja na tržištu Crne Gore kao i EU. Time dokazujemo posvećenost ne samo usklađivanju na nivou EU nego i da prednjačimo kao zemlja koja je to prvo uradila u regionu”, naveo je Damjanović.

Dodao je da, prema istraživanju Kancelarije Ujedinjenih nacija za razvoj, svaka treća kompanija i svaki peti građanin koristi elektronsko plaćanje, te da ima dosta potencijala da se ove cifre unaprijede.

Bonus video: