Utvrđen nacrt izmjena i dopuna zakona o vrhovnoj monetarnoj instituciji

Iz CBCG objašenjeno da su nacrtom status i poslovanje u potpunosti usklađuje sa pravnom tekovinom E i da je nova rješenje zbog evropske agende potrebno usvijiti do kraja marta naredne godine

2641 pregleda 0 komentar(a)
CBCG, Foto: Luka Zeković
CBCG, Foto: Luka Zeković

Savjet Centralne banke Crne Gore (CBCG) je danas utvrdio nacrt izmjena i dopuna zakona o CBCG u susret rokovima utvrđenim programom pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji za period od 2022. do 2023.godine.

To je saopšteno iz vrhovne moentarne institucije.

"Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Centralnoj banci Crne Gore se status i poslovanje ove institucije u potpunosti usklađuje sa pravnom tekovinom EU. Usvajanjem ovog zakona bi se ispunio dio obaveza iz prvog mjerila koje se odnosi na Poglavlje 17 – Ekonomska i monetarna unija, čime bi se stekli uslovi za zatvaranje pregovora Crne Gore sa Evropskom unijom u okviru pomenutog poglavlja. U prethodne dvije godine, CBCG imala je intenzivnu komunikaciju sa Evropskom komisijom, kroz koju su usaglašena sva pitanja u vezi sa potrebnim izmjenama zakona. Evropska komisija je, nakon implementiranja svih njenih predloga i sugestija u konačan tekst Nacrta zakona, dala pozitivno mišljenje na isti. Tokom izrade Nacrta zakona, CBCG je blisko sarađivala i sa ekspertima MMF-a, kroz program tehničke pomoći koji je bio dodijeljen u ovu svrhu", navodi se iz vrhovne monetarne institucije.

CBCG je nacrt uputila Ministarstvu finansija na dalju proceduru, kako bi se ispunila obaveza iz Programa pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji 2022-2023, po kome je usvajanje ovog zakona, kako je saopšteno planirano za prvi kvartal 2023. godine.

Bonus video: