"Damjanović najavom rasta zarada potvrdio uspjeh programa Evropa sad"

"Umjesto da javne finansije raspoređuje ravnomjerno i na održiv način, Damjanović pokušava da brzim povećanjem plata zaposlenih u javnoj upravi pred vanredne izbore 'kupi' njihovu podršku, te potpuno zanemari privatni sektor", navode iz pokreta Evropa sad

9162 pregleda 27 komentar(a)
Foto: Evropa sad
Foto: Evropa sad

Iz pokreta Evropa sad kazali su da je ministar finansija Aleksandar Damjanović, današnjom najavom povećanja zarada u javnom sektoru, potvrdio uspjeh programa ekonomskih reformi "Evropa sad" prethodne Vlade.

"Ministar bez cenzusa Aleksandar Damjanović je mjesecima pričao da smo pred bankrotom i da nemamo para čak ni za osnovne zdravstvene potrebe, pokušavajući da prikrije nesposobnost zdravstvenih vlasti da snabdijeva državu ljekovima. Međutim, najavom povećanja plata kompletnom javnom sektoru potpuno je preokrenuo priču i prihvatio tezu da je program Evropa Sad 'zaradio' puno novca za državu.

"Kada smo procijenili da nam treba godinu dana za povećanje prosječne plate na 1.000 eura i minimalne penzije na 450 eura, onda smo bili populisti po ocjenama DPS-a i aktuelnog ministra finansija, Damjanovića. Vidjevši rezultate pokreta Evropa sad na izborima, umislili su da mogu donijeti 'reformu' povećanja zarada za jedan dan i to samo zaposlenima u javnom sektoru. Međutim, da podsjetimo da je programom Evropa sad promijenjeno 18 zakonskih rješenja na kojima smo radili danonoćno mjesecima, a na osnovu kojih su benefite ostvarili i svi zaposleni, i poslodavci, ali i država. Dok su u ovom predlogu - država (javne finansije), radnici u privatnom sektoru, i poslodavci u debelom minusu", navodi se u saopštenju.

Kazali su da Damjanović, umjesto da javne finansije raspoređuje ravnomjerno i na održiv način, pokušava da "brzim povećanjem plata zaposlenih u javnoj upravi pred vanredne izbore 'kupi' njihovu podršku", te potpuno zanemari privatni sektor koji je Evropom sad obuhvaćen.

Time se, ističu, građanima koji rade u privatnom sektoru, "koji inače finansira rad države", šalje poruka da su građani drugog reda, uz jasnu sugestiju da "traže vezu kroz partije kako bi se uhljebili" negdje u javnom sektoru.

"Ovo je i razlog zašto poslodavci u privatnom sektoru ne mogu da nađu radnike, a poslije ovog neravnomjernog povećanja - biće još teze. A na drugoj strani, imamo prebukirani javni sektor", dodaju iz pokreta Evropa sad.

Rekli su da se sad vidi ko je populista i ko je građane cijelo vrijeme "neosnovano plašio i neozbiljno licitirao dugovima".

"Takođe, ovo je potvrda da rebalans nije bio potreban zbog ugroženosti zdravstvenog sistema, već samo zbog pokušaja da se za taj dio populistički optuži Evropa sad i povećaju rashodi, odnosno privilegije za razne potrebe pred lokalne izbore. Međutim, građani su dali najbolji odgovor Damjanoviću i njegovom SNP-u ostavljajući ih ispod cenzusne crte, a tek će nakon ove naknadne pameti", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: