Krapović predao amandmane na predlog budžeta: Rekonstruisati tunel Mogren i izgraditi vrtić i osnovnu školu u Bečićima

Kako piše u amandmanima, u koje su Vijesti imali uvid Krapović traži da se izdvoji 700 hiljada eura za rekonstrukciju tunela Mogren iznad plaže Jaz sa izgradnjom pješačkog tunela i šetališta do skretanja za mjesto Seoce

14272 pregleda 12 komentar(a)
Krapović, Foto: Demokratska Crna Gora
Krapović, Foto: Demokratska Crna Gora

Poslanik Demokratske Crne Gore, Dragan Krapović, podnio je danas predsjednici Skupštine Crne Gore, Danijeli Đurović, dva amandmana na predlog zakona o budžetu Crne Gore za 2023.

Kako piše u amandmanima, u koje su Vijesti imali uvid Krapović traži da se izdvoji 700 hiljada eura za rekonstrukciju tunela Mogren iznad plaže Jaz sa izgradnjom pješačkog tunela i šetališta do skretanja za mjesto Seoce, dok drugim amandmanom traži da se naredne godine iz državne kase izdvoji 150 hiljada eura za projektovanje vrtića i osnovne škole u Bečićima.

“U članu 20 organizacioni kod 41003-Uprava za saobraćaj, u okviru programa Realizacija putne infrastrukture i niskogradnje, potprograma Rekonstrukcija regionalnih i magistralnih puteva, dodaje se nova Aktivnost - “Rekonstrukcija tunela Mogren sa izgradnjom pješačkog tunela i šetališta do skretanja za mjesto Seoca” ,sa predloženim iznosom 700.000 eura.

Navedena sredstva je potrebno opredijeliti za projektovanje u iznosu od 100.000 eura, dok je za izvođenje radova na infrastrukturi potrebno opredijeliti 600.000 eura, navodi Krapović i obrazlaže:

“Predložena amandmanska intervencija ima za cilj da se ovaj lokalitet, koji shodno svojoj poziciji predstavlja “zapadnu kapiju Budve” uredi i uljepša,jer se trenutno nalazi u lošem stanju sa neuređenom okolinom, što je krajnje neprimjereno za ulaz u Budvu, prvoklasnu turističku destinaciju. Opština Budva će u skorije vrijeme valorizovati tvrđavu Mogren i u tu svrhu je izgradila prateću infrastrukturu do tunela Mogren (javna rasvjeta, trotorar, pristupni put...). Predlog je da se izgradi novi pješački tunel (pored postojećeg saobraćajnog tunela), a dalje široki trotoar sa komplet pratećom infrastrukturom (javna rasvjeta, klupe za odmor, vidikovci, drvoredi, ...) od izlaza tunela do skretanja za mjesto Seoca. Budućim šetalištem bi se pružao odličan pogled na more i plažu Jaz i suvišno je pretjerano obrazlagati značaj ovakvog jednog projekta za turističku privredu Budve i Crne Gore. Postojeći saobraćajni tunel Mogren i galeriju tunela je potrebno u potpunosti rekonstruisati u vidu adaptacije zidova (nova izolacija, farbanje zidova, izgradnja rasvjete duž tunela i galerije, ugradnje svjetlosne vertikalne signalizacije itd.)”, piše u amandmanu.

Drugim amandmanom Krapović traži da se u članu 20 organizacioni kod 41506-Uprava za kapitalne projekte, u okviru programa Uređenje, nadzor i razvoj svih nivoa obrazovnog sistema, dodaje se nova aktivnost” - Izgradnja osnovne škole i vrtića u Bečićima” sa predloženim iznosom od 150.000 eura za projektovanje.

“Predložena amandmanska intervencija ima za cilj da rasterećenje obrazovnih ustanova na teritoriji Opštine Budva koje su godinama unazad preopterećene zbog velikog broja djece kako u predškolskim ustanovama, tako i ustanovama za osnovno obrazovanje. Potreba za izgradnjom ovih obrazovnih ustanova je neophodna i zbog teritorijalne raspodjele mjesta pohađanja osnovnog obrazovanja kao i predškolskih ustanova na teritoriji Opštine Budva. Lokacija buduće osnovne škole i vrtića je predviđena DUP-om Bečići a kako je u izradi i novi PUP Budva kojim će takođe biti predviđena lokacija za ovu namjenu potrebno je odmah otpočeti proces izrade projektne dokumentacije i pribavljanje potrebnih saglasnosti pa je iz tog razloga potrebno navedena sredstva je opredijeliti i realizovati u tu svrhu”, ističe Krapović.

Bonus video: