Vlade Crne Gore i Švajcarske potpisale sporazum o davanju 2,5 miliona eura u Fond za ubrzani razvoj

"Vlada je opredijelila iznos od milion eura za Fond za ubrzani razvoj, dok je Vlada Švajcarske podržala ovu inicijativu sa 1,5 miliona eura. Prethodno, kontribuciju za Fond opredijelila je i Vlada Luksemburga", navodi se u saopštenju

4118 pregleda 1 komentar(a)
Sa potpisivanja, Foto: Flickr, Vlada Crne Gore
Sa potpisivanja, Foto: Flickr, Vlada Crne Gore

Premijer Dritan Abazović, rezidentni koordinator Ujedinjenih nacija Piter Lundberg i ambasador Švajcarske u Crnoj Gori Urs Šmid potpisali su sporazum o opredjeljivanju sredstava za Fond za ubrzani razvoj Crne Gore.

Kako se navodi u saopštenju Vlade, "riječ je o finansijskom alatu nove generacije koji su uspostavile Ujedinjenje nacije u zemlji, a cilj je objedinjavanje donatorskih sredstava koja će se usmjeriti ka razvojnim inicijativama".

"Vlada je opredijelila iznos od milion eura za Fond za ubrzani razvoj, dok je Vlada Švajcarske podržala ovu inicijativu sa 1,5 miliona eura. Prethodno, kontribuciju za Fond opredijelila je i Vlada Luksemburga", navodi se u saopštenju.

Abazović je kazao da je ideja i vizija da Crnu Goru učine zelenom destinacijom.

"To nije lak posao, jer mnogo toga moramo promijeniti, a moramo da imamo i održive projekte. Više sam nego siguran da će nam ovaj Fond dati šansu da nađemo dobar projekat i da ćemo nakon njegove implementacije imati mnogo bolju situaciju po pitanju održivog razvoja", kazao je Abazović.

Crnogorski doprinos za održivi razvoj kroz ovo finansiranje je posebno značajno kada se stavi u perspektivu veličina zemlje i ekonomije, navodi se u saopštenju.

"Crna Gora ovim ulaže 1,3 eura po glavi stanovnika u održivi razvoj kroz instrumente Fonda za ubrzani razvoj Crne Gore, što je više od svih zemalja regiona ali i jasan indikator strateškog opredjeljenja države ka održivom razvoju i saradnji sa Ujedinjenim nacijama", ističe se u saopštenju.

Lundberg je kazao da je Fond osmišljen kao "snažan katalizator za ubrzanje ostvarivanja Ciljeva održivog razvoja u zemlji".

"On je zajednička vizija ubrzanog ostvarivanja Ciljeva održivog razvoja. Obzirom na ogromni razvojni potencijal, Fond može biti važan fatkor razvoja zemlje i ostvarivanja nacionalnih prioriteta, na prvom mjestu pristupanja zemlje Evropskoj uniji", istakao je Lundberg, kazavši da je Fond rezultat istinskog razvojnog partnerstva.

Šmid je kazao da su bilateralni odnosi između Švajcarske i Crne Gore veoma dinamični i da je Švajcarska među "pet najvećih stranih investitora u CG sa oko 800 miliona evra uloženih od 2003. godine".

"Učešće Švajcarske u Fondu dodatno će unaprediti odnose naših dveju država i vjerujem da će naš doprinos ohrabriti druge države i razvojne partnere da se pridruže i kroz ovaj inovativni finansijski mehanizam doprinesu ubrzanju reformi", naglasio je Šmid.

U saopštenju se navodi da konsolidacijom i usmjeravanjem sredstava ka ciljanim razvojnim intervencijama, Fond ima za cilj da kao katalizator ubrzanja Agende 2030., ujedno "doprinese i ubrzanju učlanjenja CG u EU, obzirom na visok stepen usklađenosti Agende održivog razvoja i procesa pristupanja EU".

"Fond je osmišljen kao podrška strateškim inicijativama u tri prioritetne oblasti Okvira saradnje CG i UN za period 2023. –2027., inkluzivni ekonomski razvoj i ekološka održivost, razvoj ljudskog kapitala, smanjenje ranjivosti, socijalna uključenost i društvena kohezija, upravljanje po mjeri čovjeka, vladavina prava i poštovanje ljudskih prava", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: