"Oki Air" dobio ugovor, smijenjeni uzbunjivači iz Odbora direktora "ToMontenegra"

“ToMontenegro” nastaviće da posluje sa tri privatne firme svog člana Odbora direktora Orhana Hodžića i pored upozorenja da se krši Zakon o sprečavanju korupcije. Donedavni član Odbora direktora Vukadin Stojanović dan pred smjenu tražio kontrolu jer je prema izvještaju sa samo jedne poslovnice “Oki Air” zakinuo državnog prevoznika za 70.000 eura

54506 pregleda 321 reakcija 91 komentar(a)
Uzbunjivači uklonjeni iz borda, “sumnjiva lica” ostala: “ToMontenegro”, Foto: BORIS PEJOVIC
Uzbunjivači uklonjeni iz borda, “sumnjiva lica” ostala: “ToMontenegro”, Foto: BORIS PEJOVIC

Novi izvršni direktor “ToMontenegra” Mark Anžur potpisao je nove ugovore za godinu sa tri kompanije “Oki Air” iz Podgorice, Ljubljane i Beograda, čiji je vlasnik Orhan Hodžić član Odbora direktora ove državne avio-kompanije.

"Oki Air" za potrebe "ToMontenegra" prodaje avionske karte.

Dva člana Odbora direktora Vukadin Stojanović i Mirko Škerović, prema dokumentaciji u koju su “Vijesti” imale uvod, su više puta u proteklih šest mjeseci upozoravali na problematičan ugovor sa “Oki Air”.

Upozoravali su na otvoreni konflikt interesa, da Hodžićeve firme ne prosljeđuju sav novac koji naplate od putnika avio-kompaniji, kao i da je ranija analiza “ToMontenegra” pokazala da je za kompaniju isplativo da sama otvore ispostavu na Aerodromu Podgorica, a ne da taj profitabilan posao ustupaju privatnoj firmi člana Odbora direktora.

Stojanović se tim povodom Anžuru dopisom obratio i prije pet dana, ali su dan nakon toga on i Škerović smijenjeni iz Odbora direktora.

“Vijesti” su poslale pitanja “ToMontenegru” da li su prije produženja ugovora sa kompanijama “Oki Air” tražili mišljenje Agencije za sprečavanje korupcije o tome da li je Orhan Hodžić u konfliktu interesa, kao i da li su kompanije “Oki Air” izmirile obaveze prema “ToMontenegro” za prethodni period koji je istekao 31. maja. Iz kompanije je saopšteno da će danas poslati odgovore.

Hodžićeve firme “Oki Air Montenegro”, “Oki Air” Ljubljana i “Oki Air Internacional” Beograd, pružaju takozvane zemaljske usluge za “ToMontenegro” na aerodromima u Podgorici, Ljubljani i Beogradu (mjerenje prtljaga, prodaju karate, i slične usluge), ali i za druge kompanije. To su radile od osnivanja “ToMontenegra” u junu 2021. godine, ali sporan odnos počinje u septembru prošle godine kada je Hodžić izabran u Odbor direktora.

Stojanović je u posljednjem dopisu, kao član Odbora direktora, od Anžura zatražio da da urgentni nalog da se detaljno provjeri stvarno dugovanje “Oki Air” u periodu od osnivanja kompanije jer je iz dijela dosadašnjih kontrola zaključio da je Hodžićeva firma zadržala i više od 200 hiljada eura za sebe novca koji pripada “ToMontenegru”. On je zatražio i da ga o sadržini naloga Anžur obavijesti do srijede 28. juna, ali je Stojanovića Vlada smijenila dva dana ranije.

On je u dopisu Anžuru kazao i da u intervjuu “Vijestima”, koji je objavljen prošle sedmice, nije saopštio tačne informacije kada je na pitanja o o situaciji sa “Oki Air”, rekao da se “presjek dugova i potraživanja sa svim partnerima radi periodično i ne postoje naznake da postoji odstupanje u saradnji ni sa jednim partnerom”.

“Ta informacija prosto nije tačna, jer upravo kod tih partnera postoji ozbiljno odstupanje. Naime “Oki Air” (Podgorica, Beograd i Ljubljana), kontinuirano u produženom trajanju nijesu ‘ToMontenegru’ prijavljivali naplaćeni višak prtljaga, nijesu izdavali adekvatnu dokumentaciju koja omogućava brzu i laku provjeru (EMD) te blagovremeno fakturisanje. Samim tim, već duže vrijeme, moguće i od samog osnivanja kompanije, ‘Oki Air’ za račun ‘ToMontenegra’ naplaćuju određene usluge od putnika, a novac koji pripada kompaniji ne prijavljuju i mjesecima drže na sopstvenim računima. Kontrolom samo jedne pozicije, aerodroma u Podgorici, i to samo za period jun-decembar 2022. ustanovljeno je da ‘Oki Air’ nije ‘ToMontenegru’ prijavio sredstva u visini od 70.000 eura. Nije teško pretpostaviti, koliko će ova suma narasti kada se prekontroliše kompletan period od osnivanja kompanije do danas i sve tri pozicije na kojima “Oki Air” ima istu ulogu kao i u Podgorici. Prema mojim procjenama, suma može biti veća od 200.000 eura. Dakle prekontrolisan je jedan aerodrom za period od 6 mjeseci, a treba iskontrolisati 3 aerodroma za period od dvije godine”, naveo je Stojanović.

On predlaže Anžuru da napravi uvid u fakture koje su nastale u maju 2023. a odnose se na period od juna do decembra 2022, pa će mu biti jasno o čemu govori.

“Nije ni pametno ni u skladu sa moralnim normama da privredna društva, koja su u tijesnoj vezi sa javnim funkcionerom, duguju tolika sredstva organu u kome javni funkcioner obavlja javnu funkciju. Pogotovo nije pametno tako nešto prikrivati pred crnogorskom javnošću koja finansira i Vas i javnog funkcionera, i koja se već suočila sa gubitkom jedne avio-kompanije”, naveo je Stojanović. Ona navodi i da je Anžur u odgovoru na isto pitanje u intervjuu “Vijestima”, saopštili još jednu informaciju koja nije tačna.

“Rekli ste da ‘sve poslovne aranžmane prate odgovarajući zaštitni mehanizmi posredstvom bankarskih garancija i drugih vidova obezbjeđenja’. Ne postoje zaštitni mehanizmi kojima je kompanija zaštićena od duga za koji tek treba da utvrdimo koliki je u potpunosti, i to morate znati iz razloga što ste potpisali produženje ugovora sa ‘Oki Air’”, kazao je Stojanović.

On je naveo i da je Anžur u intervjuu kazao i da “niko neće, po bilo kom osnovu, imati privilegovan položaj”, pa ga upozorava da već postoji priča o upućivanju inicijative da se “Oki Air” oslobodi određenih obaveza prema ‘ToMontenegro’.

“Molim Vas da povedete računa da se za takve stvari ne ostavlja apsolutno nikakvoga materijala. Za ugled kompanije i funkciju izvršnog direktora, pogubno je kada mandat otpočne takvim stvarima, pa sve i da se svode na kuloarske priče. Ukoliko u tako nečemu ima istine, javljaju se dva ozbiljna problema. Jedan je da se ugrožava konkurencija, jer nije ‘Oki Air’ jedini agent koji za račun ‘ToMontenegro’ vrši naplatu promjena karata, pa bi takvi manevri omogućili povlašćen položaj. Drugi razlog, i mnogo opasnije, je da se otvara prostor za sumnju u eventualnu korupciju”, naveo je Stojanović u pismu Anžuru.

Odbor ranije odbacio predlog o otvaranju poslovnica

U dopisu od 26. januara Stojanović upozorava tadašnjeg vršioca dužnosti direktora “ToMontenegro” Sašu Radovića da je analiza opravdanosti pokazala da je isplativo da “ToMontenegro” otvori poslovnicu na Aerodromu Podgorica da direktno od putnika naplaćuje karte i druge naknade a ne preko posrednika “Oki Air”.

Kazao je da je dan prije na sjednici Odbora direktora taj predlog odbačen bez jasnog obrazloženja, zbog čega predlaže Radoviću da do 1. februara 2023. izađe sa konačnim stavom o otvaranju poslovnice što nije urađeno.

Stojanović u dopisu od 12. maja upozorava članove Odbora direktora da ugovori sa “Oki Air” ističu 31. maja, da se ta usluga ranije nabavljala putem javnih nabavki, kao i da ugovor sa Hodžićevom firmom ne bi mogao biti produžen, a da se prethodno ne pribavi mišljenje da li u ovom slučaju postoji konflikt interesa.

Kako nije bilo reakcije, Stojanović i Mirko Škerović 25. maja šalju Odboru direktora i Radoviću novi dopis u kojem ponovo upozoravaju na konflikt interesa i da se sa ovim kompanijama ne ulazi u novi pregovarački proces kako ne bi došlo do kršenja zakona i ulaženja u zonu ozbiljne odgovornosti.

Slovencu unaprijed dali strategiju koju je za raniji konkurs pripremio Stojanović

“Vijesti” imaju i uvid u materijal sa sastanka od 10. marta ove godine kojem su u “ToMontenegro” prisustvovala tri člana Odbora direktora Ljesar, Hodžić i Đelević, kao i izvršni direktor Saša Radović.

Dok razgovaraju o budućem konkursu za izbor direktora avio-kompanije, Hodžić kaže da će Slovencu ponuditi da ima unaprijed Vukovu strategiju. Dok Ljesar, navodno, potvrđuje sa “Neka kaže šta mu treba sve ćemo mu poslati. Ima i strategija od prošle godine da mu pošaljemo Vukovu”. Hodžić potvrđuje sa “Kvaran si brate”.

“Vijesti” su “ToMontenegru” poslali i pitanje da li su Ljesar, Hodžić, Đelović i Radović tada imali formalni ili neformalni sastanak na kojem su dogovorili da prije konkursa za izvršnog direktora Marku Anžuru pošalju prijavu i strategiju rada koju je na prošlogodišnjem konkursu za izvršnog direktora uradio i predao Vukadin Stojanović, kako bi Anžuru olakšali učešće i pobjedu na novom konkursu, kao i da li su ovi članovi uprave na istom sastanku dogovorili i da proceduru konkursa produže za 45 dana.

Dva dana prije raspisivanja konkursa 23. marta, Hodžić i Ljesar su imali sastanak sa Anžurom u Ljubljani što su ranije i zvanično potvrdili.

Bonus video: