"ToMontenegro" u gubitku zbog ugovora sa "Oki Air"

“Vijesti” objavljuju analizu državne kompanije koja je pokazala opravdanost da se otvore poslovnice u Podgorici i na aerodromu. Kompanija prošle sedmice obmanula javnost kada je saopštila da analiza ne postoji

43633 pregleda 119 reakcija 33 komentar(a)
Uprava kompanije radila u korist privatne firme, Foto: BORIS PEJOVIC
Uprava kompanije radila u korist privatne firme, Foto: BORIS PEJOVIC

Analiza opravdanosti otvaranja poslovnice i šaltera državne aviokompanije “ToMontenegro” na aerodromu Podgorica pokazala je potpunu opravdanost za takvu odluku, kao i da bi prihodovala znatno više novca za prodaju karata, naplatu prtljaga i ostale usluge da radi sama za sebe nego što ih je prepustila privatnoj kompaniji “Oki Air”.

Iz “ToMontenegra” (“Air Montenegro” naziv brenda) su prošle sedmice, nakon pisanja “Vijesti”, saopštili da takva analiza ne postoji i da odbor direktora o njoj nikada nije raspravljao.

“Uzimajući u obzir planirani saobraćaj u narednom periodu, i očekivano povećanje broja destinacija predlažemo da ‘Air Montenegro’ otvori svoju poslovnicu u gradu u punom kapacitetu, i šalter na aerodromu Podgorica. Na kraju treba istaći da svi evropski redovni prevoznici imaju predstavništva na svojim domicilnim aerodromima, i mišljenja smo da ne treba da odstupamo od ustaljene evropske prakse”, navedeno je na kraju analize koju je za potrebe kompanije uradio sektor za prodaju i podršku klijentima, a u koju su “Vijesti” imale uvid.

Ovo pokazuje da je uprava kompanije u svom reagovanju prošle sedmice obmanula javnost i izrekla neistinu. Vlasnik tri firme “Oki Air” koje na aerodromima u Podgorici, Ljubljani i Beogradu pružaju ove usluge “ToMontenegru” tada su bile u vlasništvu Orhana Hodžića koji je tada i sada član odbora direktora “ToMontenegra”. On je krajem maja, pred potpisivanje novog ugovora sa “ToMontenegro”, nakon što je upozoren da je u konfliktu interesa, osnivačka prava u ovim firmama prebacio na članove porodice i povezana lica.

Otvaranjem poslovnice na aerodromu “Oki Air” bi ostao bez značajnih prihoda, a kako analiza pokazuje državnoj kompaniji bi i nakon plaćanja svih troškova za rad poslovnica ostajalo najmanje dvije hiljade eura mjesečno više nego što je to sada slučaj. Pritom je ova analiza rađena krajem prošle godine na manjem prometu putnika, pa bi, kako je navedeno, sa rastom prometa (što se sada dešava) korist kompanije od otvaranja poslovnice bila još veća.

“Ušteda na mesečnom nivou (razlika novih troškova Air Montenegro šaltera i sadašnjeg troška usluge od strane agencije plus dodatni prihod) 2.054,86 eura mjesečno”, navedeno je u tabelarnom pregledu troškova koji su dio analize.

Odbor u kojem Hodžić nije prihvatio predlog

Prema materijalima koje posjeduju “Vijesti”, član Odbora direktora Vukadin Stojanović, koji je smijenjen prošle sedmice, 10. januara ove godine je od predsjednika Odbora direktora Pavla Ljesara zatražio da mu se dostavi analiza o otvaranju poslovnice. Ljesar je analizu dostavio članovima Odbora direktora 18. januara, a o mogućnosti otvaranja poslovnice je raspravljano 25. januara, kada je ideja odbačena bez jasnog obrazloženja.

“Odbor direktora nikad nije razmatrao analizu opravdanosti otvaranja poslovnica, jer sama analiza nikada nije ni urađena. Za ozbiljnu analizu potrebna je i ozbiljna studija, a ista je, u trenutnoj fazi razvoja kompanije, više nego nepotrebna, jer je otvaranje poslovnice, na obim posla novoosnovane kompanije, finansijski neisplativ”, naveli su prošle sedmice iz ove državne kompanije.

U analizi se, međutim navodi da je sektor komercijalnih poslova i za 2022. godinu “predlagao otvaranje poslovnice u Podgorici, što se nije materijalizovalo usljed još uvijek izraženih posljedica pandemije”.

“Kada je postalo izvjesno da se aviosaobraćaj oporavlja, sezona je već bila u punom jeku, i nisu postojali resursi koji bi mogli u tom trenutku da iznesu projekat otvaranja poslovnice, niti je postojao Odbor direktora kompanije koji bi odobrio neophodnu izmjenu sistematizacije. Mišljenja smo da su se sada stekli svi neophodni uslovi za otvaranje poslovnice ‘Air Montenegro’ u Podgorici i šaltera na aerodromu Podgorica. Poslovnica ‘Air Montenegro’ će predstavljati konstantnu marketing promociju kompanije, koja pomaže u stvaranju brand awarenessa, doprinosi boljoj dostupnosti aviokompanije klijentima i generiše dodatni prihod. U prilogu ovog dokumenta se nalazi analiza prihoda i troškova za tri moguća scenarija”, piše u analizi.

Kako je navedeno, kompanija od osnivanja nije imala svoju poslovnicu u užem gradskom području, dok na aerodromu Podgorica poslove izdavanja karata i opsluživanja putnika i prtljaga obavlja agencija “Oki Air Montenegro” sa kojom ugovor važi do 31. maja 2023. godine.

Zbog “Oki Air” rizikuju ugovor sa Fondom zdravstva

U analizi se navodi i da je poseban problem što kompanije nema poslovnicu u Pogorici, jer putnici karte mogu kupiti samo on-line, preko turističkih agencija ili na šalteru “Oki Air” na aerodromu.

“U decembru 2022. godine potpisan je protokol o saradnji sa Fondom zdravstva Crne Gore. Jedna od stavki na kojoj je Fond insistirao je da se ponudi njihovim korisnicima opcija plaćanja karata u gotovini i karticom u našoj poslovnici. Trenutna operativna situacija, vezano za komunikaciju sa korisnicima Fonda za zdravstvo, je kritična i izlazi izvan profesionalnih standrada, a sve u cilju kako bi se svim korisnicima izašlo u susret (nemogućnost prijema klijenata u sadašnje poslovne prostorije kompanije, izdavanje karata na osnovu telefonskih razgovora i prosljeđivanje karata putem društvenih mreža). Očekivanja su da na godišnjem nivou prihod po osnovu saradnje sa Fondom za zdravstvo bude 300.000 eura, za šta je neophodna i primjerena logistika. Otvaranjam poslovnice u gradu značajno bi unaprijedio servis i dostupnost putnicima, naročito korporativnim klijentima koji očekuju servis na višem nivou”, navedeno je u analizi.

Ovo pokazuje da su u kompaniji bili svjesni da im neotvaranje poslovnice pravi štetu, ali da se to iz nekog razloga nije desilo što je odgovaralo privatnoj kompaniji u vlasništvu člana odbora direktora.

“Sada npr. zaposleni u nekoj od turističkih agencija ima opciju da ponudi klijentu i drugog prevoznika ukoliko za to imaju neki interes, što sa zaposlenima u ‘Air Montenegro’ poslovnici ne bi bio slučaj. Do sada je već bilo slučajeva da su putnici upućivali žalbe na visinu naplate za izmjenu karata, za koje se naknadno ustanovilo da su bile proizvoljne, i da su mimo tarifnih pravila naplaćivane u agenciji”, piše u analizi uz napomenu da je projekcija izdatih karata u poslovnici u dostavljenoj analizi urađena konzervativno, odnosno da su se držali minimalnih iznosa.

Analiza otvaranja poslovnice u centralnom dijelu grada je pokazala da bi kompanija, nakon svih troškova imala najmanje tri hiljade eura dodatnih prihoda.

Analizirano je i mogućnost otvaranja poslovnice u poslovnom centru “Kapital plaza”, gdje je i sjedište kompanije, koja je takođe pokazala pozitivan bilans ukoliko bi bila otvorena.

Svoj šalter u Tivtu odlično radi

Kod analize otvaranja šaltera na Aerodromu Podgorica, naveden je pozitivan primjer iz Tivta gdje “ToMontenegro” ove usluge radi sam za sebe.

“Od početka komercijalnog saobraćaja poslove izdavanja karata i opsluživanja putnika i prtljaga na aerodromu Tivat obavljaju dvije koleginice, koje su radno angažovne od strane ‘Air Montenegro’, sa veoma kvalitetnim rezultatima rada, što predstavlja reprezentativan primjer”, piše u analizi.

Kako je navedeno zaposleni angažovani u turističkim agencijama rade za više avioprevoznika i putnicima nude više opcija.

“Na tržištu se stvara atmosfera da ‘Air Montenegro’ favorizuje određenu turističku agenciju, a što bi otklonili formiranjem kompanijskog šaltera”, navedeno je u analizi iz januara ove godine.

Iako je od sastavljanja analize prošlo pola godine u međuvremenu se ništa nije desilo po tom pitanju, iako se Stojanović u međuvremenu više puta obraćao tadašnjem vršiocu izvršnog direktora Saši Radoviću, a sada i novom direktoru Marku Anžuru. U međuvremenu je Anžur potpisao novi ugovor sa “Oki Air” o obavljanju ovih usluga za narednih 12 mjeseci bez objavljivanja tendera.

Kompanija ima razne probleme jer nema svoje ljude na aerodromu

U analizi se navodi i da osim finansijskih gubitaka zbog toga što nema svoju poslovnicu na aerodromu u Podgorici, kompanija ima i druge probleme zbog tog nedostatka.

“Postoje tehnička ograničenja koja nije moguće riješiti izuzev angažovanjem svojih zaposlenih na aerodromu, a što bi donijelo veći komoditet i upotrebnu vrijednost našim putnicima. Zastupnici/agencije nemaju pravo izdavanja DHC karata i karata po Pravilniku o povlašćenom prevozu. Nemaju pravo izmjene/korekcije imena na kartama. Nemaju pravo izdavanja novih karata u skladu sa involontary procedurom. Navedene su sve situacije koje se veoma često dešavaju na aerodromu, i u značajnoj mjeri oduzimaju vrijeme kolegama iz odjeljenja podrške, a opet putnika opterećuju sa nepotrebnim čekanjem”, navedeno je između ostalog u analizi.

Bonus video: