SO Kolašin usvojila rebalans budžeta

Milion eura od ekonomskog državljanstva za Ulicu Boška Rašovića

2104 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Dragana Šćepanović
Foto: Dragana Šćepanović

Odbornici Skupštine opštine (SO) Kolašin izglasali su predlog Odluke o izmjenama i dopunama budžeta za ovu godinu.

Rebalans budžeta bio je neophodan, kako je obrazložio sekretar za finansije, imovinu i ekonosmki razvoj Vuk Vuković, jer je Uprava za kapitalne projekte prenijela milon eura na namjenski račun opštine.

Novac je opredijeljen iz potprograma “Pomoć manje razvijenim lokalnim samoupravama sa sjevera za realizaciju kapitalnih projekata iz sredstava ostvarenih od ekonomskog državljanstva", a su time, za isti iznos, povećani i opštinski prihodi po osnovu kapitalnih donacija.

Opština će, kako je rekao Vuković, novac koristiti za finansiranje kapitalnog projekta rekonstrukcija Ulice Boška Rašovića.

Kolašin
foto: Dragana Šćepanović

Iako je rebalans budžeta dobio jednoglasnu podršku u lokalnom parlemntu, iz opozicije su se čule kritike na račun načina na koji je Vlada raspodijelila opštinama sa sjevera sredstva ostvarena od ekonomskog državljanstva.

Odbornik Pokreta Zjedno gradimo Kolašin Bojan Zeković rekao je da nije pravedno da taj grad, iz kojeg je, kako je obasnio, ostvareno oko dvije trećine prihoda, po osnovu ekonomskog državljanstva, dobije identičan iznos kao i opštine, koje nemaju projekta te vrste.

Podsjetio je i da kolašinska Opština ima značjne troškove u izgradnji infrastrukture koja je neophodna za projekte koji su obuhvaćeni programom ekonomskog državljanstva.

Odbornici Zeković i Ivan Grdnić, ponovo, kao i prije pola godine, predložili su kolegama iz lokalnog parlamenta da u dnevni red današnje sjednice uvrste i zaključak, kojim pozivaju Vladu i Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma da skrate rok za donošenje izmjena i dopuna Detaljnog urbanističkog plana (DUP) Centar sa devet na 11 mjeseci.

Zaključkom, koji odlukom većine ponovo nije stavljen na dnevni red, traženo je i da se do donošenje novog DUP zabrani gradnja, osim javne infrastrukture, na prostoru koji zahvata ta plan.

“Ogromno interesovanje investitora za Kolašin mora biti iskorišćeno da doprinese razvoju grada, otvaranju novih radnih mjesta i boljem životu.

Potreban je pametno osmišljen razvoj koji će doprinijeti boljem životu u gradu i sačuvati prostor kao najvrjedniji resurs kojim građani raspolažu. Bolje je zastati sa gradnjom na par mjeseci i donijeti promišljenje i dobre odluke, kako ne bismo trajno devastirali prosor. Dešava se suprotno.

Kolašin
foto: Dragana Šćepanović

Gradnja stanova za tržište, od čega će korist imati investitori sa strane i eventualno prodavac placa, a gradanima Kolašina ostati gore vodosnadbijevanje, manje parking mjesta, gora komunalna infrastruktura, zakrčen saobraćaj i uništen prostor”, piše u predlogu Zaključku za koji većina odbornika lokalnog parlamenta danas nijesu imali sluha.

Odbornici Pokreta Zajedno gradimo Kolašin, upozorili su da je, kako tvrde, “već je izgrađeno ili se gradi više objekata koje ozbiljno urušavaju izgled Kolašina i nemaju sadržaje potrebne za novoizgrađene jedinice, već će opterećivati ionako nedovoljnu postojeću infrastrukturu i javne sadržaje”.

Ocjenjuju da je postojeća planska dokumentacija “veoma loša, planirana zarad uskih potreba pojedinaca i na štetu javnog interesa”.

Bonus video: