Mjesečni barometar "Vijesti", blagi pad cijena od septembra: Povrće skuplje, jeftinija piletina i voće

Korpa od 15 artikala prije pet mjeseci je koštala 50 eura, a sada je njena vrijednost pala za svega jedan euro

24158 pregleda 227 reakcija 51 komentar(a)
Nakon velikog rasta u protekle dvije godine, simbolična pojeftinjenja, Foto: Boris Pejović
Nakon velikog rasta u protekle dvije godine, simbolična pojeftinjenja, Foto: Boris Pejović

Kupovina potrošačke korpe od 15 namirnica, čije cijene “Vijesti” prate više mjeseci, u podgoričkom velikom marketu danas bi koštala gotovo euro manje nego u septembru 2023, odnosno 49 umjesto 50 eura. Po istim podacima, u odnosu na deveti mjesec prošle godine trgovinom u maloj radnji i na pijaci, sada bi se uštedjelo od 70 do 80 centi.

To su neki od rezultata mjesečnog cjenovnog barometra “Vijesti”, kojim je praćeno kretanje cijena 15 proizvoda u podgoričkom malom, velikom marketu i na pijaci. U odnosu na septembar prošle godine, cijena kilograma piletine je u velikoj trgovini niža za gotovo dva eura a jeftinije su i jabuke, banane i riblji štapići.

Ovo pokazuje i da se cijene prehrambenih proizvoda, koje su u protekle dvije godine imale značajni rast, teško vraćaju na ranije nivoe.

Među proizvodima koji su sada skuplji nego u septembru, prednjače krastavci, koji u marketima koštaju 1,3 eura više nego u septembru 2023. Osim tog povrća više od 50 centi je skuplji i paradajz.

Minimalna potrošačka korpa u decembru prošle godine je, prema podacima Uprave za statistiku “Monstata”, bila 830 eura dok su cijene bile 4,3 odsto više nego godinu ranije. Na kraju prošle godine smo i imali i tri uzastopna mjesec sa padom cijena - deflacijom, a na to je uticalo snižavanje cijena goriva, dijela prehrambenih namirnica i usluga smještaja.

“Vijesti” mjesečno prate cijene u jednom malom marketu, jednom velikom i na pijaci, kako bi ih upoređivali. Prilikom svake posjete bilježene su cijene 15 različitih namirnica, istog proizvođača, identične vrste i gramaže, kako bi se obezbijedila prava slika mjesečnih promjena.

Riba skuplja

Cijena kilograma piletine u velikom marketu, danas je za 1,95 eura niža nego što je bila u septembru prošle godine. Od 20 do 30 centi je niža i cijena banana i jabuka. Pad od 1,7 eura piletina bilježi i u maloj trgovini, a banane i jabuke su u ovom objektu jeftinije od deset do 20 centi.

U velikom marketu su u odnosu na posljednjih dva mjeseca, za više od euro poskupjeli riblji štapići pa koštaju 2,85 eura. Kilogram krastavaca u poređenju sa septembrom košta gotovo 1,2 eura više, a paradajz je za 55 centi skuplji. Ovo može biti uzrokovano činjenicom da je riječ o sezonskom povrću.

Krastavci su 1,8 eura skuplji u malom marketu u odnosu na protekli decembar, a paradajz za 45 centi.

Cijena jogurta u septembru je bila 1,29 eura, nakon čega je u oktobru umanjena za deset centi kroz državnu akciju “Stop inflaciji”. Ova akcija je zvanično prestala prvim danom 2024. godine, a počela u martu prošle godine i trajala je do jula. Njen nastavak “100+” pokrenut je početkom oktobra i njome su snižene cijene za više od 100 artikala, među njima hrane, robe široke potrošnje, ljekova, bijela tehnika. Cilj ove kampanje tadašnje Vlade, trgovačkih lanaca i uvoznika bio je čuvanje standarda građana i usporavanje inflacije. Među artiklima mogli su se naći i mliječni i mesni proizvodi, tjestenine, slatkiši, sokovi, hrane za bebe, šamponi, sapuni, kupke, deterdženti za pranje veša i suđa...

Cijena litra jogurta je nakon ukidanja akcije, danas 20 centi viša nego u septembru i iznosi 1,39 eura. Slično se desilo i sa toalet papirom, čija je cijena iz istih razloga blago uvećana, ali je ovaj proizvod u velikoj radnji, danas jeftiniji 35 centi nego što je bio u septembru. Ovaj artikal je osim ribljih štapića, jedini koji je jeftiniji u malom marketu nego u velikom dok su ostale namirnice identične ili skuplje. Takođe, cijena toalet papira u maloj radnji, pala je za pola eura u posljednih dva mjeseca.

Kupovina potrošačke korpe sa proizvodima koje “Vijesti” prate bi u sva tri objekta, danas koštala manje u odnosu na septembar 2023. Ovih 15 artikala je tada ukupno koštalo 50,22 eura u velikom marketu, a na današnji dan bi trebalo izdvojiti oko euro manje, odnosno 49,25 eura. Razlika za mali market bila bi 80 centi, dok bi istim tezgama na pijaci trebalo platiti 0,7 eura manje.

Po podacima, jabuke su jedini proizvod koji je skuplji na pijaci nego u trgovinama, a cijena im je 20 centi viša nego u velikom marketu. Osim toga, na pijaci su za 1,7 u odnosu na mali market, jeftiniji krastavci. Sličan je omjer i za kilogram paradajza, dok je razlika najmanja u slučaju banana i to 20 centi. Pijaca je jeftinija za ova tri proizvoda i od velike trgovine, a razlike u cijeni su od deset centi do 1,2 eura.

Sa druge strane, cijena teletine nije korigovana u ovih pet mjeseci, ni u velikoj radnji niti na pijacnoj mesari. U velikom marketu se nije promijenila ni vrijednost jaja, paste za zube, tečnosti za čišćenje suđa ni šunke. Slično se desilo i u maloj prodavnici, cijene jaja, šunke i ribljih štapića se nisu mijenjale, dok je pasta za zube jefitinija za 30 centi nego što je bila. Proizvodi na pijaci su pojeftinili ili su im cijene ostale jednake, dok je u odnosu na septembar skuplji samo kilogram krastavca i to za deset centi.

Još nepoznato ima li nastavka akcije “Stop inflaciji”

Vlada Milojka Spajića neće nastaviti akciju “Stop inflaciji”, ali je ministar ekonomskog razvoja Nik Đeljošaj prethodno kazao da razmatraju da spriječe rast cijena namirnica, kroz ograničenje marži trgovinama na najčešće korišćene proizvode.

“Ono što planiramo je da proširimo ovu listu - da dodamo domaći sir, flaširanu vodu, jogurt, jaja od kokoške, krompir, mlijeko, pileće i svinjsko meso, pirinač makarone, smrznuto povrće i voće, maslac... Ovo smo sve analizirali, pripremili i nakon sagledavanja okolnosti ćemo vidjeti kako ćemo te mjere da aktiviramo. Hoće li to biti pojedinačno, iz cijelog sektora po jedan proizvod, više proizvoda”, kazao je Đeljošaj u Bojama jutra televizije “Vijesti”.

Rekao je da situaciju prate te da će Vlada, ako izvještaj tržišne inspekcije pokaže da se trgovci neodgovorno ponašaju - reagovati sa malo širim spektrom mjera.

Bonus video: