Bosna i Srbija prepisuju program "Evropa sad"

Podatke iz programa prvo dobila Federacija BiH, Dodik prijetio prekidom pregovora o Bilećkom jezeru, Vučić dao zeleno svjetlo Siniši Malom da ga preuzme

63139 pregleda 429 reakcija 116 komentar(a)
Odavno, navodno, imaju dobru komunikciju: Mali i Spajić, Foto: Ministarstvo finansija
Odavno, navodno, imaju dobru komunikciju: Mali i Spajić, Foto: Ministarstvo finansija

Predstavnici ministarstava Srbije, ali i oba entiteta u Bosni i Hercegovini (BiH), imali su proteklih dana živu komunikaciju sa crnogorskim kolegama kako bi na osnovu programa “Evropa sad 2” napravili sličan u svojim državama, saznaju “Vijesti”.

Iz crnogorskog Ministarstva finansija nisu željeli zvanično da odgovore na pitanja u vezi s tim, ali je nezvanično potvrđeno da postoji interesovanja kolega iz regiona da preuzmu djelove programa “Evropa sad” i da ih implementiraju u svojim država pod nekim drugim imenom.

Podsjetimo, u Crnoj Gori će za sedam mjeseci, prema ovom programu, minimalna zarada sa 450 eura biti povećana na 700, prosječna zarada sa sadašnjih 820 na 1.000 eura, dok će stopa nezaposlenost koja sada iznosi 13,3 odsto biti smanjena “na nultu”. Istim programom do kraja oktobra biće ukinuto osmočasovno radno vrijeme i uvedeno sedmočasovno...

Sagovornik “Vijesti” uključen u razgovore kazao je da su se o ovom programu prvo interesovali iz Federacije BiH, na predlog novog premijera tog entiteta Nermina Nikšića, koji želi da ubrza put u EU i poboljšanje standarda. Međutim, izvor našeg lista kaže da je glavni razlog to što zbog novog nametnutog izbornog zakona od Visokog međunarodnog predstavnika u BiH, u cijeloj državi na jesen slijede i novi parlamentarni izbori zajedno sa lokalnim i da bi nešto slično crnogorskoj “Evropi sad” bila dobra predizborna priča.

“Ne pali se više na nacionalističke priče ni narod u Bosni, moramo i mi preći na ekonomske teme”, navodno je u pregovorima kazao predstavnik nove Vlade Federacije, navodeći da bi se njihov program mogao nazvati “Njemačka sad” ili “Njemačka ovdje”, kako bi se spriječio dalji odlazak mladih ljudi iz BiH koji “trbuhom za kruhom” najčešće idu baš u tu državu.

Nikšić je u razgovorima navodno i kazao da će oni u FBiH biti malo realističniji sa programom, odnosno da će kalkulacije raditi za niži rast zarada, jer ipak privreda te države nije toliko jaka kao crnogorska. Umjesto sedmočasovnog radnog vremena, mogu predložiti neradni petak.

Da crnogorska Vlade pomaže Federaciji u pripremanju ekonomskog programa, navodno je tek početkom marta, od svojih izvora, saznao i predsjednik drugog entiteta - Republike Srpske, Milorad Dodik.

Sagovornik “Vijesti” kaže da je Dodik zbog toga bio veoma ljut, jer ne želi da ih Federacija prestigne sa tolikim rastom zarada, kao i da je prijetio da Crna Gora neće dobiti ni kilovat struje iz Bilećkog jezara i “Buk Bijele”, ako i njegovom entitetu ne pomognu. Navodno je naglasio i da zarade u RS moraju biti makar marku veće nego u Federaciji.

Dodik
Dodikfoto: Boris Pejović

Iz srpskog Ministarstva finansija nisu odgovorili na pitanja “Vijesti” da li je tačno da su dobili analize i strategija iz programa “Evropa sad 2” od crnogorskih kolega, da li slične mjere planiraju da implenetiraju u Srbiji i kada.

Nezvanični izvor “Vijesti” kazao je da sadašnji ministar finansija Srbije Siniša Mali odavno ima dobru komunikaciju sa crnogorskim premijerom Milojkom Spajićem. Mali će navodne zadržati taj resor i u novoj Vladi, a pregovore sa crnogorskim ministarstvom podržao je i novi srpski mandatar Miloš Vučević, dosadašnji ministar odbrane, crnogorskih korijena.

Zeleno svjetlo da se prepiše crnogorski program, prema izvoru “Vijesti” koji učestvuje u pregovorima, dao je i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, ali je od Malog i Vučevića eksplicitno zatražio da se to drži u tajnosti i da se programu da drugo ime koje ne bi imalo ni asocijacije na “Evropu sad”. Navodno je zatražio da se, ukoliko se u javnosti pojave informacije ili neko poveže njihov program sa crnogorskim, to oštro demantuje, i tvrdi da je u stvari to crnogorska Vlada ranije prepisala od Srbije, kao i da će njihov program biti brži, bolji i veći.

Vučić
Vučićfoto: Boris Pejović

Prema ovom izvoru, Vučić je zbog toga tražio da se kalkulacije naprave tako da prosječna plata u Srbiji i prije novembra bude makar deset eura veća od hiljadu.

Vučiću bitno da brojke dobro stanu na bilborde

Vučić je, prema riječima učesnika pregovora, tražio da se ubrza pravljenje programa za Srbiju kako bi bio objavljen prije junskih izbora u Beogradu i 84 druga grada i opštine, odnosno “da budu spremne makar glavne cifre kako bi mogle stati na bilborde a da će ostalo uraditi naši mediji”.

“Program mora biti završen prije nego što ga objave u Federaciji BiH, kako bi mi mogli reći da su ga prepisali od nas”, navodno je bio eksplicitan Vučić.

Bonus video: