Matijašević želi oporavak „Boke” i otvaranje „Plaže”

Novi suvlasnik hercegnovske hotelske kompanije traži vanrednu Skupštinku akcionara. Kompanija “Ellena group” kupila je na berzi 33 odsto akcija, ali od stečajne uprave “Vektre Montenegro” koja upravlja sa 59 odsto akcija traže hitno formiranje nove uprave. Za 29. april zakazano je ročište o uvođenju stečaja i u “Vektra Boki” na zahtjev Poreske uprave

10793 pregleda 50 reakcija 7 komentar(a)
Veliki dugovi guše kompaniju: Hotel “Plaža”, Foto: Biljana Matijašević
Veliki dugovi guše kompaniju: Hotel “Plaža”, Foto: Biljana Matijašević

Kompanija “Ellena group” iz Herceg Novog, koja je početkom aprila postala vlasnik 33 odsto akcija u “Vektra Boki”, uputila je zahtjev stečajnom sudiji u “Vektri Montenego” (koja ima 59 odsto akcija u “Vektra Boki”) Draganu Vukčeviću i stečajnom upravniku Radojici Grbi za sazivanje vanredne Skupštine akcionara “Vektra Boke”.

To je “Vijestima” kazao vlasnik “Ellana group” Danilo Matijašević.

Teme vanredne Skupštine akcionara bile bi imenovanje novog upravnog odbora u skladu sa promjenama u vlasničkoj strukturi, kao i “razmatranje ozbiljnih finansijskih obaveza društva i okolnosti” zbog pokrenutog postupka za uvođenje stečaja u “Vaktra Boku” koji je zbog neizmirenih obaveza zatražila Poreska uprava. Među predlozima za dnevni red je i promjena naziva kompanije.

“Planovi ‘Ellena group’ su otvaranje Hotela Plaža u sljedećem periodu, ako se steknu uslovi i ove sezone, sve zavisi od dinamike pregovora i formiranja novog upravnog odbora. Bliži se i 29. april kada je u Privrednom sudu zakazano ročište za uvođenje stečaja u ‘Vektra Boki’. Situacija je kompleksna i zahtijeva ozbiljan i temeljan pristup svim problemima prvenstveno rješavanje pitanja radnika povezivanje radnog staža, poreza prema državi i opštini, restituciji, banci CKB, dobavljačima i drugima”, kazao je Matijašević.

“Vektra Boka” se od februara 2017. godine nalazi pod mjerama reorganizacije Privrednog suda. Njen račun je u neprekidnoj blokadi od septembra 2019. godine, a sadašnji dug po blokadi iznosi 13,8 miliona eura. Ukupan dug Poreskoj upravi iznosi 4,8 miliona eura.

“Ellena group” je 33 odsto akcija (8,7 miliona akcija) kupila 2. aprila po cijene od četiri centa, odnosno za ukupan paket je platila 350 hiljada eura. Te akcije su ranije bile zaplijenjene od firme “Vektra Investments” zbog duga, a prodaja ne berzi je bila organizovana putem aukcije.

Matijašević je naveo da su uputili molbe i čekaju zahtjeve za sastanke sa premijerom, ministrom finansija i direktorom Poreske uprave.

HTP “Boku” u decembru 2007. godine je privatizovala kompanija “Vektra Montenegro” Dragana Brkovića, koja je kao prvorangirani ponuđač dobila državni paket 59,4 odsto akcija za 22 miliona eura uz obavezu da u naredne tri godine investira 50 miliona eura.

Brković je prije toga sa svojom drugom firmom “Vektra investments” od mađarskih kompanija kupio udio od 33 odsto akcija, što mu je nakon kupovine i državnog paketa, ukupno vlasništvo od 92 odsto. Brković je ime kompanije promijenio u “Vektra Boka”.

Nakon toga uslijedile su godine velikih problema za kompaniju, veliki dio imovine je založen za kredite, dok planiranih investicija nije bilo. Vlasnik se pravdao sporovima sa opštinom i državom zbog urbanističkih planova. Veliki dio imovine “Boke” je u međuvremenu rasprodat ili zaplijenjen.

Stečaj u kompaniju je prvi put uveden u junu 2015. godine, na zahtjev Crnogorske komercijalne banke, ali je kasnije zamijenjen plan reorganizacije pod mjerama Privrednog suda.

Od uvođenje reorganizacije pod mjerama Privrednog suda, čestu su protesti radnika kompanije koji smatraju da se ne poštuje plan reorganizacije i da novac od prodaje imovine ne ide njima već da ga uzimaju vlasnici kompanije na sporne pozajmice, zbog čega su i podnosili više prijava tužilaštvu.

Specijalno državno tužilaštvo je u januaru ove godine podiglo optužnicu protiv Dragana Brkovića, njegovih sinova Borisa i Bojana Brkovića, kao i člana uprave Milića Popovića, koje terete za produžena krivična djela zloupotrebe ovlašćenja u privredi i zloupotrebe ovlašćenja u privredi putem pomaganja i krivična djela pranje novca i pranje novca putem pomaganja.

Bonus video: