Judin ne odustaje od gradnje vila

Ruski investitor treći put predao zahtjev za dobijanje saglasnosti na idejno rješenje budućeg rezidencijalnog kompleksa vila koji namjerava da gradi na samom ulazu u Budvu u podnožju brda Košljun

13719 pregleda 6 komentar(a)
Kosina brda je dijelom već iskopana, Foto: Vuk Lajović
Kosina brda je dijelom već iskopana, Foto: Vuk Lajović

Beogradska građevinska firma “Nova development company” i ruski investitor Dimitrij Vladimirovič Judin predali su zahtjev v. d. glavnog državnog arhitekte za dobijanje saglasnosti na idejno rješenje budućeg rezidencijalnog kompleksa vila koji namjeravaju da grade na samom ulazu u Budvu u podnožju brda Košljun.

Zahtjev, u koji su “Vijesti” imale uvid, predat je novom vršiocu dužnosti - glavnom državnom arhitekti Siniši Miniću, nakon što je prethodna dva zahtjeva ruskog biznismena odbio nekadašnji čelni čovjek tog vladinog resora Vladan Stevović.

Beogradska kompanija je firma koju je Judin osnovao u srpskoj prijestonici i sa njom je u oktobru 2022. potpisao ugovor o zajedničkoj izgradnji na placu od 20 hiljada kvadrata koji je taj biznismen trgovao od kompanije “Hold Co east”, a koja ga je prethodno preuzela od nekadašnjeg predsjednika države Mila Đukanovića i njegovog poslovnog partnera Vuka Rajkovića zbog milionskog duga.

Prije nego što je u martu 2022. došlo do prodaje i ruski biznismen postao vlasnik, Sekretarijat za urbanizam i održivi razvoj Opštine Budva izdao je podgoričkoj kompaniji “HoldCo east” urbanističko-tehničke uslove kojima je predviđeno da se na dva hektara može izgraditi rezidnecijalni kompleks od 41 vile.

Kako se navodi u dokumentu u koji su “Vijesti” imale uvid, pozivajući se na Detaljni urbanistički plan “Potkošljun”, koji je još na snazi, na zemljišnom kompleksu može da se ukupno izgradi 29.591 kvadrat bruto građevinske površine, što je polovina kvadrature Starog grada.

Izdatim UT uslovima omogućeno je da vile imaju od tri do čak šest etaža. Površina pod objektom ne smije da bude manja od 80 kvadrata, a omogućena je fazna gradnja.

Ruski državljanin se 21. marta uknjižio na atraktivni zemljišni kompleks.

U avgustu te 2022. ruski investitor podnosi zahtjeve za dobijanje saglasnosti na idejno rješenje kojim je predviđeno da se izgradnja na toj lokaciji umnogome umanji od onoga što je predviđeno, ali ne dobija zeleno svjetlo od glavnog državnog arhitekte.

Uslijedio je novi zahtjev prošle godine za davanje saglasnosti na idejno rješenje arhitektonskog projekta za izgradnju višeporodičnog stanovanja (gradske vile), sa ugostiteljsko turističkim sadržajem, ali ni tada nije dato odobrenje.

“Pristup interventnim vozilima nije obezbijeđen, kao ni plato za vatrogasna vozila. Budući da je saobraćajni pristup planiran kao tunel koji nije projektovan u skladu sa Pravilnikom o tehničkim normativima za pristupne puteve, okretnice i uređene platoe za vatrogasna vozila u blizini objekta povećanog rizika od požara, pristup interventnim vozilima je onemogućen. Pristup i plato uraditi u skladu sa Pravilnkom”, jedna je od zamjerki na idejno rješenje na koju je ukazao tadašnji glavni državni arhitekta.

Prije izrade tehničke dokumentacije, kako je tada spočitano, investitor je obavezan da u skladu sa Zakonom o geološkim istraživanjima uradi revidovani projekat osnovnih geoloških istraživanja tla za tu lokaciju radi utvrđivanja osnovnih geoloških uslova za projektovanje investicionih objekata.

Na placu su proteklih pola godine vršena iskopavanja i kosina brda je dijelom već iskopana. Sada je treći put predat zahtjev. Na sajtu resornog ministarstva ne objavljuju se idejna rješenja, ali “Vijestima” je još ranije rečeno da će budući kompleks vila biti znatno manjeg gabarita od onoga što planski dokument predviđa.

Đukanović zbog kredita ostao bez placa

Partnerska kompanije Đukanovića i Rajkovića “Global Montenegro” krajem septembra 2021. ostala je bez vlasništva nad 20 hiljada kvadrata zemlje u podnožju brda Košljun, kada se u katastru uknjižio “HoldCo east”, koji je prethodno, krajem 2020, na sebe preuzeo sve kreditne obaveze koje je imala kompanija tadašnjeg šefa DPS-a. To je učinjeno jer Đukanovićeva firma nije vratila milionske kreditne obaveze, na koliko se “Global Montenegro” zadužio prije deceniju i po kada je trgovao plac u Budvi od mještana.

Atraktivna lokacija: Košljun
Atraktivna lokacija: Košljunfoto: Vuk Lajović

Još u novembru 2020. godine “HoldCo east” je upisao teret na zemljišni kompleks, navodeći da je povjerilac kredita od pet miliona eura, koji je 2007. uzeo “Global Montenegro”, za kupovinu 20 hiljada kvadrata.

Opština Budva, odnosno njena Uprava lokalnih javnih prihoda, nije uspjela da naplati od Đukanovićeve kompanije poreski dug na ime poreza na nepokrtnost za zemljišni kompleks zbog čega je vodila postupak.

Bonus video: