Kolašin: Za sportske terene više od tri miliona eura

Glavnim projektom obuhvaćene su četiri od ukupno 11 faza gradnje na prostoru uz šetalište pored Tare

5766 pregleda 66 reakcija 10 komentar(a)
Projektovani izgled buduće sportske zone, Foto: NRA ATELIER
Projektovani izgled buduće sportske zone, Foto: NRA ATELIER

Više od tri miliona eura, uključujući PDV, koštaće radovi na sportskoj infrastrukturi Kolašina, za koje je Uprava za kapitalne projekte raspisala tender prije nekoliko dana.

Glavnim projektom obuhvaćene su četiri od ukupno 11 faza gradnje sportskih terena i ostalih sadržaja, na prostoru uz šetalište pored Tare.

Kako piše u tehničkoj dokumentaciji, prva faza obuhvata po dva terena za košarku i odbojku sa pratećim objektima, tribinama i ogradom. U okviru druge gradiće se dva terena za tenis, u trećoj atletska staza, a u četvrtoj glavni fudbalski teren. Rok za završetak radova je 270 dana od uvođenja izvođača u posao, a zainteresovani za izvođenje radova ponude će dostavljati do 13. maja.

Ostalih sedam faza kompleksa pored Tare, čija je gradnja planirana kasnije, obuhvataju još jedan fudbalski teren, amfiteatar sa javnim toaletom, vještačko jezero, odnosno klizalište, trim staze i uređenje okolnog terena...

Idejno rješenje za izgled Sportske zone radio je “NRA Atelier” 2020. godine. Svi tereni kompleksa namijenjeni su za rekreativne i grupne treninge. Izuzetak je atletski stadion, koji ima takmičarski karakter.

Vasilije Ivanović, potpredsjednik Opštine zadužen za infrastrukturne projekte, kazao je “Vijestima” da se raspisivanjem tendera stiču uslovi da konačno započne valorizacija prostora namijenjenog za sport i rekreaciju. Prema njegovim riječima, Kolašin će sa novom infrastrukturom dobiti i priliku da se izdvoji na mapi mjesta idealnih, između ostalog, i za sportski turizam. On je podsjetio da je lokalna uprava minule godine, pred početak Međuopštinskih omladinskih sportskih igara (MOSI) dobila prve terene koji su opštinsko vlasništvo.

“I ovim tenderom, to jest sredstvima odvojenim za kolašinsku sportsku infrastrukturu, Vlada pokazuje namjeru da na pravi način ulaže u Kolašin i one oblasti, koje mogu biti perspektiva daljeg razvoja grada. Podsjećam da je raspisan tender i za saobraćajnicu na Brezi, te da predstoje krupna ulaganja u gradsku i seosku putnu infrastruktru”, objasnio je on.

Ukupna površina parcele na kojoj će se graditi sportska zona je 77.305 kvadrata, dok će pod objektima biti oko 7.730 kvadrata.

Na prošlogodišnji tender Opštine za prvu i drugu fazu izgradnje objekata u okviru sportske zone niko se nije javio. Tada je bilo predviđeno da se prvo relizuju dvije faze, što bi, prema tadašnjim projekcijama, koštalo oko 1,69 miliona eura.

Bonus video: