Đukanović: Na Balkanu stabilnost nikada nije bila zagarantovana

"ako malo treba da se balkansko klatno pokrene prema Briselu, ali ne treba mnogo da se opet izgubimo u balkanskim bespućima. Nadam se da ćemo početi da zaboravljamo balkansku retoriku i da ćemo što češće komunicirati evropskim jezikom"
60 pregleda 200 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Gov.me
Milo Đukanović, Foto: Gov.me
Ažurirano: 09.10.2016. 09:29h

Predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović izjavio je da na Balkanu stabilnost nikada nije bila zagarantovana i da ne može da sa sigurnošću kaže da ne može postati "bure baruta".

"Balkan je danas na prekretnici. Tako malo treba da se balkansko klatno pokrene prema Briselu, ali ne treba mnogo da se opet izgubimo u balkanskim bespućima. Nadam se da ćemo početi da zaboravljamo balkansku retoriku i da ćemo što češće komunicirati evropskim jezikom", rekao je Đukanović za beogradsku "Politiku".

Govoreći o odnosima Srbije i Crne Gore, on je rekao da oni nikada bolji nisu bili nego danas, kao i da su premijer Srbije Aleksandar Vučić i on tome posvećeni, što "obeshrabruje" radikalizam i doprinosi stabilnosti regiona.

Prema njegovim riječima, region nikada neće biti stabilan ako ne ozdrave odnosi Beograda i Prištine, zbog čega je nedavno izjavio da Crna Gora nije želela da povredi Srbiju priznanjem nezavisnosti Kosova.

Upitan da prokomentariše deceniju nezavisnosti Crne Gore, Đukanović je kazao da neće pretjerati "ako kažem da je to jedna od najuspješnijih decenija u crnogorskoj istoriji".

"Potvrda ispravnosti strateškog kursa naše državne politike za obnovu nezavisnosti. Osvajanja prava na demokratskom referendumu 21. maja 2006. da kao i drugi jugoslovenski narodi preuzmemo odgovornost za svoju budućnost. Vrijeme je bespogovorno potvrdilo validnost takve odluke. I na unutrašnjem, i na međunarodnom planu. Od najnerazvijenije jugoslovenske republike, Crna Gora je danas jedna od najatraktivnijih turističkih i investicionih destinacija u ovom dijelu Evrope. I najrazvijenija ekonomija na Zapadnom Balkanu", kazao je Đukanović.

On je ponovip da je Crna Gora pred skorim ozvaničenjem članstva u NATO.

"Već je deset članica Alijanse ratifikovalo Protokol o pristupanju. Stabilno napredujemo u pregovaračkom procesu s EU. Od 33 poglavlja o kojima se pregovara otvorili smo 24 i dva privremeno zatvorili. To je samo dio rezultata koji bi se mogli cijeniti veoma uspješnim i za mnogo veće i mnogoljudnije države", rekao je Đukanović.

Opozicija želi ruske težnje da ukalkuliše u svoje planove

Opozicija u Crnoj Gori želi ruske težnje da ukalkuliše u svoje planove, ili tačnije, da svoje političke planove ukalkuliše u ruske interese, ocijenio je Đukanović.

On je kazao da su geopolitički procesi uvijek su imali reprekusije na sve balkanske zemlje.

"Na Crnu Goru u ovom slučaju još direktnije, jer smo pred punopravnim članstvom u NATO, u vremenu zaoštrenih odnosa između Rusije i Alijanse, i Rusije i EU", kazao je Đukanović u intervju Politici.

On je kazao da se Moskva uvijek protivila širenju NATO.

"U uslovima poremećenih odnosa sa Zapadom, uz činjenicu da prvi put od prijema Španije u NATO imamo situaciju da je samo jedna zemlja pozvana, Crna Gora je u posebnom fokusu ruske pažnje".

Đukanović smatra da treba uzeti u obzir i vjekovnu bliskost između naših zemalja, što u zategnutim odnosima uvijek podgrijava emocije.

To je, kaže on, vidno u vremenu naše predizborne kampanje kada gotovo svi naši politički oponenti igraju na rusku kartu.

"A Rusiji s druge strane odgovara njihovo anti-natovsko opredjeljenje".

"Opozicija u Crnoj Gori ruske težnje želi da ukalkuliše u svoje planove, ili još tačnije, da svoje političke planove ukalkuliše u ruske interese", kazao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, radi se o političkim snagama koje četvrt vijeka nikada nijesu dobile na izborima.

"Oni ove koji se održavaju 16. oktobra vide kao svoju posljednju šansu".

Đukanović je kazao da situacija nije jednostavna, ali vjeruje da će većinska Crna Gora znati da odbrani svoje pravo da sama bira svoj put u budućnost.

"To nije protiv Rusije, niti protiv bilo koga, već je to put za stabilniju, bolju i bogatiju Crnu Goru. Ubijeđen sam da u Moskvi dobro znaju ko su danas u Crnoj Gori vajni politički partneri određenih ruskih struktura, koja je to snaga i ideologija", kazao je Đukanović.

On je rekao da ne ne vjeruje da Rusija, koja je simbol antifašizma u svijetu, može podržavati i praviti dugoročne kalkulacije s partijama četničke ideologije.

"Kao što vjerujem da će se brzo lideri tih partija u Crnoj Gori uvjeriti da su bili partneri za jednokratnu upotrebu", kazao je Đukanović.

Bonus video: