Pavlović: Neko je telefonom zvao Džafića, pa je on krenuo da zaustavlja spot DF

Poslanik DF-a, Koča Pavlović, ocijenio je da se radi o pokušaju zaustavljanja njihove kampanje u medijima
128 pregleda 28 komentar(a)
Odbor za praćenje primjene Zakona o izboru odbornika i poslanika, Foto: Skupština Crne Gore
Odbor za praćenje primjene Zakona o izboru odbornika i poslanika, Foto: Skupština Crne Gore
Ažurirano: 22.09.2016. 14:59h

Agencija za elektronske medije (AEM) nije cenzor za političke spotove, niti namjerava da se bavi time, poručio je direktor agencije, Abaz Džavić, na sjednici Odbora za praćenje primjene Zakona o izboru odbornika i poslanika u dijelu koji se odnosi na medije.

Odbor je danas razmatrao prigovore na postupanje medija koji su tom tijelu pristigli u prethodnom periodu.

Predsjednica Odbora, Nada Drobnjak, kazala je da su dobili dva prigovora, od kojih je jedan podnio predsjednik parlamenta, Darko Pajović, a drugi Demokratski front (DF).

Kako je pojasnila, prigovor Pajovića odnosio se na pisanje lista i portala Vijesti da je potrošio novac iz državnog trezora na večeru sa preduzetnicima, a to je bila zvanična protokolarna večera sa predsjednikom albanskog parlamenta.

Poslanici DF-a su ocijenili da Odbor ne treba da raspravlja o tom prigovoru jer, kako su kazali, taj tekst djeluje kao priča iz dječjeg vrtića u odnosu na ono što objavljuju Informer i pojedini portali.

Nakon kraće rasprave, odlučeno je da se Odbor o tom prigovoru izjasni naknadno.

Prigovor koji je podnio DF-a odnosi se na, kako tvrde iz tog političkog subjekta, zabranu emitovanja njihovog spota u kojem su koristili sintagmu „lopovska družina“.

Poslanik DF-a, Koča Pavlović, ocijenio je da se radi o pokušaju zaustavljanja njihove kampanje u medijima.

„Čim je krenuo prvi spot, Agencija je pokušala da zaustavi njegovo emitovanje“, kazao je Pavlović.

On je rekao da Agencija djeluje ili po nečijim prigovorima, ili po sopstvenoj inicijativi, koja mora biti sprovedena po određenoj proceduri.

„Nijedan od ta dva uslova nije bio ispunjen u trenutku kad je AEM pokušao da zaustavi emitovanje spota“, tvrdi Pavlović.

Kako je kazao, u DF-u imaju insajdersku informaciju da je neko telefonom zvao Džafića, pa je on 6. septembra uveče krenuo da zaustavlja taj spot na Televiziji (TV) Atlas.

Pavlović je naglasio da govor o političkim pitanjima uživa najveći stepen zaštite slobode izražavanja.

„On dozvoljava čak i uvrede, i to je evropski standard“, kazao je on.

Pavlović je rekao da je, nakon tih dešavanja, DF uklonio iz spota riječ „lopovska.

„Kako im ne bi dali šlagvort da pokušavaju da zaustave pobjedničku kampanju DF-a“, dodao je on.

Džafić je kazao da je AEM u posljednjih dva mjeseca primila preko 100 prigovora, da je svaki obrađen i upoređen sa međunarodnim standardima, i da je na svaki dostavljen odgovor.

On je saopštio da se pozivu odbora odazvao da bi negirao neke stvari.

„Mi nijesmo nikoga prepadali. Za ovoliko godina i sa ovakvim ovlašćenjima nijesmo prepoznati kao neko ko prepada emitere“, rekao je Džafić.

Prema njegovim riječima, ako je postojala institucija koja je uvijek išla na ivicu zakona sa emiterima, onda je to AEM.

Džafić je kazao da mu je jasna potreba emitera da u izbornoj kampanji zarade od marketinga, s obzirom na tešku finansijsku situaciju u kojoj se mnogi nalaze.

„Lako je pričati o nečemu na ivici zakona sa emiterom koji je na ivici siromaštva“, dodao je on.

U AEM-u, kako je naveo, postoje utvrđene procedure.

„Mi imamo Monitoring centar koji prati elektronske medije 24 sata dnevno, i to rade krajnje profesionalno. Ljudi koji rade u tom centru, svakog jutra dostavljaju izvještaj da li je bilo elemenata kršenja zakona gdje bi organi Agencije morali da reaguju“, pojasnio je Džafić.

On je naglasio da se to ne radi samo u vrijeme političke kampanje.

Džafić je kazao da su ga iz Monitoring centra pozvali u noći kad je emitovan spot DF-a da bi mi ukazali na elemente na osnovu kojih su ocijenili da je došlo do kršenja standarda i zakona, i da je to razmatrano sjutradan na kolegijumu Agencije.

„Mi nijesmo cenzori za političke spotove, niti nam pada na pamet da se time bavimo, i ovako jedva stižemo u dvije smjene da se bavimo svojim oslom sa ovolikim brojem izvršilaca“, naglasio je Džafić.

On je podsjetio da je DF na konferenciji za novinare optužio AEM da je ukinuo spot i da se on ne može emitovati u elektronskim medijima.

„To smo morali da demantujemo. Mi smo samo zatražili, što je naša zakonska obaveza, izjašnjenje emitera po pitanju tog spota, i to ne cijelog, nego samo konstatacije u njemu koju je sektor monitoringa prepoznao kao eventualno kršenje zakona sa aspekta uvrede, klevete, kršenja pravila pristojnosti i vrijeđanja osjećaja javnosti“, naveo je Džafić.

On je rekao da su od emitera dobili izjašnjenje u kojem se navodi da su apsolutno svjesni prekršenih standarda i zakona.

„AEM je odmah po tom njihovom izjašnjenju donijela zaključak i obustavila postupak protiv tog emitera. Isti slučaj je sa TV Vijesti. Konstatovane su uvrede koje su vezane za sintagme "lopovska družina" i "lopovska banda"“, kazao je Džafić.

On je naglasio da emiteri nijesu oslobođeni zakonske odgovornosti za vrijeme kampanje.

Na pitanje poslanika DF-a, Vladislava Bojovića, da li će AEM od TV Pink i Prva tražiti izjašnjenje da li obećanja Đukanovića u predizbornim spotovima vrijeđaju dostojanstvo građana, s obzirom na neispunjena iz kampanje 2012. godine, Džafić mu je odgovorio da ne treba da potcjenjuje građane Crne Gore.

Komentarišući tvrdnje da je u spotu Demokratske partije socijalista došlo do zloupotrebe djece u političke svrhe, on je rekao da je Savjet Agencije to pitanje razmatrao na dvije sjednice, i da je javno saopštio stav o tome.

„Nije svako pojavljivanje djeteta u političkom spotu zloupotreba“, kazao je Džafić.

Njegova koleginica, Jadranka Vojvodić, naglasila je da nijedna odredba Zakona o elektronskim medijima, kao ni Zakon o izboru odbornika i poslanika, ne govore da se u toku izborne kampanje suspenduju nadležnosti Agencije.

„Tako da sve one aktivnosti i mjere koje agencija radi po Zakonu o elektronskim medijima, nastavlja da radi i u toku kampanje“, kazala je Vojvodić.

Ona je rekla da ne postoji nijedna odredba u tom Zakonu koja definiše politički marketing.

„Ni u jednoj mjeri koja je do sada sprovedena, a vezana je za ove prigovore, Agencija nije nikada rekla da je bilo govora mržnje“, kazala je Vojvodić.

Ona je naglasila da AEM nikad nijednim postupkom nije ni protiv koje političke partije uradila bilo šta što prevazilazi njene nadležnosti.

„Ako smatrate da smo preduzimanjem ili nepreduzimanjem prekršili neki zakon, imate pravo da pokrenete postupak protiv Agencije i odgovornih u njoj“, poručila je Vojvodić.

Ona je kazala da sloboda političkog govora jeste posebno zagarantovana.

„Ali sloboda govora i izražavanja nije neograničena. Ona je ograničena zaštitom ostalih ljudskih prava. Jedno od njih je i dostojanstvo“, rekla je Vojvodić.

Ona je kazala da bi se mogla saglasiti sa tim da je DF pod sintagmom „lopovska družina“ imao u vidu jednu, pet ili 15 osoba.

„Ali isto tako smatram da, kad se ta družina spomene, da ona u stvari govori o jednoj partiji koja ima mnogo više članova“, dodala je Vojvodić.

Sjednica Odbora biće nastavljena 30. septembra na Cetinju, kada će to tijelo zauzeti stav o pristiglim prigovorima.

Bonus video: