Vučić nije ljut, ali će zapamtiti

Đukanović tvrdi da je nakon priznanja Kosova, podrška za UNESCO znak dosljednosti Crne Gore
50 pregleda 48 komentar(a)
Aleksandar Vučić, Foto: Pravda.rs
Aleksandar Vučić, Foto: Pravda.rs
Ažurirano: 23.10.2015. 18:56h

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da ne zamjera Crnoj Gori i Makedoniji što su glasale za prijem Kosova u UNESCO, ali da srpsko rukovodstvo pamti i poštuje one koji su pomogli Srbiji.

Vučić je rekao da ne treba protiv nikoga voditi kampanju zbog načina na koji su glasali.

“Nisam srećan zbog njihove odluke. Ne želim da im zamjeram, jer oni vode svoje politike, ali mi Srbi i rukovodstvo Srbije nikome nećemo da zamjeramo bilo šta. Ali, svi treba da znaju da umijemo da pamtimo i da poštujemo one koji su nam pomogli”, rekao je premijer Srbije.

Izvršni savjet UNESCO-a je usvojio u Parizu preporuku za prijem Kosova u članstvo te organizacije. Za preporuku koja je upućena Generalnoj konferenciji UNESCO-a, glasalo je 27 zemalja, među kojima je bila i Crna Gora. Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kazao da će tražiti obrazloženje onih država koje su glasale “za”, prije svega od Crne Gore i Makedonije.

Na pitanje da li je Crna Gora mogla bez davanja glasa za prijem Kosova u UNESCO, premijer Milo Đukanović je kazao da jeste, ali i da je Crna Gora stav na temu Kosova saopštila 2008. priznavanjem nezavisnosti.

„Crna Gora ne vodi politiku na bazi kalkulacija, već pokušava da u toj poltici bude dosljedna. Crna Gora je 2008. priznala nezavisnost Kosova, to je bio izvor nesporazuma, između Srbije i Crne Gore. Mislim da sve što se u međuvremenu događalo, dalo je za pravo našoj politici. Ja na ovaj način, ne prejudiciram, šta će biti stav Srbije oko pitanja Kosova, danas ili u budućnosti, ali okolnosti da se odvija živ dijalog između Beograda i Prištine, mislim da nam daje za pravo, jednom uvažavanju realnosti. I kada to napravite, onda je teško da imate manevarskog prostora da pitanjima članstva u UNESCO-u ili nekoj drugoj agenciji možete arbitrirari. Prosto bi bilo nedosljedno”, rekao je Đukanović novinarima u Budvi.

Bonus video: