Preispitaće bonuse za dio skupštinske administracije

Dio službenika u više radnih grupa, većina i u jednoj
50 pregleda 0 komentar(a)
Siniša Stanković, Foto: Zoran Đurić
Siniša Stanković, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 15.09.2015. 18:08h

Generalni sekretar Skupštine Siniša Stanković najavio je da će parlament preispitati naknade za radne grupe u kojima je angažovana skupštinska administracija i izdvajanja za službena putovanja poslanika. Stanković je najavio i da priprema odluku kojom će se eksperti koje angažuju odbori ubuduće birati na javnom oglasu.

Skupštinski odbor za ekonomiju juče je usvojio izvještaj o trošenju novca parlamenta za prvih šest mjeseci ove godine. Prema tom izvještaju, potrošeno je 300 hiljada eura više nego u uporednom godišnjem periodu. Skupština na raspolaganju ove godine u budžetu ima oko sedam miliona eura.

Među budžetskim stavkama koje su značajno uvećane su naknade za ugovore o djelu na koje je potrošeno 98 hiljada, dok je u uporednom godišnjem periodu ta cifra bila 48,25 hiljada. Stanković je objasnio da je ove godine više novca potrošeno zbog aktivnosti u okvru demokratskih radionica.

Aleksandar Damjanović (SNP) je ukazao da je prekoračenje do 40 hiljada za izdvajanja za radne grupe u kojima je angažovana skupštinska administracija. Dodao je da je jedna grupa službenika u više radnih grupa dok više od 100 nema ni u jednoj. Ukupno stručna služba ima 153 zaposlena.“Potrebno je smanjiti i izdvajanja za službena putovanja poslanika. Po tom osnovu potrošeno je 62 odsto od onoga što je planirano ove godine. Mislim da se mogu ostvariti uštede do 100 hiljda eura”, rekao je Damjanović.

Na službena putovanja parlament je za pola godine potrošio 388,9 hiljade eura. Analiza tih troškova pokazuje da je za prevoz poslanika koji dolaze iz drugih gradova na sjednice potrošeno 102,26 hiljada, dok su kupljene avio karte i noćenja poslanika u inostranstvu koštala 102 hiljade.

Vuković se sviđa srpski model

Filip Vuković (DPS) kazao je da mu smeta što predsjednici skupštinskih odbora imaju službena vozila pa je predložio da se tu traže uštede.

Naveo je da u Srbiji parlament ima samo tri službena vozila.

Stanković je potvrdio da je to tačno, ali da je posebnim propisom na nivou države definisano da se mogu iznajmiti automobili koji su potrebni za rad institucija, tako da predsjednici odbora u srpskoj Skupštini imaju na raspolaganju vozila.

Bonus video: