SNP Mojkovac: Jesmo li administrativni ili junački narod

"Uspostavljanjem i proslavom novog praznika pokazuje se da trenutnoj političkoj vlasti u Mojkovcu nije stalo do slavne istorije i tradicije"
62 pregleda 6 komentar(a)
SNP, Mojkovac, Foto: Dragana Šćepanović
SNP, Mojkovac, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 11.08.2014. 13:08h

Na predstojećoj svečanoj sjednici Skupštine opštine Mojkovac 13. avgusta i proslavi Dana opštine, odbornici opozicionih partija u lokalnom parlamentu i to Socijalističke narodne partije, Demokratskog fronta ( Nova srpska demokratija, Pokret za promjene,Grupa građana) i Demokratske srpske stranke neće prisustvovati, kazali su iz SNP Mojkovac.

Oni su dodali da je ovo odlučeno na zajedničkoj sjednici svih odborničkih klubova opozicionih partija koje imaju odbornike u lokalnom parlamentu.

"Klub odbornika SNP Mojkovac ukazuje i podsjeća građane Mojkovca i ukupnu javnost da je vladajuća većina nakon osvajanja vlasti 2012. godine donijela odluku da se promijeni praznik opštine 7. januar koji je bio ustanovljen u znak sjećanja na Mojkovačku bitku. Za praznik opštine Mojkovac ustanovljen je 13. avgust, dan kada je došlo do ujedinjenja dvije opštine i to Poljske i Mojkovačke", saopštili su iz SNP Mojkovac.

Vlasti nije stalo do slavne istorije

Po njihovim riječima uspostavljanjem i proslavom novog praznika pokazuje se da trenutnoj političkoj vlasti u Mojkovcu nije stalo do slavne istorije i tradicije, te da su sa ovim pokušali da istorijski događaj po kojem je Mojkovac i njegova istorija najpoznatija, sklone i bace u zaborav.

"Za praznik je utvrđen datum kada je održana sjednica Skupštine opštine Mojkovac, tako da je jedan administrativni datum po volji vlasti dobio prednost nad istorijom, tradicijom i narodnim osjećanjima i pitamo se da li smo mi junački narod kako sebe volimo da predstavljamo kada se pozivamo na slavnu istoriju, bitke, čojstvo i junaštvo i slavne pretke ili smo "administrativni narod" koji ima samo administrativne datume koje treba da slavimo i da ih se sjećamo", kazali su iz SNP.

Kad dođemo na vlast vratićemo stari praznik Opštine

Oni kažu i da što se tiče Mojkovačke bitke, za poštovanje je činjenica da je crnogorska vojska tih dana popustila na svim frontovima osim na mojkovačkom sektoru gdje je izvojevala pobjedu, a po tom događaju i po tom datumu Mojkovac je ostao najčuveniji, a crnogorska vojska stekla slavu za pamćenje.

"Mojkovačku bitku ne mogu izbrisati iz sjećanja. Svi simboli u Mojkovcu su u znaku i duhu poštovanja ove bitke. Zaslužili su mojkovački junaci da se sa njima ponosimo, da ih pamtimo i da ih se sjećamo i da uradimo najmanje što možemo za njih da ih slavimo i da praznik Opštine posvetimo njima i slavnim događajima iz istorije. Može neko promijeniti datum Dana opštine ali ne i doživljaj da je Mojkovačka bitka najpoznatiji događaj koji se desio na ovim prostorima i ona će kao takva ostati u pamćenju, priči i legendi ovog naroda", rekli su iz SNP.

Na kraju su istakli da kada sadašnje opozicione partije osvoje vlast u Mojkovcu, ponovo će za praznik Opštine ustanoviti dan koji je posvećen Mojkovačkoj bitki.

Bonus video: