SŽK: Pooštriti kazne za posredovanje u prostituciji

Iz SŽK predlažu da kazna sa sadašnje novčane ili do jedne godine zatvora bude povećana na obaveznu zatvorsku kaznu u trajanju od tri mjeseca do tri godine
203 pregleda 0 komentar(a)
Prostitucija, Foto: Shutterstock
Prostitucija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 22.07.2014. 16:10h

Sigurna ženska kuća (SŽK) pozvala je poslanice u crnogorskom parlamentu da potpišu i hitno predaju u skupštinsku proceduru Predlog zakona za izmjenu Krivičnog zakonika koji je izradila ta NVO, a kojim je predviđeno pooštravanje kazne za krivično djelo posredovanja u vršenju prostitucije.

„U predlogu koji smo danas dostavili poslanicama, predviđeno je da se postojeća kazna za posredovanje u prostituciji poveća sa sadašnje novčane ili do jedne godine zatvora, na obaveznu zatvorsku kaznu u trajanju od tri mjeseca do tri godine“, kaže se u saopštenju SŽK.

Iz te NVO su podsjetili da je radnja posredovanja u vršenju prostitucije inkriminisana u skladu sa međunarodnim konvencijama, prije svih Konvencijom za sprječavanje trgovine ljudskim bićima i eksploatacije tuđe prostitucije iz 1949. godine.

„Dakle, sprječavanje trgovine ljudima i ekspolatacije tuđe prostitucije, što predstavlja i posredovanje u vršenju prostitucije, regulisano je istim međunarodnim dokumentima, što pokazuje na povezanost ovih krivičnih djela i potrebu efikasnog suzbijanja i jedne i druge pojave“, kaže se u saopštenju SŽK.

Prema njihovim riječima, praksa pokazuje da se ta krivična djela najčeće vrše na, manje ili više, organizovan način i sa ciljem sticanja materijalne koristi.

„U tom smislu je bitno ukazati da maksimumom propisane kazne zakonodavac ukazuje na težinu nekog krivičnog djela. S tim u vezi, a obzirom da je za osnovni oblik ovog krivičnog djela propisana novčana kazna ili kazna zatvora do jedne godine, proizilazi zaključak da se radi o lakšem krivičnom djelu“, smatraju u SŽK.

Takođe, kako navode, sudovi u praksi veoma rijetko izriču maksimalno propisane kazne za bilo koje krivično djelo.

„Štaviše, zbog česte primjene odredbi o ublažavanju kazne u praksi se uglavnom izriču kazne koje su blizu zakonskog minimuma ili su čak ispod njega. Zato se čini da je reakcija na ovaj vid kriminaliteta neadekvatna, odnosno suviše blaga“, kaže se u saopštenju.

Navodi se i da je zakonski opis krivičnog djela trgovine ljudima u praksi pokazao da je to krivično djelo veoma teško dokazati, pa nije mali broj slučajeva gdje se optužbe za to teško krivično djelo završavaju na sudu presudama za krivično djelo posredovanje u prostituciji.

Tako se, upozorili su iz SŽK, optužbe za organizovanu trgovinu ljudima završavaju blagim kaznama za posredovanje u vršenju prostitucije, što nema gotovo nikakav uticaj na suzbijanje ovih krivičnih djela i ekspoataciju ljudskih bića.

„Povećanje propisane kazne trebalo bi da ukaže na težinu ovog krivičnog djela i samim tim da utiče na sudove da u svojoj praksi vode strožiju kaznenu politiku u odnosu na ovaj vid kriminaliteta“, pojasnili su iz te NVO.

U SŽK smatraju da je svako podstrekavanje ili propagiranje prostitucije, posebno iz koristoljubivih motiva kako se najčešće i vrši, izuzetno društveno opasno i da nalaže strožiju reakciju.

„Blaga kazna propisana u Krivičnom zakoniku i blaga kaznena politika sudova ne doprinose sprječavanju trgovine ljudima i ekspolataciji tuđe prostitucije, što bi trebalo da bude osnovni ratio legis ovih krivičnih djela“, kaže se u saopštenju.

Zato se, kako se navodi, izmjena Krivičnog zakonika u dijelu propisana kazne nameće kao nužna i opravdana.

„Zbog toga apelujemo na žensku solidarnost u Parlamentu i nadamo se da će sve poslanice, bez obzira na partijsku pripadnost, zajednički potpisati ovaj prijedlog zakona i predati ga u skupštinsku proceduru već do kraja sedmice, kako bismo što prije dobili strožije kazne za posredovanje u prostituciji i prevenirali dalju seksualnu eksploataciju žena u Crnoj Gori“, naveli su iz SŽK.

Iz te NVO su pozvali i „sve muškarce u crnogorskoj skupštini da svoje čojstvo i junaštvo pokažu na taj način što će svi dići ruku za ovaj zakon i jednoglasno obezbijediti da se stane na kraj ovom modernom vidu seksualnog ropstva“.

Izrada izmjena Krivičnog zakonika realizovana je u okviru projekta koji, uz podršku Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, sprovode SŽK, MANS i još četiri partnerske organizacije.

Bonus video: