Manjinske partije sjutra potpisuju platformu o zajedničim pregovorima

"Politička platforma je osnova za saradnju manjinskih partija i za pregovore oko formiranja buduće Vlade"
6 komentar(a)
Ažurirano: 29.10.2012. 13:48h

Poslanički kandidat Force Genci Nimanbegu očekuje da će manjinske partije sjutra potpisati platformu kojom će biti definisana dugoročna saradnja i zajednički nastup prilikom formiranja parlamentarne većine sa koalicijom Evropska Crna Gora.

„Optimista sam da će se platforma potpisati, potrebna su bila mala usaglašavanja, a najvjerovatnije da će taj dokument biti sjutra biti potpisan, ali večeras ćemo tačno znati“, reko je Nimanbegu agenciji MINA.

On je podsjetio da će manjinske partije razgovore oko konačnog teksta platforme nastaviti sjutra.

Prema riječima Nimanbegua, politička platforma je osnova za saradnju manjinskih partija i za pregovore oko formiranja buduće Vlade.

„To su pitanja vladavine prava, decentralizacije, ubrzanja evroatlantskih integracija i stvaranja društvene kohezije u Crnoj Gori. To su principi na osnovu kojih će se početi pregovaranje“, kazao je on.

Te tri partije osvojile su na izborima pet mandata, a koalicija Evropska Crna Gora 39

Platformu bi trebalo da potpišu predstavnici Bošnjačke stranke (BS), Force i Hrvatske građanske inicijative.

Te tri partije osvojile su na izborima pet mandata, a koalicija Evropska Crna Gora 39.

Predstavnici manjinskih stranaka, prema nezvaničnim informacijama, tražiće od koalicionih partnera decentralizaciju vlasti u Crnoj Gori i veću zastupljenost manjina u državnim službama.

Lider BS-a Rafet Husović rekao je ranije da bi dodjeljivanje funkcije potpredsjednika parlamenta predstavniku manjinskih partija predstavljalo uvažavanje autentičnih zastupnika nacionalnih zajednica i dobra poruka Evropskoj uniji da država učvršćuje poziciju manjina u institucijama.

On je ocijenio da dolazi vrijeme da neko iz manjinskih naroda, “a Bošnjaci su najbrojniji među njima”, bude na jednoj od najviših državnih funkcija”.

Bonus video: