Lideri SNP, NOVE i PzP-a usaglašavaju zajedničku platformu

Radunovic objašnjava da to ne znači da opozicija ne razmatra Lukšićev predlog, vec “gleda” kako se može korigovati kako bi svima bio prihvatljiv
0 komentar(a)
radunovic, Foto: Boris Pejović
radunovic, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 28.08.2011. 11:24h

Lideri SNP-a, NOVE i PzP-a trebalo bi večeras, nakon unutarstranačkih konsultacija, da usaglase zajedničku platformu kao odgovor na predlog premijera Igora Lukšića da se nastavni predmet zove crnogorski/maternji jezik i književnost, potvrđeno je Radiju Vijesti iz NOVE.

Potpredsjednik te stranke Slaven Radunovic kaže za radio Vijesti da je tim povodom za 16 sati zakazana sjednica predsjedništva NOVE, a siguran je i da će se sastati rukovodstva SNP-a i PzP-a.

Predveče, tri partije trebalo bi da formulišu jedinstven stav i sjutra, kako očekuje Radunovic, premijeru ponude sporazum koji ce, kako kaže, obezbijediti ispunjavanje osnovnog ljudskog prava - školovanje na maternjem jeziku.

Radunovic objašnjava da to ne znači da opozicija ne razmatra Lukšićev predlog, vec “gleda” kako se može korigovati kako bi svima bio prihvatljiv.

“Konsultacije o tome kako da se odgovori na ponudu premijera Lukšića su svakodnevne među čelnicima opozicionih stranaka. Međutim, prvo ćemo danas, unutar stranaka donijeti odluke. NOVA ima sjednicu Predsjedništva u 16 sati.

Siguran sam da će, na izvjestan način, da se u toku dana sastanu i rukovodstva SNP-a i PzP-a, a onda će, predveče, lideri partija da usaglase zajedničku platformu odnosno već sjutra Lukšiću ponuditi sporazum koji bi bio minimum ispunjenja uslova koje smo tražili, ostarivanje osnovnog ljudskog prava - školovanje na maternjem jeziku”, kazao je Radunovic.

On kaže da je, pored činjenice da je crnogorski proglašen službenim jezikom u Ustavu a ostali jezici u službenoj uopotrebi, i nakon uvođenja novog Pravopisa, bio popis i građani nijesu bas u velikom broju ispratili to što im je drzava ponudila kroz novi Pravopis i Ustav.

“Tako da postoji druga realnost, a država postoji da bi služila građanima. Mi tražimo da građanima koji žele da govore i da se školuju na srpskom država to i omogući. Ne postoji nijedna država u Evropi u kojoj nije omoguceno školovanje na većinskom jeziku”, zaključio je Radunović.

Bonus video: