Građanska lista "Narod pobjeđuje": Krijući se iza mjera NKT-a, hapšenjem sveštenika, vlast prešla crvenu liniju

Ističu da nemaju nikakvu sumnju da „režim Mila Đukanoviča zdravlje stanovnika zanima taman toliko koliko ih zanimaju i pošteni izbori“
2362 pregleda 2 komentar(a)
Narod pobjeđuje, Foto: Narod pobjeđuje
Narod pobjeđuje, Foto: Narod pobjeđuje
Ažurirano: 13.05.2020. 14:52h

Građanska lista „Narod pobjeđuje“ koja učestvuje na lokalnim izborima u Tivtu, najoštrije je juče osudila postupanje službenika Odjeljenja bezbjednosti Tivat i Odjeljenja bezbjednosti Kotor a koji su kako su saopštili iz ove liste, bez valjanog pravnog razloga i osnova, priveli i preko šest sati ispitivali sveštenika Mijajla Backovića.

Policija je kasno sinoć privela sveštenika Mitropolije crnogorsko-primorske gornjogrbaljskog paroha Mijajala Backovića koji je bio na čelu kolone vozila sa vjerniciam MCP, a koja su u prekjue kasno poslijepodne i preksinoć u koloni vozila Jadranskom magistralom od Tivta do Budve i nazad. Oni su to kako je objašnjeno, uradili u čast praznika Svetog Vasilija Ostroškog i u želji da se ubrzo revitalizuju litije koje je Mitropolija redovno održavala i organizovala prije izvijanja epidemije koronavirusa, u znak protesta zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeripsipovjesti. Backović je istakao da su vjernici u kolima poštovali sve odredbe NKT-a, da ih je bilo po dvoje u automobilima i da ni na koji način nisu prekršili zakon već da je policija koja ih je spriječila da prođu kroz Budvu, njima neosnovano ograničavala slobodu kretanja.

Reagujuči na Backovićevo privođenje, ali i ono što se preksinoć dešavalo u Nikšiću gdje je policija privela vladiku Joanikija i više sveštenika, iz građanske liste „Narod pobjeđuje“ su ocijenili da je „krijući se iza paravana mjera Nacionalnog koordinacionog tijala za borbu protiv zaraznih bolesti, posljednjim hapšenjima sveštenstva Mitropolije crnogorske-primorske i represivnim mjerama protiv građana, režim pokazao očaj i dosegao opasnu zonu izopačenosti i prelaska crvene linije“.

„Nervozni zbog brojnosti učesnika koji su protestnom vožnjom automobila od Tivta do Budve na miran način iskazali svoj stav o antiustavnom i antidemokratskom bezakonu, pritom se pridržavajuli svih mjera famoznog NKT-a, naredbodavci na čelu MUP-a, očigedno su se odlučili na represiju i zastrašivanje građana kako bi „benzinom gasili požar“. Sramni način hapšenja vladike Joanikija i sedam sveštenika u Nikšiču, kao i događaji u Risnu, unose zebnju i dodatno uznemiruju ionako već uznemirene građane. I to sve sprovide provjereni naredbodavci iz vrha MUP-a i Tužilaštva u v.d.stanju koji postižu redom dogovore sa osumnjičenima, da se vođe kriminalnih klanova brane sa slobode“, saopštili su iz liste „Narod pobjeđuje“.

Ističu da nemaju nikakvu sumnju da „režim Mila Đukanoviča zdravlje stanovnika zanima taman toliko koliko ih zanimaju i pošteni izbori“.

„Više je nego jasno da je njima pandemija od početka njenog izbijanja, bez proglašenog vanrednost stanja, bila samo izgovor za konačni obračun sa kanonskom Pravoslavnom crkvom i otimanjem njene imovine. Sve što su mogli bezčno su koristili kako bi popravili litijama poljuljani rejting i, uz pomoć oprobanih metoda političke korupcije i ucjena građana, a na krilima NKT-a, prigrabili jođ četiri godine vlasti.“- oscijenili su iz liste „Narod pobježuje“.

Pozvali su vlast da „neizostavno prekine sa potezima koji Crnu Goru nepovratno vode u netabilnost i autokratiju, dok ne bude kasno“.

„Nijedna vlast represijom nije sačuvala fotelje pa neće ni ova. Istorja je stroga učiteljica, a pomrčina je najcrnja prije svitanja“, zaključuje se u saopštenju liste „Narod pobjeđuje“.

Bonus video: