Vučić Putinu: Progon sveštenstva SPC u Crnoj Gori

"Vučić je izrazio saosjećanje zbog žrtava tokom pandemije koronavirusa u Rusiji i nadu da će se ta zemlja "uspješno izboriti s epidemijom i što je moguće prije vratiti se u normalne životne i ekonomske tokove", navodi se u saopštenju
17835 pregleda 15 komentar(a)
Vučić i Putin, Foto: BETAPHOTO, BETAPHOTO
Vučić i Putin, Foto: BETAPHOTO, BETAPHOTO
Ažurirano: 14.05.2020. 23:39h

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je večeras telefonom s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom o odnosima dvije zemlje, situaciji na Zapadnom Balkanu i borbi protiv koronavirusa.

Vučić je zahvalio Putinu što je iskazanom brigom za Srbiju i slanjem medicinske pomoći "potvrdio izvanredne strateške odnose Srbije i Rusije", saopštio je kabinet predsjednika Srbije.

"Srbija je privilegovana što ima iskrenog prijatelja kakav je Rusija, kao što sam i ja počastvovan našim ličnim odnosom međusobnog uvažavanja i povjerenja", rekao je Vučić Putinu.

Kako se navodi, Vučić je Putina obavijestio o svim događajima u regionu, od situacije na Kosovu "do progona sveštenstva Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori".

"Vučić je izrazio saosjećanje zbog žrtava tokom pandemije koronavirusa u Rusiji i nadu da će se ta zemlja "uspješno izboriti s epidemijom i što je moguće prije vratiti se u normalne životne i ekonomske tokove", navodi se u saopštenju.

Rekao je, kako se navodi, da je Srbija spremna da, ukoliko je potrebno i u okviru svojih mogućnosti, pruži pomoć Rusiji u borbi protiv koronavirusa.

Vučić je Putinu kazao da je odlučio da, uz saglasnost ruske strane, odlikuje pripadnike tima Oružanih snaga Rusije koji su pomagali u suzbijanju koronavirusa u Srbiji i doprinijeli da se epidemija za kratko vrijeme stavi pod kontrolu u najvećim žarištima, stoji u saopštenju.

Predsjednik Srbije je, kako se navodi, izrazio zadovoljstvo što je Dan pobjede, uprkos odlaganju tradicionalne parade na Crvenom trgu, "dostojno obilježen" i što "srpski i ruski narod, u duhu svog slobodarstva, poštuju svoje heroje, ne dozvoljavajući falsifikovanje istorije".

Oni su razgovarali i o unutrašnjem oslikavanju Hrama Svetog Save u Beogradu i saglasili se da je neophodno uskoro nastaviti zajednički rad, kako bi ta pravoslavna svetinja bila završena kako je planirano, uz pomoć Rusije, navodi se u saopštenju.

Dva lidera su izrazila očekivanje da će okolnosti uskoro dozvoliti razmjenu posjeta na visokom nivou i nastavak ranije planiranih međudržavnih kontakata, dodaje se u saopštenju.

Bonus video: