Policija "uhapsila" opštinu Budva

Na pitanja “Vijesti” o tome po kom osnovu je policija blokirala ulaz, da li je rađena bezbjednosna procjena i do kada će pripadnici biti na ovakvom zadatku, iz Uprave policije nijesu odgovorili

6487 pregleda 7 komentar(a)
Policija nije dozvoljavala ulaz u zgradu SO Budva, Foto: Vuk Lajović
Policija nije dozvoljavala ulaz u zgradu SO Budva, Foto: Vuk Lajović

Do kada će policija zabranjivati ulaz u zgradu Opštine Budva juče nijesu htjeli da objasne, a Marko Carević (Demokratski front) i Krsto Radović (Demokrate), koje je smijenila nova odbornička većina sa čelnih pozicija, najavili su da će i danas doći na posao.

Njima je policija juče zabranila da uđu na radna mjesta, kao i Vladimiru Bulatoviću (Crnogorska) i Snežani Kuč (DPS), koje je nedavno za vršioce dužnosti predsjednika Opštine i predsjednika SO Budva izabrala većina odbornika DPS-a, Crnogorske, Socijaldemokrata i odbornik Stevan Džaković.

Opštini juče nije dostavljena zvanična informacija po kom osnovu policija zabranjuje ulazak svima, što je potvrdio i Bulatović „Vijestima“, rekavši da nije dobio nikakav dokument.

Na pitanja “Vijesti” - po kom osnovu je policija blokirala zgradu SO Budva, da li je rađena bezbjednosna procjena i do kada će pripadnici biti na ovakvom zadatku, iz Uprave policije nijesu odgovorili.

Policijski korodon juče je pored čelnika dvije budvanske vlasti sa ulaza u Opštinu vratio i sve službenike lokalne samouprave, ali i građane koji su juče namjeravali da ovjere ili uzmu dokumenta u opštinskih službama.

Kordon pripadnika interventne jedinice postavljen je rano ujutru, na svim ulazima u zgradu, a Carevića i Radovića dočekao je komandir budvanskog Centra bezbjednosti Slobodan Kovačević, koji je kazao da je ulaz u zgradu zabranjen svima.

Opština je ispražnjena nakon što su je u ponedjeljak iza ponoći napustili poslanici i odbornici DF-a i Demokrata.

Carević je tražio da mu se dostavi odluka o tome ko je naredio policijsku blokadu zgrade, ali je upućen da se obrati Upravi policije.

On je konstatovao da je to nezabilježen slučaj u istoriji Budve i da je takvim postupkom „Opština Budva uhapšena“.

"Prvi put u policija zatvara lokalnu upravu i protivustavno onemogućava radnicima da dođu na svoja radna mjesta. Ovo je siguran put u propast, nerazumna odluka koja je direktno na štetu građna. Ovo je kršenje Ustava, jer se radnicima zabranjuje da dođu na posao”, kazao je Carević.

On i šef kabineta Nikola Jovanović juče su pozvani u Specijalno policijsko odjeljenje u Podgorici da daju izjave po nalogu Specijalnog tužilaštva. Protiv Carevića i Jovanovića krivičnu prijavu je ranije podnio Bulatović zbog načina na koji je razriješen sa dužnosti potpredsjednika Opštine.

Oni su prije odlaska u Specijalno policijsko odjeljenje ocijenili da je riječ o nastavku organizovanog djelovanja da se smijeni legitimno izabrana vlast i da će se oni svim zakonskim i demokratskim sredstvima boriti da se očuva izborna volja građana.

Njihov pravni zastupnik, advokat Vladan Bojić rekao je nakon saslušanja da je u pitanju radno pravni spor od ranije, što je u nadležnosti osnovnog suda. On je kazao da poziv na saslušanje u tužilaštvo vidi kao pokušaj vladajuće partije da iskoristi državne institucije za obračun sa legitimnom vlašću u Budvi.

Svoj protest zbog zatvaranja zgrade Opštine, juče su perfromansom ispred policijskog korodona izrazili i članovi budvanskog GP URA. „Pokrao si Crnu Goru, opet hoćeš moju Budvu”, “ Volja građana nije na prodaju”... neke su od poruka na transperentima koje su nosili.

Iz Delegacije EU u Crnoj Gori juče su, povodom poziva DPS i Crnogorske za medijaciju u Budvi, “Vijestima” kazali da nemaju šta da dodaju na izjavu portparolke EK Ane Pisonero Hernandez od petka.

Ona je kazala da EU pozdravlja pokrenuti dijalog u Budvi i poziva sve političke aktere da pokažu poštovanje vladavine prava i demokratskih načela i da pokažu političku zrelost da sami pronađu održivo rješenje trenutne situacije kroz dijalog i međusobno poštovanje.

Bonus video: