Opozicija protiv Zakona o vojno-obavještajnim i bezbjednosnim poslovima, Bošković tvrdi da je zakon ustavan

Bošković poručio da je zakon u najvećem dijelu naslonjen na 40-ak članova iz Zakona o odbrani, te da ne dozvoljava nelegalna prisluškivanja.

4092 pregleda 4 komentar(a)
Skupština Crne Gore, Foto: Skupština Crne Gore
Skupština Crne Gore, Foto: Skupština Crne Gore

Poslanici su završili raspravu o Zakonu o vojno-obavještajnim i bezbjednosnim poslovima i o njemu će se naknadno izjasniti.

Ministar odbrane Predrag Bošković je u završnoj riječi, povodom optužbi da je zakon neustavan, rekao da je o njegovoj usklađenosti sa Ustavom mjerodavan Ustavni sud, navodeći da je prošao sva radna tijela Skupštine.

Neistina je, kako je istakao, da ovim zakonom Vojska objavljuje rat SPC i Srbima.

“Niti vodimo rat protiv SPC, niti protiv Srba u Crnoj Gori, niti vodimo rat protiv Srbije i Rusije. .Mi smo ti koji su napadnuti duži niz godina sredstvima koja su bila nezapamćena u međudržavnim odnosima…”, kazao je Bošković.

On je poručio da zakon u najvećem dijelu naslonjen na 40-ak članova iz Zakona o odbrani, te da ne dozvoljava nelegalna prisluškivanja.

Predrag Bulatović (DF) kazao je da ovaj zakon ima pravo da prati svakog građanina, te da može biti zloupotrijebljen i u izborne svrhe 30.avgusta.

“Ovaj zakon daje za pravo ovom čovjeku koji sjedi pored ministra ( generalni direktor Obavještajnog bezbjednosnog direktorata u Ministarstvu odbrane Miljan Perović) da može da zatraži od svakog državnog organa svaku informaciju”, istakao je Bulatović.

Poslanik DF-a je kazao da se u ovom trenutku preko Direktorata MO i Agencije za nacionalnu bezbjednost, Milivojem Katnićem i “svim slugama predsjednika DPS-a” priprema “neka režija da se odbrani Crna Gora”:

“Da je Crna Gora napadnuta a oni je brane. Ako 2016. ANB nije znao za terorizam,a to mu je zakonska nadležnost, ne Milivoja Katnića, onda ste se dosjetili da Milivoje ne može opet da odigra tu ulogu nego ima više faktora. Jedan od tih je i ovaj direktorat koji će raditi na osnovu ovog nakaradnog, neustavnog i diskriminatorskog zakona”, rekao je Bulatović.

On je izrazio sumnju i da “DPS priprema nešto i preko koronavirusa”:

“Mislite li da ne znamo za igru-zatvorite jedan, zatvorite drugi grad, zatvorite sve što mislite da vam je neophodno da ne može da se glasa. Ali zato imate letove iz Luksemburga, vašeg poželjnog rezervoara za glasanje…Ako ste za dijalog, rasformirajte Nacionalno koordinaciono tijelo, i u Skupštini napravite Nacionalno tijelo koje će se baviti, ne samo epidemijom, nego i pitanjima ekonomije”, kazao je Bulatović.

Nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović rekao je da je u prvobitnom predlogu dnevnog reda za sjednicu bio i Predlog zakona o izmjeni i dopuni zakona o osnovama obavještajno-bezbjednosnog sektora Crne Gore u paketu sa ovim zakonom.

“Onda je na volšeban način ovaj predlog ispao, a ostao je samo ovaj predlog o kome danas razgovaramo”.

Damjanović je pojasnio da su izmjene i dopune krovnog zakona o osnovama obavještajno –bezbjednosnog sektora iz 2014.godine, skinute sa dnevnog reda, jer je njima, između ostalog, predloženo da direktor Uprave policije Veselin Veljović bude član Vijeća za nacionalnu bezbijednost.

“Zbog tih zakulisnih igara unutar obavještajno-bezbjednosnog sektora, faktički imamo činjenicu da ćemo ukoliko parlamentarna većina donese ovaj predlog zakona o vojno-obavještanim I bezbjedonosnim poslovima, imati jednu neusklađenost jer će se i formalizovati ono što je kroz izmjene Zakona o odbrani već urađeno – formalizoveće se obavještajno bezbjednonosni Direktorat, a u krovnom zakonu ćemo i dalje imati odjeljenje i da faktički načelnik ovog odjeljenja koji vrši sve poslove koje mu je predvidio krovni zakon”.

On je kazao da smatra da je tu razlog neustavnosti i da takvo stanje nikome ne odgovara.

Potpredsjednik Skupštine Genci Nimanbegu je kazao da je zakon povučen na zahtjev ministra Boškovića, a ne parlamentarnog vrha.

Daliborka Pejović (DPS) je istakla da se zakon ne donosi na prečac i u susret događajima koji će se desiti, da nema govora da zakonsko rješenje ima namjeru da na bilo koji način ugrozi ljudska prava, te da je odabran najbolji tajming da se donesu ovakva dokumenta.

Draginja Vuksanović-Stanković (SDP) je kazala da se odredbama tog zakona ušlo u nadležnosti drugih organa.

“Pravno,vi ste ušli u nadležnost drugih državnih organa, što znači da je ovaj predlog zakona suprotan pojedinim važećim zakonim države Crne Gore i zato ne može imati pravnu snagu.I pored toga što ste se zalećeli ovim zakonom, ušli ste u ovo zato što ste znali da ćete dobiti podršku vladajuće koalicije”.

Bonus video: