Odlaganje izbora - slabost ili nužnost: Epidemija smanjuje izlaznost, što odgovara vlasti

Partije ne traže odlaganje izbora jer se to može protumačiti kao slabost, smatra Boris Raonić. Najavljeno je učešće opozicije i sada je izlišno očekivati da demorališe birače i gubi energiju međusobno se optužujući, kažu Demokrate

52627 pregleda 116 reakcija 76 komentar(a)
Mjere neće biti u skladu sa izbornim zakonima, a opozicija ih već osporava: Raonić, Foto: Boris Pejović
Mjere neće biti u skladu sa izbornim zakonima, a opozicija ih već osporava: Raonić, Foto: Boris Pejović

Političke partije u ovoj fazi ne žele da traže odlaganje izbora, jer se to može protumačiti kao slabost, ocijenio je direktor Građanske alijanse Boris Raonić, ukazujući i na opasnost od male izlaznosti zbog epidemije.

Iz Građanskog pokreta URA, koji je uputio zahtjev za odlaganje izbora, smatraju da je što manja izlaznost cilj Demokratske partije socijalista (DPS).

Iz Demokratske Crne Gore kažu da od opozicije ne zavisi odluka o odlaganju izbora, dok Demokratski front (DF), Socijaldemokratska partija (SDP) i Socijalistička narodna partija (SNP) juče nijesu odgovorili na pitanja "Vijesti".

Raonić je "Vijestima" rekao da oni koji treba da vode računa o legitimnosti i legalnosti procesa, vrše pritisak da ne dođe do odlaganja, što je apsurd imajući u vidu sve izazove.

"Kao nikada, sada nam je potreban dijalog i širok konsenzus, ne samo u vezi uslova i datuma, već i nakon njih, pa se nadam da će partije to prepoznati, uvidjeti svoju odgovornost i u skladu sa time postupati", istakao je Raonić.

Iako se svakodnevno povećava broj oboljelih od koronavirusa, u srijedu na sastanku u Skupštini, kojem su prisustvovali predstavnici Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti (NKT), Agencije za sprečavanje korupcije, Državne izborne komisije i NVO, nije razmatrano odlaganje izbora.

Odlaganje je na kolegijumu predsjednika Skupštine Ivana Brajovića, od opozicije, tražio samo nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović.

Nakon sjednice je rečeno da će smjernice o uslovima za održavanje izbora biti pripremljene za desetak dana.

Na kolegijumu kod Brajovića pričali o smjernicama, ne i o odlaganju
Na kolegijumu kod Brajovića pričali o smjernicama, ne i o odlaganjufoto: Savo Prelević

Raonić je naglasio da je organizovanje izbora u situaciji kada je epidemija u porastu i "kada ćemo brzo biti država sa najgorom situacijom u Evropi" veliki izazov, koji zahtijeva konsezualna rješenja svih aktera.

"Neozbiljno je što još nemamo jasna pravila i smjernice za tok izbornog dana, a kampanja je uveliko u toku. Neophodno je da smjernice i pravila za izbore budu što prije donijeti i da se ne tiču samo izbornog dana već i načina prikupljanja potpisa podrške, predaja izbornih lista, kampanje", kaže Raonić.

On je ocijenio da se, suprotno tome, na kolegijumu predsjednika Skupštine vodi razgovor, a da učesnici nemaju nacrt koji je spremio Institut za javno zdravlje (IJZ).

"Izbori u sličnoj situaciji jesu organizovani u Francuskoj, Hrvatskoj i Sjevernoj Makedoniji, ali je tamo sve pripremljeno na vrijeme i niko nije osporavao pripremljene mjere. Mi ćemo imati situaciju gdje mjere neće biti u skladu sa izbornim zakonima, a opozicija ih već osporava, što je veoma loše iz više aspekata", ocijenio je Raonić.

Istakao je da posebno zabrinjava manja izlaznost u zemljama gdje su izbori održani tokom epidemije.

Dodao je da Državna izborna komisija (DIK) i ostale institucije sprovode izbore po zakonu, a ne mjerama NKT, pa će ta dilema biti veliki izazov.

"Što se tiče oboljelih i u samoizolaciji mora im se obezbijediti ustavno pravo da biraju, a problema već sada vidimo mnogo: ako su tokom samoizolacije smješteni van mjesta prebivališta, moguće zloupotrebe glasanja u njihovo ime, ograničenja vezana za distancu...", kazao je Raonić.

Izvršni direktor GP URA Zoran Mikić rekao je da je jasno da se u ovakvoj situaciji ne može sprovoditi politička kampanja, niti organizovati izborni dan.

Mikić
Mikićfoto: Privatna arhiva

"Nije mi jasno zbog čega juče na sastanku u parlamentu nije bilo više riječi o odlaganju izbora i zbog čega se o tom pitanju nije posvetilo više pažnje. Posebno me čudi da kolege iz opozicije nisu više insistirale na odlaganju izbora jer je potpuno jasno da je taktika DPS-a koju treba da sprovede NKT da se što više smanji izlaznost na izborima", smatra Mikić.

URA je još prije 15 dana poslala NKT-u dopis oko pitanja pandemije koronavirusa i izbornog procesa na koji nije odgovoreno.

"Nejasno nam je zbog čega se čekalo do sad i zašto smjernice i preporuke za vođenje kampanje nisu urađene odmah nakon što su raspisani izbori. NKT i drugi organi su već zakasnili sa smjernicama i preporukama. Zdravlje građana i zaustavljanje širenja epidemije moraju biti na prvom mjestu", kazao je Mikić.

Poslanik Demokrata Danilo Šaranović podsjeća da su zbog abnormalnih izbornih i epidemioloških uslova tražili odlaganje ili bojkot izbora, ponudivši opoziciji Plan u sedam tačaka.

Šaranović
Šaranovićfoto: Demokrate

"Međutim, taj plan je odbijen od strane jednog dijela naših opozicionih kolega. Najavljeno je učešće opozicije na izborima i sada je izlišno očekivati od opozicije da demorališe birače i gubi energiju međusobno se optužujući, posebno imajući u vidu da od nas ne zavisi donošenje odluke o odlaganju izbora", istakao je Šaranović.

On je naveo da je očigledno "da DPS sada pokušava da pobjegne i od postojećih izbornih zakona, da ih obesmisli i nadogradi jednostranim rješenjima pod izgovorom pandemije".

"DPS je svjestan svog potpunog urušavanja i sada želi da po svaku cijenu pobjegne i od postojećeg zakona, što je direktan proizvod nesigurnosti. Ovim DPS već ulazi u zonu grubih nezakonitosti i antiustavnog djelovanja”, kazao je Šaranović.

Odgovarajući na pitanje da li strahuje od većih zloupotreba, s obzirom na okolnosti u kojima će se glasati, posebno uzimajući u obzir glasače u samoizolaciji i karantinu, Šaranović je kazao da je najavljeni predlog mjera za ostavarivanje prava glasa građana na predstojećim izborima dokaz da se DPS i u ovim i ovakvim uslovima “prepao izbora, pa sada hoće pošto-poto da se izvlači”.

Na jesen može biti još gora situacija

Iz DPS-a nijesu odgovorili na pitanja „Vijesti“, dok se predstavnici manjih partija iz vladajuće koalicije slažu da zdravlje jeste prioritet, ali da se mora sprovesti ustavna obaveza i održati izbori.

Iz Liberalne partije kažu da je neizvjesno do kada bi epidemija Covid-19 mogla da potraje.

"Možemo doći u situaciju da epidemija dodatno ojača na jesen ili sa prvim hladnim danima, i da tek tada budemo u problemu probijajući sve zakonske rokove za održavanje izbora i dodatno produbljujući političku krizu u državi. Zato je važno izbore održati u zakonskom roku, poštujući Ustav i volju građana, kako iste građane ili pak ustavnost ne bi doveli u još nepovoljniju situaciju. Eventualno naglo pogoršavanje epidemiološke situacije i ugrožavanje života ljudi moralo bi da dovede do preispitivanja održavanja izbora, ali u Crnoj Gori na svu sreću nema takvih scenarija, niti se realno očekuju", kazali su "Vijestima" iz LP.

Iz Bošnjačke stranke (BS) podsjećaju da su u okruženju održani izbori, upravo u periodu pandemije koronavirusa, a da nije došlo do povećanja broja zaraženih.

"Nedavno je i održan sastanak NKT-a sa relevantnim subjektima, upravo na temu održavanja izbora. Mislim i da su njihove poruke jasne, da je izborni proces sprovodljiv, uz poštovanje svih propisanih mjera", kazali su iz BS-a.

Dodaju da je do održavanja izbora 45 dana, tako da vjeruju da će situacija sa koronavirusom do tada biti mnogo povoljnija.

Iz Socijaldemokrata (SD) poručuju da se, kao politički subjekt neće miješati u ono što je posao struke, a za izbore su spremni.

"Smatramo da odlaganje izbora, ukoliko do toga dođe, može i treba da traži isključivo struka. Tako da, Socijaldemokrate neće tražiti odlaganje izbora, a poštovaće sve mjere i preporuke koje donesu nadležni organi, kakve god one bile", poručili su iz SD.

Bonus video: