Čiji su crveni bilbordi koji su preplavili Crnu Goru?

Građani koji uoče bilborde, zatim ih i fotografišu, povezuju ih sa predizbornom kampanjom koja je već uveliko počela, ali dosad nijedna od partija ili koalicija nije objavila autorstvo nad ovim bilbordima.

85901 pregleda 104 reakcija 0 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Nacija i politika ne smiju biti prepreka širi se u svim pravcima širom Crne Gore, makar ako je suditi po bilbordima koji su preplavili cijelu teritoriju zemlje.

Građani koji uoče bilborde, zatim ih i fotografišu, povezuju ih sa predizbornom kampanjom koja je već uveliko počela, ali dosad nijedna od partija ili koalicija nije objavila autorstvo nad ovim bilbordima.

Onima koji, u šetnji ili vožnji, primijete bilborde sa zagonetnim i intrigantnim porukama, ostaje da se bave pretpostavkama i nagađanjima o tome o čijim bilbordima je riječ. Mnogi to i čine, što se najbolje da sagledati na društvenim mrežama, na kojima se, takođe, u značajnoj mjeri, šeruju poruke sa ovih bilborda.

foto: PRivatna arhiva

Uz poruku o tome kako nacija i politika ne smiju biti prepreka, koja se ponavlja na svim bilbordima, kao neki lajtmotiv, na bilbordima o kojim govorimo varirano je i nekoliko drugih poruka, poput: "Ja glasao za da, a ona za ne" / "Druga beba na putu" ili "Dokle više da nas svađaju!?" / "Braća smo!"

Energiju koju građani troše na nagađanje o tome ko stoji iza bilborda, vraća im saznanje da je, napokon, neko digao glas protiv svađa i mržnje u Crnoj Gori.

Svaku eventualnu sumnju oko toga da li je zaista riječ o predizbornoj kampanji kojom je neka politička opcija odlučila da javnosti predstavi svoju izbornu strategiju, otklanja činjenica da se ovim bilbordima tematizuje i NATO i to kroz bilbord sa sljedećim tekstom: "Ja za NATO, a on protiv NATO-a" / "Drugovi smo od djetinjstva". Očigledno je da se kampanjom želi podsjetiti na to da, osim najpovršnijih tema u odnosu na koje se, često, razvrstavamo, postoji i nešto, mnogo dubljih korijena, što nas upućuje jedne na druge.

foto: Privatna arhiva

Na isti način intonirana je i poruka sa bilborda: "Neću više da me svađaju sa Srbima i Crnogorcima!" / "Braća smo!”.

Zajedničko svim porukama sa ovih bilborda jeste upućivanje na najtješnju, uzajamnu povezanost među onima koji se svađaju, bilo oko referenduma, NATO-a, srpstva, crnogorstva, čega bismo svi trebalo da budemo svjesni, ali činjenica da izgleda kao da još nismo, jeste apsurd koji živimo, uporno, svakodnevno.

foto: Privatna arhiva

Možda je i to razlog što su poruke koje su osvanule u svim gradovima u Crnoj Gori naišle na široko odobravanje od strane crnogorskih građana ili većine njih koja i sama uviđa da je bilo dosta ispraznih retorika o svemu u odnosu na šta smo se, u prošlosti, prepirali, svađali, udaljavali jedni od drugih.

foto: Privatna arhiva

Da li je, napokon, došlo vrijeme da se sa tom praksom već jednom stane, da pogledamo jedni drugim u oči i kažemo: "Dosta više. Nacija i politika ne smiju biti prepreka".

Zasad još nepoznati emiter poruke sa bilborda nam je to već poručio. A mi? Šta čekamo?