Šalju poruke budućnosti, mira, državnosti

Među posljednjima svoju poslaničku listu dostavila je sinoć koalicija “Za budućnost”, okupljena oko Demokratskog fronta

28828 pregleda 418 reakcija 165 komentar(a)
Među posljednjima predali listu: Koalicija “Za budućnost”, Foto: Boris Pejović
Među posljednjima predali listu: Koalicija “Za budućnost”, Foto: Boris Pejović

Državna izborna komisija trebalo bi da proglasi izborne liste, a zatim da se žrijebom odredi njihov redosljed na glasačkom listiću za parlamentarne izbore 30. avgusta, nakon što je u ponoć istekao rok za predaju lista kandidata za poslanike.

Među posljednjima svoju poslaničku listu dostavila je sinoć koalicija “Za budućnost”, okupljena oko Demokratskog fronta.

Iako je od ranije poznato da je njen nosilac profesor Mašinskog fakulteta Zdravko Krivokapić, visoka pozicija za jednog od lidera DF-a Nebojšu Medojevića (drugo mjesto), te treća za Marka Milačića, predsjednika Prave Crne Gore bili su novina jer je prvobitno bilo planiran drugačiji raspored snaga - da lideri Fronta Andrija Mandić i Milan Knežević takođe budu u samom vrhu.

Mandić je sada posljednji na listi, dok je svoju poziciju prepustio koleginici iz Nove Simonidi Kordić (četvrta). Knežević je 16, a šef poslaničkog kluba DF-a Milutin Đukanović tek 49.

Članice ovog saveza sem DF-a i Prave su i Socijalistička narodna partija i Narodni pokret. Lider SNP-a Vladimir Joković je peti na listi, a gradonačelnik Berana iz SNP-a Dragoslav Šćekić 10.

Na listi je i funkcioner Ujedinjenje Vladimir Dobričanin, dok nema dugogodišnjeg uglednog poslanika SNP-a i jednog od inicijatora NP Aleksandra Damjanovića, kao ni Gorana Danilovića iz UCG.

Izborne liste Državnoj izbornoj komisiji su do zaključenja lista sem ovog saveza, predali i Demokratska partija socijalista, Socijaldemokrate Crne Gore, Socijaldemokratska partija, Bošnjačka stranka, Hrvatska reformska stranka, Hrvatska građanska inicijativa.

Zatim, koalicije okupljene oko Građanskog pokreta URA, Demokrata, te dva saveza albanskih partija.

DPS na izborima nastupa samostalno s listom “Odlučno za Crnu Goru! DPS - Milo Đukanović”, čiji je nosilac premijer i zamjenik predsjednika te partije Duško Marković. Na listi su i dva kandidata Liberalne partije.

Socijaldemokrate su predale listu sa sloganom SD - “Mi odlučujemo, Dosljedno” a nosilac je lider partije Ivan Brajović.

Socijaldemokratska partija na izbore izlazi sa sloganom “Jaka Crna Gora” koju nosi liderka Draginja Vuksanović-Stanković.

Poslanik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović prvi je na listi te partije čiji je slogan “Bošnjačka stranka - Ispravno - Rafet Husović”.

Novoformirana Hrvatska reformska stranka takođe je predala listu, a njen je nosilac Rade Marić. Na listi je predsjednica Marija Vučinović i bivša poslanica Ljerka Dragićević. U ime hrvatske manjine listu je dostavila i Hrvatska građanska inicijativa Adrijana Vuksanovića pod nazivom “HGI. Svim srcem za Crnu Goru!“, a prvi na njoj je Vuksanović.

Kada su u pitanju opozicioni savezi, platforma “Crno na bijelo” je predala istoimenu listu, “Dritan Abazović - Crno na bijelo - Srđan Pavićević - (Građanski pokret URA, Stranka pravde i pomirenja, Grupe birača CIVIS i nezavisni intelektualci) - Građani”.

Nosilac je Abazović.

U koaliciji “Mir je naša nacija” nastupaju Demokratska Crna Gora - Demos - Partija penzionera i Nova ljevica. Lider Demokrata Aleksa Bečić prvi je na listi, a Demosa Miodrag Lekić drugi.

Albanska koalicija Demokratski forum, Forca, Građanski pokret perspektiva i Unija Tuzi predali su zajedničku listu “Genci Nimanbegu- Nik Đeljošaj”, čiji je nosilac Đeljošaj.

Takođe savez albanskih partija “Jednoglasno”, koju čine Demokratska unija Albanaca, Demokratska partija i Demokratski savez u Crnoj Gori predala je izbornu listu,čiji je nosilac Fatmir Đeka.

Mandati koje je izborna lista dobila na izborima dodjeljuju se kandidatima prema redosljedu na izbornoj listi, propisuje Zakon o izboru odbornika i poslanika.

50.000 građana koristi dokumenta kojima je istekao rok

U ovom trenutku oko 50.000 birača posjeduje lična dokumenta kojima je istekao rok važenja, pa je MUP pozvao građane da što prije predaju zahtjev za njihovu zamjenu. “MUP će preduzeti sve potrebne aktivnosti, kako bi građani, sa što manje čekanja, mogli izvršiti ovu obavezu”, navodi se u saopštenju nakon sjednice Ekspertskog tima za kontrolu tačnosti i ažurnosti biračkog spiska i izvornih registara, kojim rukovodi ministar Mevludin Nuhodžić.

Navodi se da će radno vrijeme filijala MUP-a biti produženo.

“Na sjednici je konstatovano da je, od dana raspisivanja izbora do 31. 7. 2020. godine, pasivizirano – brisano 790 birača iz biračkog spiska, shodno Zakonu o biračkom spisku. U većini slučajeva, osnov za brisanje je evidentiranje činjenice smrti u Registar umrlih”, navodi se.

Povezani članci

05. Avgust 2020.

Socijalisti predali listu za parlamentarne izbore

Bonus video: