"Izborna pravda je svetinja, treba izaći na ove izbore, da glasamo za te svetinje protiv bezakonika"

"Treba izaći na ove izbore, da glasamo za te svetinje protiv bezakonika, protiv bezakonih zakona koji ovdje vladaju i lažnih zakona"

45061 pregleda 2553 reakcija 239 komentar(a)
Mitropolit MCP, Foto: Mitropolija.com
Mitropolit MCP, Foto: Mitropolija.com

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije pozvao je građane da izađu na predstojeće izbore i 30. avgusta "glasaju za svetinje Božije, da glasa protiv bezakonika i bezakonih, lažnih zakona koji ovdje vladaju".

"Iako imam 82 godine, 52 svešteničke službe, nikada nijesam bio na parlamentarnim izborima do danas. Ali ovoga puta 30. avgusta ću izaći na izbore i pozivam i sve vas, sve Crnogoce da izađu na izbore i da, naravno, glasaju za svetinje Božije, za svetinju ljudskoga dostojanstva, za svetinju tvorevine Božije i za svetinje koje su posvećene živome Bogu na čelu sa ovom svetinjom koja je posvećena Hristovom Vaskrsenju", kazao je Amfilohije.

On je naglasio da "zato mi hrišćani glasamo od pamtivijeka za vječno i neprolazno ljudsko dostojanstvo, za svetinju ljudskoga bića, za svetinju Božije tvorevine, za jedinoga Svetoga".

"Zato treba izaći na ove izbore, da glasamo za te svetinje protiv bezakonika, protiv bezakonih zakona koji ovdje vladaju i lažnih zakona. U to ime blagoslov Gospodnji, na mnogaja i blagaja ljeta".

On je u velikogospođinskoj poslanici, koja će se čitati na liturgijama, poručio da na predstojećim parlamentarnim izborima "Crkva nema svoju stranku niti svoju izbornu listu" i pozvao građane "da bilo iz straha ili bilo kakvog interesa ne prodaju svoju dušu i savjest, glasove i lične karte za jeftine pare, bilo čije da su.

"Crkva ne želi da se upliće u politička strančarenja, niti u aktuelnu predizbornu kampanju. U tom smislu smo obustavili i naše molitvene i protestne molebane i litije širom Crne Gore, navodi se u poslanici.

Dodaje se da je razlog obustave litija bio povratak epidemije koronavirusa, kao i početak političke kampanje.

U poslanici se navodi da MCP ne stoji iza organizovanja povorki automobila i barki.

Poručeno je i da Crkva nema svoju stranku niti svoju izbornu listu, ali da je "prirodno da se raduje onima koji su protiv bezakonog Zakona i koji brane Svetinje, bez obzira kojoj stranci pripadaju".

"Kao nikada do sada, ovi politički izbori su povezani i sa životom Crkve Hristove u Crnoj Gori, jer za nama imamo više od godinu dana velike društvene polemike oko problematičnog Zakona o slobodi vjeroispovjesti koji je izglasala dosadašnja skupštinska većina. Mi u Crkvi smo dovoljno svjesni i pismeni pa znamo da tako loš zakonski tekst nije slučajno izglasan, nego su mu prethodila javno i uporno iskazana nastojanja predsjednika države i same vladajuće partije na njenim kongresima. A ona su u svojoj suštini antiustavna i antisekularna. Po svemu je jasno da se dosadašnja politička vlast odlučila, ne za saradnju i civilizovano (evropsko) uređenje odnosa države i Crkve, nego za nedemokratsko uplitanje države u samo uređenje i organizaciju Crkve. Poistovjećujući državu sa sobom i svojom vlašću, a ne znajući šta je Crkva, izjednačuju je sa sobom i svojom partijom".

Poručuje se da Crkva ne navija ni za jednu partiju i samim tim, u duhu sekularizma, ona političke procese prepušta političarima.

"Sa druge strane, ona je slobodna da pozove građane da predstojećim izborima pristupe rasterećeni bilo kakvog straha i potkupljivanja, koristeći svoja građanska prava", navodi se u poslanici.

Dodaje se da su u Crkvi zabrinuti "za stabilnost društva i bezbjednost građana, da se ne bi predstojeći izbori usmjerili u pravcu produbljivanja starih i izazivanja novih podjela ili, ne daj Bože, nemira na crnogorskim ulicama".

"Ovo govorimo i zbog neprijatnog iskustva kada je sama Crkva, na prethodnim izborima, bila zloupotrebljena, lažnim dojavama i izazivanjem panike, pa je u izbornom danu, prije četiri godine, i ona sama narodu skretala pažnju na prijetnju tzv. nikada dokazanog državnog udara. Zato pozivamo sve učesnike političkog nadmetanja da poštuju Božije i zemaljske zakone, i da izborni proces, uključujući brojanje glasova i saopštavanje rezultata, sprovode ljudski i demokratski. Pri tome skrećemo pažnju svim vjernicima i časnim građanima da bilo iz straha ili bilo kakvog interesa ne prodaju svoju dušu i savjest, glasove i lične karte za jeftine pare, bilo čije da su", navodi se u poslanici.

Bonus video: