Marđonović: Crno na bijelo će podržati ciljeve zanatlija i unaprijediti ovu oblast

,,Prvo, formiraćemo Ministarstvo zanatstva i malih i srednjih preduzeća (MSP) radi pripreme nedostajućih zakonskih rješenja i praznina koje sprečavaju funkcionisanje privrednog krvotoka. Drugo, sprovešćemo dualno obrazovanje po najvišim standardima današnjice, jer je to ključna karika za stručni kadar za privredu i egzistenciju i karijeru za mlade. Treće, kreiraćemo programe podrške privredi kroz mehanizme socijalne tržišne ekonomije,koji omogućavaju ekonomsku dinamiku i socijalnu ravnotežu, a istovremeno i garantuju prosperitet i blagostanje”, saopštio je Marđonović

4244 pregleda 99 reakcija 2 komentar(a)
URA, Foto: URA
URA, Foto: URA

Direktor Zanatske komore Crne Gore (ZKCG) i potpisnik platforme Crno na bijelo Boris Marđonović saopštio je da iz koalicije Crno na bijelo prepoznaju značaj uređenog regulatornog ambijenta za zanatstvo i mala i srednja preduzeća, kao i da će podržati privredno-političke ciljeve zanatlija kroz tri ključne tačke.

,,Prvo, formiraćemo Ministarstvo zanatstva i malih i srednjih preduzeća (MSP) radi pripreme nedostajućih zakonskih rješenja i praznina koje sprečavaju funkcionisanje privrednog krvotoka. Drugo, sprovešćemo dualno obrazovanje po najvišim standardima današnjice, jer je to ključna karika za stručni kadar za privredu i egzistenciju i karijeru za mlade. Treće, kreiraćemo programe podrške privredi kroz mehanizme socijalne tržišne ekonomije,koji omogućavaju ekonomsku dinamiku i socijalnu ravnotežu, a istovremeno i garantuju prosperitet i blagostanje”, saopštio je Marđonović.

Kako je istakao, od zanatstva u Crnoj Gori živi preko 100 hiljada građana koji rade u 130 zanimanja i 8 sektora. ,,Vlasnici privrednih subjekata su ujedno i investitori koji stvaraju ne samo novu tržišnu vrijednost, nego i nova radna mjesta. Vlada ih decenijama tretira kao bunar bez dna iz kojeg se samo crpi i kojemu se u svakom trenutku može prekinuti dotok. Kao specifična privredna grana zbog kompleksne stručne slike zanimanja i načina za takvo obrazovanje, zanatlije moraju imati sistemski zakon o zanatstvu i biti uključene kao socijalni partneri u stručnom obrazovanju. Komorski sistem treba da ima javna ovlašćenja i mogućnost da pruža stručnu i tehničku podršku i artikuliše zajedničke potrebe svih zanatlija radi kreiranja održivih rješenja”, navodi Marđonović.

On je istakao da su zanatlije u Crnoj Gori prinuđene na članstvo u Privrednoj komori, iako imaju svoju javnu samoupravu, a uslovi u kojima posluju su još uvijek stihijski i dodato opterećeni sivom ekonomijom

,,Ministarstvo zanatstva i malih i srednjih preduzeća pripremiće izmjene zakona o zanatstvu i stručnom obrazovanju, prenijeti javna ovlašćenja Zanatskoj komori u oblasti stručnih i majstorskih kvalifikacija i ispita, stvoriti preduslove za dualno obrazovanje i imenovanje vještaka zanatske struke. Zanatlije će biti izuzete iz obaveznog članstva u Privrednoj komori i time će se ispraviti nepravda i diskriminacija”, objašnjava Marđonović.

Prema njegovim riječima, drugi fokus će biti dualno obrazovanje zainteresovanih mladih ljudi, odnosno individualno osposobljavanje sa izuzetno izraženom praktičnom komponentom. ,,To je zlatno rješenje, koje dodatno dobija na značaju sada kada je školski sistem prinuđen na rad u onlajn formatu. Ovim putem osiguraćemo domaći stručni kadar za privredu, a ujedno i zapošljavanje za mlade. Kroz ranu poslovnu integraciju i razvoj ključnih kompetencija oni ostvaruju i egzistenciju i karijeru. Privredi ćemo prepustiti da dogovara i predlaže Vladi stručne standarde, formira ispitne komisije, sprovodi stručno osposobljavanje u saradnji sa školstvom koje će biti zaduženo za teoriju. To će omogućiti da se nauka i praksa po prvi put dopunjuju i intenzivno sarađuju, a profesori dobiju šansu da daju ono najbolje od sebe. Posao Ministarstva je da vrši pravni nadzor, unapređuje ambijent i kreira programe podrške, a ne da administrira stvari za koje nije stručno”.

Treća ključna tačka, prema Marđonoviću, biće programi podrške, odnosno konjunkturni programi za generiranje tražnje. ,,Uvešćemo mehanizme socijalne tržišne ekonomije po uzoru na Evropsku uniju, član 3 Lisabonskog ugovora, koji omogućavaju ekonomsku dinamiku i socijalnu ravnotežu, istovremeno. Ove programe nećemo finansirati iz poreza svih građana Crne Gore, kao što je to namjerila trenutna Vlada kroz pakete podrške privredi. Oni su neodrživi, selektivni i klijentelistički. Nigdje nema da se na javnu odluku koju finansiraju svi građani Crne Gore stavi logo političke partije. Sredstva ćemo osigurati iz pozitivnih konjunktura. Primjera radi ako je građevinarstvo na kraju godine poslovalo pozitivno, dio naplaćenih poreza će ići na programe podrške turističkoj privredi, tj. onima koji su imali negativnu konjunkturu i obratno. To je dozvoljen model intervencija u privredi i zato se zove socijalna tržišna ekonomija”, objašnjava još potpisnik liste Crno na bijelo.

Kako je još kazao, zanatlije i vlasnici malih i srednjih preduzeća, kao i svi zaposleni u realnom sektoru u Crnoj Gori, imaju po prvi put šansu da dobiju zakonski i poslovni ambijent po njihovoj mjeri. ,,Ovo nije eksperiment niti ekskurzija, već provjereni i funkcionalni model, koji je razvijen u direktnoj komunikaciji sa bazom, strukom i međunarodnim partnerima. Između dosadašnje stihije i anahronog klijentelizma, ova ponuda je osvježenje, izvjesnost i perspektiva za privredu, ali i sigurnost za posao, porodicu i investicije. Promjene su izvjesne, preduzetnički srednji stalež će izabrati odgovorne predstavnike”, zaključio je Marđonović.

Bonus video: