Šaranović: Jovanić se stavio u funkciju ometanja pravde

Kandidat za poslanika koalicije "Mir je naša nacija" je kazao da se radi o skandaloznom odnosu predsjednika jednog značajnog suda u Crnoj Gori

1425 pregleda 3 komentar(a)
Šaranović, Foto: Mir je naša nacija
Šaranović, Foto: Mir je naša nacija

Predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić je gotovo četiri godine držao u fioci predmet Duvanskog kombinata Podgorica u stečaju i nije dozvolio da spisi predmeta stignu do Vrhovnog suda Crne Gore kako bi taj sud, kao najviši sud u Crnoj Gori, konačno odlučio po reviziji koju je uložilo Udruženje za zaštitu interesa manjinskih akcionara DKP-a, saopšteno je iz koalicije "Mir je naša nacija".

Danilo Šaranović, kandidat za poslanika te koalicije, kazao je da se radi o skandaloznom odnosu predsjednika jednog značajnog suda u Crnoj Gori, te da se umjesto u zaštitu pravde, Jovanić direktno stavio u funkciju ometanja i nedostupnosti pravde.

"Udruženje za zaštitu interesa manjinskih akcionara DKP-a je, u ime 3600 manjinskih akcionara, još 27.11.2015. godine uložilo reviziju Vrhovnom sudu Crne Gore na presude Privrednog i Apelacionog suda povodom skandaloznih presuda kojim je aminovano bezakonje u uništavanju najstarijeg privrednog kolektiva u Crnoj Gori i arčenja njegove imovine. Udruženje za zaštitu interesa manjinskih akcionara DKP je, tragajući za sudbinom svoje revizije Vrhovnom sudu uložene još 27.11.2015. godine, saznalo da spisi tog predmeta sve do 29.07.2020. godine nijesu ni mrdnuli iz Privrednog suda Crne Gore i da čame u fiokama toga suda. Ali, u periodu dok je Blažo Jovanić držao predmet DKP-a u fioci, na lokaciji DKP-a već su izgrađene i uveliko je u toku prodaja stanova od strane kompanije Zetagradnje d.o.o Podgorica", navodi Šaranović.

Puno je, smatra on, razloga za sumnju da su motivi najodgovornijih u Privrednom sudu Crne Gore da gotovo četiri godine onemoguće konačno odlučivanje u predmetu prodaje imovine DKP-a upravo bili da gradnja stanova na lokaciji DKP-a toliko odmakne da više nema povratka nazad.

"Odgovorni u Privrednom sudu su očigledno bili svjesni da navedenim ometanjem dostupnosti pravde ne moraju da brinu za svoju poziciju, već da na taj način oni, u stvari, samo čine po volji vrhu vladajuće garniture u Crnoj Gori. Dokaz za to je i činjenica da Sudskom savjetu i Vesni Medenici ne pada na pamet pokretanje postupka za utvrđivanje odgovornosti zbog navedenog skandaloznog postupanja. Vjerujemo da je u cjelini osnovana krivična prijava koju je Udruženje za zaštitu interesa manjinskih akcionara DKP-a podnijelo protiv predsjednika Privrednog suda Blaža Jovanića i da će nadležno Državno tužilaštvo u novom demokratskom ambijentu, nakon profesionalne i nepristrasne ocjene ovog predmeta, pokrenuti postupak za utvrđivanje krivično pravne odgovornosti Blaža Jovanića, ali i više drugih lica iz vrha aktuelnog režima u Crnoj Gori koja su, motivisana korupcijom, smišljeno uništavala DKP, nanoseći tako štetu interesima preko 3600 manjinskih akcionara DKP-a, ali i ogromnu štetu državnim interesima Crne Gore koja se mjeri stotinama miliona evra", zaključuje Šaranović u saopštenju.

Bonus video: