Rajzing Rajnke: SAD ostaju saveznik Crnoj Gori

Američka ambasadorka je istakla da u svjetlu demokratskih promjena u Crnoj Gori, politička debata treba da se vrati u parlament

6281 pregleda 1 komentar(a)
Rajzing Rajnke i Bečić, Foto: Skupština Crne Gore
Rajzing Rajnke i Bečić, Foto: Skupština Crne Gore

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić sastao se danas sa ambasadorkom SAD u Crnoj Gori, Džudi Rajzing Rajnke.

Bečić je, kako je saopšteno iz parlamenta, ističući da su SAD dokazani prijatelj Crne Gore, zahvalio ambasadorki na kontinuiranoj posvećenosti bilateralnim odnosima i izrazio očekivanje da će dvije zemlje nastaviti dobru saradnju i kroz partnerstvo u NATO alijansi. U tom kontekstu, dodaje se, Bečić naglasio je da Crna Gora ostaje dosljedna u svom spoljnopolitičkom opredjeljenju, te da je to politika koja nema alternativu.

Američka ambasadorka je, navode iz Skupštine, istakla da u svjetlu demokratskih promjena u Crnoj Gori, politička debata treba da se vrati u parlament. "Podsjetivši da SAD izuzetno cijene partnerstvo Crne Gore i njen evroatlantski pravac, ambasadorka je naglasila spremnost za pružanje ekspertske pomoći reformama koje očekuju novi saziv Skupštine, polazeći od upravo objavljenog Izvještaja Evropske komisije o Crnoj Gori za 2020. godinu", stoji u saopštenju crnogorskog parlamenta.

Bečić je, dodaje se, kazao da poruke Evropske komisije o najnovijem Izvještaju upućuju da politika proširenja ostaje visoko na listi prioriteta Evropske unije i da istovremeno predstavlja podsticaj novoj vlasti da što prije konstituiše novu Vladu, kako bi nastavila svoj put ka Evropskoj uniji. Tokom razgovora, Bečić se osvrnuo i na jučerašnji konsultativni sastanak lidera tri koalicije sa predsjednikom Crne Gore i izrazio očekivanje da će svi konstituenti pokazati neophodnu ozbiljnost i ispuniti očekivanja građana.

„Protekli period obilježili su brojni istorijski trenuci, a jučerašnji sastanak svakako je jedan od njih. Uvjeren sam i ohrabren da će ovaj konstruktivan sastanak predstavljati početak uspješne kohabitacije“, poručio je Bečić.

Sagovornici su se, kako je saopšteno, saglasili da je Crna Gora pokazala zavidan nivo demokratske zrelosti i da poruke novog skupštinskog saziva ohrabruju da će Crna Gora dosljedno ispunjavati principe iz Sporazuma tri koalicije. Ambasadorka Rajnke je, dodaju iz parlamenta, zaključila da će SAD nastaviti da bude saveznik Crnoj Gori, naročito u oblastima koje su od obostranog interesa.

"Predsjednik Bečić upoznao je ambasadorku sa prioritetima novog saziva Skupštine i istakao da će raditi na jačanju zakonodavne, nadzorne i kontrolne uloge, kao i reformi pravosuđa i sveobuhvatnoj reformi izbornog zakonodavstva", zaključuje se u saopštenju Skupštine Crne Gore.

Bonus video: