Popa: Političari moraju preći sa riječi na djela, kako bi se ženama obezbijedilo mjesto koje im pripada

"Rodna ravnopravnost je u politici pitanje demokratske zastupljenosti i neprihvatljivo je i neodrživo da više od polovine građana nije zastupljeno u izvršnoj i zakonodavnoj sferi", poručila je Popa

4531 pregleda 55 reakcija 3 komentar(a)
Popa, Foto: Boris Pejović
Popa, Foto: Boris Pejović

Ambasadorka Evropske unije (EU) U Crnoj Gori, Oana Kristina Popa, uputila je pismo podrške Centru za ženska prava povodom javnog reagovanja na neprihvatljivo nisku političku zastupljenost žena – opadajući broj poslanica u Skupštini Crne Gore i isključenost žena iz političkih pregovora za sastav nove Vlade, saopšteno je danas iz te nevladine organizacije (NVO).

"Rodna ravnopravnost je u politici pitanje demokratske zastupljenosti i neprihvatljivo je i neodrživo da više od polovine građana nije zastupljeno u izvršnoj i zakonodavnoj sferi. Bez jednakosti nema ni prosperiteta. Rodna ravnopravnost je značajna komponenta pregovora o pristupanju EU. EU zahtijeva da rodna ravnopravnost bude uključena u kreiranje politika na svim nivoima, ne samo u politici, već i u privredi, poslovanju, zdravstvu, socijalnoj zaštiti, obrazovanju, kulturi i drugim oblastima", navela je Popa pismu.

Ona je u pismu takođe navela da će njen zadatak kao novoimenovane ambasadorke EU u Crnoj Gori biti pružanje podrške organizacijama koje se bore za rodnu ravnopravnost u Crnoj Gori i rad sa nadležnim institucijama na izgradnji ravnopravnog i pravednog društva.

"U aktuelnoj atmosferi političkih promjena i obećanja bolje budućnosti političari moraju preći sa riječi na djela, kako bi se ženama obezbijedilo mjesto koje im pripada. Političari imaju veliku odgovornost u rješavanju trajnog problema slabe političke zastupljenosti i učešća žena u Crnoj Gori. Politika mora služiti kao primjer. Nema boljeg trenutka od ovog sada da se riječi potkrijepe djelima, kako bi se izgradilo demokratsko društvo utemeljeno na pluralizmu, jednakosti i toleranciji", naglasila je ambasadorka.

Iz Centra za ženska prava su poručili da se najiskrenije zahvaljuju Popi, na kako su kazali, podršci u borbi za rodnu ravnopravnost, ličnom zalaganju za prava žena, i doprinosu promovisanju značaja jednakosti za prosperitet društva u cjelini.

"Radujemo se zajedničkom radu u pravcu stvaranja neke bolje, ravnopravnije budućnosti", kazali su iz Centra za ženska prava.

Bonus video: