Nimanbegu: Institucija ne bi trebalo da bude ugašena zbog namjere da se promijeni tužilac

On se juče putem online platforme sastao sa Venecijanskom komisijom povodom nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o tužilaštvu i Zakona o specijalnom tužilaštvu za organizovani kriminal sa poslaničkim klubovima u Skupštini

11616 pregleda 9 komentar(a)
Nimanbegu, Foto: Luka Zeković
Nimanbegu, Foto: Luka Zeković

Treba insistirati na dijalogu između pozicije i opozicije za postizanje dogovorenog zakona i treba ih uslovljavati da kandidat ima konsenzus nakon istinskog parlamentarnog dijaloga, kazao je poslanik albanske liste "Lista Shqiptare" Genci Nimanbegu.

On se juče putem online platforme sastao sa Venecijanskom komisijom povodom nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o tužilaštvu i Zakona o specijalnom tužilaštvu za organizovani kriminal sa poslaničkim klubovima u Skupštini. Takođe, upoznao je sagovornike o stavu Albanske liste povodom tih nacrta.

Tom prilikom, konstatovano je da institucija ne bi trebalo da bude ugašena (reosnivanje pod drugim imenom) zbog namjere da se promijeni tužilac, te da u svakoj instituciji ima profesionalnih i poštenih ljudi. Takođe, da navode o mogućoj korupciji treba posmatrati konkretno, a ne na odgovornosti jedne profesije.

"Institucije tužilaštva osnovane ustavnim amandmanima iz 2013. godine sa ciljem povećanja nezavisnosti državnog i specijalnog tužilaštva, kao i povećanje dijaloga u Skupštini nakon što se Generalni tužilac i Tužilački savjet izabere kvalifikovanom većinom, što ovaj zakon izbjegava ili omogućava potencijalni politički uticaj ili interesnim grupama", kazao je Nimanbegu u svom saopštenju.

On smatra da tužilaštvo u novije vrijeme pokazuje marljiviju inicijativu nego u prošlosti "zbog koje nas navodi da razmišljamo o razlozima takvog ponašanja"

Mišljenja je da su građanima potrebne pouzdane i profesionalne institucije i da je to njihov politički cilj.

"Ni 2014. nismo glasali za tužioca u Skupštini Crne Gore, što se ni posle mnogo godina nije pokazalo kao greška. Skorašnja politička zbivanja u Crnoj Gori utiču na to da politički zahtjevi albanskih predstavnika u Crnoj Gori uvijek utiče i procjenjuju se ne u fokusu stvarne političke rasprave, zbog kontradikcija i podijela među ostalim stanovništvom u Crnoj Gori", smatra nosilac Albanske liste.

Istakao je da "čak i izborni zakon dokazuje da postoji malo afirmativne akcije, jer naše predstavljanje još od 2012. godine u Skupštini je u smislu glasova skuplje u odnosu na ostale partije"

"Trenutna vlast kada je bila u opoziciji bojkotovala je samu Skupštinu ili glasanje kandidata za tužilaštvo, što sada komplikuje politički dijalog", naveo je Nimanbegu u svom saopštenju.

Bonus video: