CGO: Dobra i odgovorna odluka Krivokapića, Leposavić je negirao genocid u Srebrenici

U toj nevladinoj organizaciji (NVO) smatraju da je izjava Leposavića nesumnjivo napravila ogromnu štetu Crnoj Gori na unutrašnjem i spoljašnjem planu, i da je bilo logično da sam podnese ostavku

20216 pregleda 24 reakcija 16 komentar(a)
Milaš, Foto: CGO
Milaš, Foto: CGO

Odluka premijera Zdravka Krivokapića da smijeni aktuelnog ministra pravde Vladimira Leposavića, dobra je i odgovorna, ocijenili su iz Centra za građansko obrazovanje (CGO), navodeći da vjeruju da će predlog za razrješenje Leposavića imati dovoljnu podršku u Skupštini.

Povezani članci

05. April 2021.

Krivokapić pokreće postupak za smjenu Leposavića

Iz CGO-a su kazali da pozdravljaju odluku Krivokapića da smijeni Leposavića koji je, kako su naveli, negirao da se u Srebrenici dogodio genocid, a ujedno i obesmislio obavezu Crne Gore da poštuje odluke međunarodnih sudova, poput Haškog tribunala, kao i obavezujuće međunarodne dokumente.

U toj nevladinoj organizaciji (NVO) smatraju da je izjava Leposavića nesumnjivo napravila ogromnu štetu Crnoj Gori na unutrašnjem i spoljašnjem planu, i da je bilo logično da sam podnese ostavku.

„Kako on taj nivo odgovornosti sam nije demonstrirao, CGO cijeni odgovornom odluku premijera Krivokapića da ga smijeni, odnosno da pokrene taj postupak prema Skupštini Crne Gore za koju vjerujemo da će imati dovoljnu podršku“, kaže se u reagovanju koje potpisuje Tmara Milaš, koordinatorka programa Ljudska prava.

Iz CGO su podsjetili da su prošle sedmice uputio apel Vladi da hitno smijeni Leposavića, ukoliko sam ne podnese ostavku, ali i poslanike Skupštine da to urade u okviru svojih nadležnosti.

Oni su ocijenili da se negiranjem zločina, manipulacijom brojkama, potpirivanjem uzavrele atmosfere u crnogorskom društvu ne prekida ciklus nasilja, već se, kak su kazali, stvara pogodno tlo za neka nova nasilnička posrnuća.

U toj NVO se nadaju da će premijer za novog ministra pravde predložiti osobu koja će imati odgovarajuće profesionalne reference,.

„Ali i temeljne humanističke i građanske vrijednosti, neophodne za razvoj kulture ljudskih i manjinskih prava, pošteno suočavanje sa prošlošću, dinamiziranje napretka Crne Gore u pregovorima sa Evropskom unijom i njegovanje zdravih regionalnih odnosa i regionalnog pomirenja“, dodaje se u reagovanju.

Iz CGO su kazali da će nastaviti da svojim kritičkim i konstruktivnim pristupom doprinose procesu uspostavljanja tranzicione pravde, ma koliko to bilo izazovno i često nailazilo na otpore u nadležnim institucijama, ali i kritiku nekih društvenih struktura.

Zato, kako su kazali, veoma cijenimo ovu odluku premijera, jer se uspjeh u evropeizaciji Crne Gore mjeri i kredibilitetom i profesionalnim integritetom ljudi koji su dio pregovaračkog procesa, a Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava je tu važna karika.

„A u tim strukturama, a kamoli na rukovodećim mjestima, ne bi smjelo biti mjesta za one koji negiraju zločin, odluke međunarodnih sudova i oglušavaju se o poštovanje međunarodnih dokumenata“, zaključuje se u reagovanju.

Bonus video: