Danilović: Zavodljivost ideologije fašizma i danas zbunjuje mnoge umove

Lider Ujedinjene Crne Gore kazao je da se pojedinac, "u moru definicija fašizma", može lako izgubiti i postati upravo ono protiv čega se bori

2623 pregleda 9 komentar(a)
Danilović, Foto: Savo Prelević
Danilović, Foto: Savo Prelević

Lider Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović uputio je čestitku povodom 9. maja - Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope koja je, kako je kazao, "nastala potom na toj pobjedi i žrtvi kakvu do tada svijet nije vidio."

"Zavodljivost ideologije fašizma od prije sto godina nepovratno je odnijela mnoge sudbine i zbunila mnoge umove. Nije ni danas mnogo drugačije. Iako smo iskusili užase fašizma i naci-socijalizma, iako smo ubijeđeni da mi nikada više ne bismo pogriješili i da smo na pravoj strani istorije, moramo sebe neprekidno preispitivati. Pojedini vidovi antifašizma vremenom su dobili sasvim fašističke obrise, nekadašnji pobjednici nad tim zlom pervertirali su do neprepoznatljivosti ili jasnije; izgledaju, govore i služe poput Musolinijevih crnokošuljaša", saopštio je Danilović.

Kazao je da se pojedinac, "u moru definicija fašizma", može lako izgubiti i postati upravo ono protiv čega se bori.

"Ipak nekoliko pitanja i odgovora sebi može vas sačuvati i učiniti sigurnim u uvjerenju da nikada ne biste mogli biti fašista; Ako vam je lična sloboda i pravo svetinja onda ste na dobrom putu; Ako prezirete institituciju vođe; Ako tugujete zbog nepravde učinje drugom; Ako vas boli stradanje neznanih; Ako volite drugoga kao sebe sama; Ako vjerujete da država treba da odgovara vama, a ne vi državi; Ako i u najvećem 'snopu pruća' uvijek znate koji ste vi prut; Ako umijete da se poradujete tuđoj sreći; Ako mrzite procese, a ljudima umijete da oprostite; Ako sve ovo onda ste izvjesno antifašista! Dragi moj antifašisto, moja Evropo, srećan ti praznik i čuvaj se od drugih, ali posebno od sebe", zaključio je Danilović.

Bonus video: