Vlade i botovi sve više manipulišu građanima

Istraživanje je pokazalo da slobode na internetu opadaju sedmu godinu zaredom, a njime nijesu obuhvaćene države Balkana. Navodi se da su korišćenje “lažnih vijesti i automatizovanih bot računa”, i druge metode manipulacije posebno vidljive u SAD
6 komentar(a)
sajber napad, internet, sajber kriminal, Foto: Reuters
sajber napad, internet, sajber kriminal, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.11.2017. 07:15h

Vlade širom svijeta su drastično povećale napore kako bi kontolisale diskusije na internetu, a takve intervencije predstavljaju veliku prijetnju internetu kao oslobađajućoj tehnologiji, navodi se u izvještaju Fridom hausa o slobodama na internetu.

Američka nevladina organizacija, koja nadzire rad vlada širom svijeta i zagovara demokratiju i ljudska prava, navodi da manipulacije društvenim mrežama podrivaju demokratiju, što je doprinijelo tome da opadaju slobode na internetu.

“Porastao je broj fizičkih i tehničkih napada na one koji brane ljudska prava ili na nezavisne medije, dok manje od četvrtine korisnika živi u zemljama u kojima je internet proglašen slobodnim. To znači da ne postoje velike prepreke za pristup, ogromna ograničenja sadržaja ili ozbiljna kršenja korisničkih prava u vidu nekontrolisanog nadzora ili ograničavanja slobode govora”, navodi se u izvještaju.

Istraživanje je pokazalo da slobode na internetu opadaju sedmu godinu zaredom, a njime nijesu obuhvaćene države Balkana. Navodi se da su korišćenje “lažnih vijesti i automatizovanih bot računa”, i druge metode manipulacije posebno vidljive u SAD.

"Manipulacija i taktike dezinformacije odigrale su važnu ulogu na izborima u najmanje 17 zemalja, što je oštetilo šanse građana da izaberu lidere na osnovu stava zasnovanog na činjenicama i autentičnim debatama”, navodi se u izvještaju i dodaje da je, za razliku od direktnih metoda cenzure, kao što su blokiranje sajtova ili hapšenja zbog aktivnosti na internetu, onlajn manipulacije teško otkriti.

Bonus video: